Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Η Βενεζουέλα αδυνατεί και η Κούβα 'στρέφεται' στην Αλγερία για πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το news247.gr
Η Αλγερία θα προμηθεύσει για πρώτη φορά άμεσα με αργό πετρέλαιο την Κούβα, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση των εισαγωγών από τον στενότερο σύμμαχο της Αβάνας, τη Βενεζουέλα, όπου η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού διεθνώς προκάλεσε τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής της τελευταίας δεκαετίας και πλέον, ανέφεραν χθες πηγές ενήμερες για τη συμφωνία.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Αλγερίας, η Sonatrach, θα παραδώσει μια ποσότητα 80.000 τόνων αργού (ή περίπου 515.000 βαρελιών) στην Κούβα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ώστε να συμπληρωθούν οι προμήθειες αργού από τη Βενεζουέλα, οι οποίες μειώθηκαν κατά 40% τους πρώτους έξι μήνες του 2016, κατά εσωτερικά στοιχεία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA).

Η παράδοση του φορτίου αυτού θα σηματοδοτήσει ..
την πρώτη φορά που η Αλγερία, κράτος μέλος του ΟΠΕΚ, θα προμηθεύσει απευθείας με αργό την Κούβα, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν συστηματικά τις αλγερινές εξαγωγές. Μπορεί να υπάρξει ακόμη μια παράδοση, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη μία από αυτές της πηγές.

Η Κούβα και η Αλγερία έχουν αναπτύξει στενή σχέση τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση της νήσου της Καραϊβικής εισάγει πετρελαϊκά προϊόντα αξίας 200-300 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τη χώρα της βόρειας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων αγορών νάφθας.

Όμως η Κούβα βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη Βενεζουέλα, άλλο ένα κράτος μέλος του ΟΠΕΚ, για να προμηθεύεται αργό στο πλαίσιο ενός 15ετούς προγράμματος βοήθειας το οποίο το Καράκας δυσκολεύεται να συνεχίσει καθώς οι διακοπές της ηλεκτροδότησης, η έλλειψη επενδύσεων και οι καθυστερήσεις πληρωμών μειώνουν την παραγωγή της.

Αν και η κατάρρευση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές πλήττουν την οικονομία της Βενεζουέλας, η PDVSA μεσολαβεί για την πώληση του αργού της Αλγερίας στο διυλιστήριο Cienfuegos της Κούβας – το οποίο της ανήκει κατά το 49% – σύμφωνα με μια πηγή του πετρελαϊκού τομέα ενήμερη για τη συμφωνία.

Η PDVSA αναγκάζεται τα τελευταία χρόνια να βρίσκει δημιουργικούς τρόπους για να επιτυγχάνονται επαρκείς παραδόσεις στην Κούβα, καθώς τα κουβανικά διυλιστήρια δεν μπορούν να επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες βαρέος τύπου αργού της Βενεζουέλας και η παραγωγή της εταιρείας μειώνεται. Το 2015, η PDVSA είχε στείλει στην Κούβα 1,64 εκατ. βαρέλια αργού που είχε παραλάβει από τη Girassol (Ανγκόλα) και την Urals (Ρωσία). Έναν χρόνο νωρίτερα, η PDVSA είχε κάνει μια συμφωνία με την Sonatrach για την εισαγωγή 2 εκατ. βαρελιών που τελικά πληρώθηκαν από τα διυλιστήρια Reliance Industries στο πλαίσιο μιας πολυμερούς διευθέτησης, που συμπεριλάμβανε παραδόσεις βαρέος αργού της Βενεζουέλας στην Ινδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου