Από το philenews.com
Κατά τον Πλάτωνα «κύκνειον άσμα» είναι η τελευταία δραστηριότητα ή πράξη πριν το τέλος! Πράγματι διαβάσαμε στον Φιλελεύθερο του Σαββάτου 10/9/2016 με πηχυαίους τίτλους ότι «Αρχίζει η αποξήλωση των διυλιστηρίων». Για πολλούς αναγνώστες αυτή η είδηση δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, μάλλον στα αφτιά πολλών ακούεται ευχάριστα γιατί όπως προγραμματίζεται θα απελευθερωθεί μια μεγάλη περιοχή περιλαμβανομένων των ιδιωτικών εγκαταστάσεων των Εταιρειών Πετρελαιοειδών στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, όπου θα μπορούν να γίνουν μελλοντικές αναπτύξεις γης, ιδίως ως λέγεται στον τουριστικό τομέα. Όμως για τους πρώην εργαζομένους του Κυπριακού Διυλιστηρίου Πετρελαίου Λτδ η εξέλιξη αυτή προκαλεί μια ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, καθότι φέρνει ..
πάμπολλες αναμνήσεις και γεγονότα που πηγάζουν από τη μακροχρόνια ενασχόλησή τους στον γνώριμο γι' αυτούς χώρο.
Μια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας με αδιαμφισβήτητη ωφελιμότητα στον τόπο, αφού είχε τεθεί στο στόχαστρο φορέων και τοπικών οργανώσεων υπό μορφή πίεσης με άδικες και αστήρικτες αιτιάσεις και με μια κοντόφθαλμη και δίχως όραμα προσέγγιση από την τότε Κυβέρνηση (2003) οδήγησε στην κατ' αρχήν απόφαση για την κατεδάφιση του Διυλιστηρίου και την προσωρινή μετατροπή του σε αποθηκευτικό χώρο πετρελαιοειδών. Μάλιστα αυτό είχε συμβεί σε μια εποχή που είχε ήδη σχεδιαστεί η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στα πλαίσια της επίτευξης εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο (ιδιαίτερα στον περιβαλλοντικό τομέα) και αφού στο μεταξύ είχαν συμπληρωθεί σημαντικά βελτιωτικά έργα στις μονάδες παραγωγής, καθώς επίσης μια επιτυχής Οργανωσιακή και Διοικητική Αναδιοργάνωση.
Χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, το Διυλιστήριο Πετρελαίου στη Λάρνακα ήταν μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες της κυπριακής βιομηχανίας. Υπήρξε ένα υπόδειγμα χρηστής διοίκησης κάτω από εμπνευσμένες ηγεσίες, και με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές, που συνέβαλε θετικά στην οικονομία του τόπου ιδιαίτερα στη διάρκεια των ενεργειακών κρίσεων του 1973 και 1979. Εκτός αυτού ήταν πάντα αρωγός προσφοράς στα κοινά, στον Δήμο Λάρνακας και τις γύρω κοινότητες, στην εκπαίδευση, σε φιλανθρωπίες, στον αθλητισμό και όχι μόνο. Παρά το εύφλεκτο και θεωρητικά επικίνδυνο των πρώτων υλών και των προϊόντων πετρελαίου, το Διυλιστήριο με υποδειγματική εφαρμογή αυστηρών κανόνων και προδιαγραφών και μιας κουλτούρας ασφάλειας που είχε καλλιεργηθεί στο προσωπικό, είχε κατ' επανάληψη βραβευθεί από τους Τεχνικούς Συμβούλους Shell International και BP Oil International για τα επιτεύγματά της στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας.
Σχετικά με την ευρύτερη ασφάλεια της περιοχής είχε εκπονηθεί και ήταν πάντοτε σε ετοιμότητα Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης (Major Emergency Plan) για οποιαδήποτε απρόβλεπτα συμβάντα εντός και εκτός των εγκαταστάσεων. Ψηλά στις προτεραιότητες των εκάστοτε Διευθύνσεων ήταν η εφαρμογή εκτεταμένων και εξειδικευμένων προγραμμάτων Κατάρτισης, Επιμόρφωσης και Ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της σε όλο το φάσμα των εργασιών. Δυστυχώς, όλη αυτή η συσσωρευμένη γνώση και πολυετής εμπειρία, ιδιαίτερα στους τεχνικούς και τεχνολογικούς τομείς διαχείρισης των υδρογονανθράκων, έχουν αναπόφευκτα τεθεί σε αχρηστία, σε μια εποχή όπου λόγω της ανεύρεσης του φυσικού αερίου (πιθανό μελλοντικά και αργού πετρελαίου) στην Κυπριακή ΑΟΖ, θα μπορούσαν να ήταν πάρα πολύ χρήσιμα. Όμως για να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές, ο πανδαμάτωρ χρόνος δεν γυρνά πίσω. Το «κύκνειον άσμα» του Διυλιστηρίου Πετρελαίου στη Λάρνακα ήδη άρχισε να συντελείται από τώρα!
*Ο Κώστας Παπακυριακού, είναι επίτιμος πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Κώστας Παπακυριακού
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/332851/to-kykneion-asma-tou-diylistiriou-petrelaiou#sthash.0scBNv3t.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου