Από το euro2day.gr
Εκτός του υπερταμείου μένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ, με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου που καταθέτει στη Βουλή η κυβέρνηση για να καλύψει τα προαπαιτούμενα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, στο δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου προβλέπεται πως με το δεύτερο κύμα μεταφοράς ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, όταν συσταθεί, θα εισφερθούν τελικά έξι επιχειρήσεις και συγκεκριμένα το ποσοστό του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ (το 34% καθώς το υπόλοιπο 17% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ).
Υπενθυμίζεται πως..
τον Μάιο είχε αποφασιστεί η μεταφορά στο υπερταμείο των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ.
Στο σχέδιο νόμου εντάσσεται, ως παράρτημα, και κατάλογος με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ οι οποίες θα μεταβιβαστούν στο υπερταμείο, όταν συσταθεί.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 προβλέπει πως «την ημερομηνία καταχώρισης του καταστατικού της Ε.ΔΗ.Σ. στο Γ.Ε.ΜΗ., οι μετοχές των δημόσιων επιχειρήσεων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Δ' και στο Παράρτημα Ε', τα οποία αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του παρόντος νόμου, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα στην Ε.ΔΗ.Σ.» (Εταιρεία Συμμετοχών Δημοσίου ΑΕ).
Η δημιουργία του καταλόγου με όλες τις συμμετοχές του δημοσίου σε επιχειρήσεις προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο. Προβλέπεται, επίσης, πως όλες οι συμμετοχές θα μεταφερθούν στο υπερταμείο με ελάχιστες εξαιρέσεις, που θα συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Το νομοσχέδιο, που δεν καλύπτει το σύνολο των προαπαιτουμένων (διαμηνύεται ότι 1-2 εξ αυτών θα καλυφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, με στόχο όλα να είναι έτοιμα πριν το EwG της 29ης Οκτωβρίου), περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για την ενέργεια.
Πρόκειται για το κείμενο για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της υποχρέωσης εφαρμογής του ευρωπαϊκού μοντέλου-target model. Το σχέδιο αυτό έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα και αποτελεί την τελευταία νομοθετική παρέμβαση για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας στα θέματα ενέργειας.
Με βάση το target model, καταργείται η υποχρεωτική ημερήσια αγορά (pool), η οποία ισχύει σήμερα, η αγορά "προϊόντων" γίνεται στο πλαίσιο τεσσάρων αγορών οι οποίες θα ιδρυθούν και θα λειτουργούν. Των αγορών: Χονδρικής Προθεσμιακών Προϊόντων, Ενδοημερήσιας, Αγοράς της Επόμενης Ημέρας και Αγοράς Εξισορρόπησης. Επιπλέον το target model δίνει τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, εκτός της χονδρικής αγοράς.
Περιλαμβάνονται επίσης οι γνωστές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύμφωνα με τις οποίες:
* Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.
* Αυξάνουν οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονες για τους οποίους ο νόμος Κατρούγκαλου είχε προβλέψει εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεπε πως οι αγρότες θα πλήρωναν το 2017 το 4,73% του εισοδήματός τους για εισφορές υγείας. Το 2018 οι εισφορές θα αυξάνονταν στο 5,84%, για να φτάσουν το 2019 στο 6,95%, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους.
Αντίστοιχα για τους νέους επιστήμονες είχε προβλεφθεί 5ετής μεταβατική περίοδος από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε να πληρώνουν 4,87% του εισοδήματός τους τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η εισφορά θα καθοριστεί στο 6,95% επί του εισοδήματός τους.
* Με μια τρίτη διάταξη θα μειωθεί η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.
Τέλος, υπάρχει ρύθμιση και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου