Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Κύπρος: Σοβαρές Αποκλίσεις Από τις Συστάσεις των Ξένων Ειδικών Διαπιστώνει στο Ταμείο Υδρογονανθράκων ο Γενικός Ελεγκτής

Αποτέλεσμα εικόνας για Κύπρος πετρελαια
Από το energia.gr
Σοβαρές αποκλίσεις από τις συστάσεις των ξένων διεθνούς κύρους εμπειρογνωμόνων που μετακάλεσε η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία για βοήθεια στη σύσταση του Ταμείου Υδρογονανθράκων διαπιστώνει το υπόμνημα του Γενικού Ελεγκτή. Ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε χθες με υπόμνημά του προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την συμβολή της κυπριακής Βουλής ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία από πολιτικές παρεμβάσεις του Ταμείου Υδρογονανθράκων ή Ταμείου Επενδύσεων, όπως είναι η επίσημη ονομασία του. 

Όπως σχολιάζει σε σημερινό της άρθρο, η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι πολύχρονες και έντονες συζητήσεις για το πετυχημένο «νορβηγικό μοντέλο», φαίνεται πως κατέληξαν μέσα από τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου ουσιαστικά σε «κυπριακό μοντέλο».

Η Επιτροπή ξεκίνησε χθες τη ...
συζήτηση της νομοθεσίας για την σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Επενδύσεων και του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Επενδύσεων, που αποτελούν ουσιαστικά το Ταμείο Υδρογονανθράκων, αφού σκοπός του είναι η διαχείριση των εσόδων από υδρογονάνθρακες.

Η πρόταση των εμπειρογνωμόνων, σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης, βασίστηκε σε δύο αρχές: πρώτον τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του Ταμείου με την αποφυγή όσο το δυνατό πολιτικών και άλλων παρεμβάσεων αναφορικά με τους διορισμούς, τις επενδυτικές αποφάσεις κ.λπ. μέσω κατάλληλων νομοθετικών προνοιών και ρυθμίσεων βασισμένες στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Επίσης, διαμορφώθηκε από τους εμπειρογνώμονες το πλαίσιο για τη διασφάλιση με κατάλληλες συγκεκριμένες πρόνοιες της έγκαιρης εισροής στο ταμείο ουσιαστικά όλων των εισπράξεων από τους υδρογονάνθρακες. Οι εισπράξεις αυτές προβλεπόταν να επενδυθούν χωρίς την δυνατότητα αφαιρέσεων σημαντικών ποσών προτού καταβληθούν σύμφωνα και πάλι με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Έτσι, αποφεύγεται η χρήση των εσόδων από υδρογονάνθρακες για άλλες κατά καιρού σκοπιμότητες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου