Από το capital.gr
Σήμα κινδύνου εκπέμπει από την Ουάσινγκτον για τα συνταξιοδοτικά συστήματα η Παγκόσμια Τράπεζα.
Για αυτό, στα πλαίσια της 7ης συνδιάσκεψης της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στην Ουάσινγκτον προτείνεται επειγόντως η ασφάλιση των αδήλωτων εργατών αλλά και η επένδυση των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων. Στόχος της υλοποίησης και των δύο αυτών κατευθύνσεων δεν είναι άλλος από τις ενίσχυση των αποταμιεύσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Μάλλον όχι τυχαία την "τιμητική" της στην συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει..
η Ελλάδα, της οποίας το ασφαλιστικό δοκιμάζεται όχι μόνο από τις συνέπειες της πολυετούς ύφεσης αλλά και του ανεπιτυχούς έως τώρα εγχειρήματος "μεταρρύθμισης" του μέσα από το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο εισήγαγε ο Υπ. Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Παρόλα αυτά, ο Γ. Κατρούγκαλος ήταν προσκεκλημένος να μιλήσει χθες στη συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Βασικό θέμα της ομιλίας του ήταν η "δυνατότητα μίας προοδευτικής μεταρρύθμισης στον πρώτο πυλώνα (σ.σ. κύρια –επικουρική ασφάλιση) μέσα σε κλίμα λιτότητας και ύφεσης".
Το υπόβαθρο πάντως της ομιλίας του ήταν πολύ κακό. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας (γ΄ τρίμηνο του 2014), τα οποία υπενθυμίζονται σε όσους συμμετέχουν στην συνδιάσκεψη αυτή, στην Ελλάδα μόλις το 58,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, με βάση τις οποίες καταβάλλονται ταυτόχρονα συντάξεις. Με άλλα λόγια το 41,7% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, προκαλώντας ασφυξία στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Για παράδειγμα στη Γερμανία ανέρχεται σε 65,6%, στην Τσεχία είναι 67,5% και στην Πορτογαλία είναι 71,6%.
Εκτός από την ένταξη των αδήλωτων εργαζομένων στην ασφάλιση και την επένδυση της περιουσίας των ταμείων, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει την ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης (όπως πχ στη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία αλλά και την Τουρκία).
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου