Από το greeklignite.blogspot.gr
Η επίδραση του "χαλαρού" 1ου πενταμήνου φαίνεται καθαρά στο πιο πάνω διάγραμμα για το σύνολο του 1ου επταμήνου: ιδιαίτερα μειωμένη η ζήτηση στη χαμηλή τάση κατά 2,4% ή 591 GWh, που δεν μπορεί ν' αντισταθμιστεί απ' την αύξηση της υψηλής τάσης κατά το ίδιο ποσοστό, που αντιστοιχεί όμως σε μόνο 95GWh. Για όσο διάστημα δεν αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρισμού στο εμπόριο και τη βιομηχανία δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα και στο σύνολο της οικονομίας: πόσο ρεύμα θα κάψει ένα μαγαζί με κατεβασμένα ρολά;
Σ' όλους τους μήνες του 2016 η ιδιοκατανάλωση της παραγωγής είναι αισθητά αυξημένη ως προς το 2015 κι αυτό δεν είναι καλό σημάδι, δείχνει πως..
η παραγωγή ψάχνει τι να κάνει το επιπλέον ρεύμα.
Υπάρχουν και κάποιοι αδαείς, που λένε πως πρέπει να βάλουμε ΑΠΕ για να μην καίμε λιγνίτη και να σώσουμε τον πλανήτη. Κάποιοι απ' αυτούς μάλιστα κυκλοφορούν και κατά τη Λεωφόρο Μεσογείων, οπότε σ' αυτούς αφιερώνεται το πιο πάνω διάγραμμα, που δείχνει τις μεταβολές της καθαρής παραγωγής ηλεκτρισμού στο επτάμηνο. Με την πρώτη ματιά δυο πράγματα "χτυπούν στο μάτι", η μεγάλη κόκκινη κι η μεγάλη πράσινη στήλη. Στο 1ο επτάμηνο 2016 μειώθηκε σημαντικά η λιγνιτική παραγωγή ως προς το 7μηνο 2015, κατά 28,6% ή 3.196GWh. Μειώθηκε επίσης η υδροηλεκτρική παραγωγή κατά 20,1% ή 743GWh. Αλλά, το μεγάλο ΑΛΛΑ, η αύξηση των ΑΠΕ ήταν μόλις 3,9% ή 225GWh. Η μεγάλη αύξηση ήταν για το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, 111,4% ή 3.439GWh!!!
Το έχω γράψει απ' την πρώτη ανάρτηση αυτού του ιστολόγιου, το Δεκέμβριο 2013: όσο περισσότερες ΑΠΕ βάζουμε, τόσο περισσότερο φυσικό αέριο καταλήγουμε να καίμε! Είναι οι περίφημες "στρεφόμενες εφεδρείες" υποστήριξης των αιολικών & Φ/Β, που πρέπει να υπάρχουν συνεχώς σε λειτουργία, ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος. Είναι αυτό που λένε "ευελιξία" και γι' αυτό έκαναν πρόσφατα ειδική προσθήκη στη νομοθεσία, για αμειβόμενο "μηχανισμό ευελιξίας". Κι ευτυχώς που εφέτος, συγκυριακά, είναι μειωμένη η τιμή του φυσικού αερίου. Τις θερμικές και αξιόπιστες λιγνιτικές μονάδες, τις υδροηλεκτρικές κι αξιόπιστες (εφόσον υπάρχει νερό) μονάδες, μόνο οι εξίσου αξιόπιστες θερμικές μονάδες φυσικού αερίου μπορούν να τις υποκαταστήσουν, αλλά στην περίπτωση αυτή η υποκατάσταση ανεβάζει το λογαριασμό για τον καταναλωτή και τα έσοδα για το ιδιωτικό μουσείο της Κηφισιάς. Κι αν δεν τις υποκαταστήσουν οι μονάδες φυσικού αερίου, τις υποκαθιστούν οι λιγνιτικές μονάδες των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας. Για τον πολύ απλό λόγο πως το ηλεκτρικό σύστημα δεν χρειάζεται την εντελώς τυχαία και γι' αυτό άχρηστη ενέργεια των αιολικών, όταν, όπου, όποτε θυμηθεί να φυσήξει, αν φυσήξει, ο άνεμος, αλλά πραγματική ενέργεια, αυτή που αποδίδεται τη στιγμή που η νοικοκυρά θα βάλει πλυντήριο, ο τεχνίτης θα βάλει σε λειτουργία τον τόρνο, ο έμπορος θ' ανοίξει το μαγαζί του και θ' ανάψει φώτα και μηχανήματα.
Αυτό το πολύ απλό πράγμα αποδεικνύεται μέχρι τώρα πως είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσει ο Σκουρλέτης, που αυτή την περίοδο έτυχε να είναι ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας: όπως έμαθα, όταν του είπαν πρόσφατα "έχουμε βάλει 5GW ΑΠΕ έναντι 8-9 δις που πληρώνουμε ένα σκασμό και αντί να μειώσουν λιγνίτη, τον λιγνίτη τον μείωσαν το αέριο και οι εισαγωγές”, αντέδρασε και είπε "δεν είναι έτσι”. Ίσως επειδή είναι χαμένος στο δρόμο "αναζητώντας την Αριστερά", γι' αυτό κι απ’ το ΥΠΕΝ μας είπαν από νωρίς πως ονειρεύονται 2500MW νέες ΑΠΕ, κυρίως αιολικά και λιγότερα Φ/Β μέχρι το 2020. Αν ωστόσο στο ΥΠΕΝ το έχουν κατανοήσει, αυτά που μας περιμένουν είναι χειρότερα απ' ό,τι μπορούμε να φανταστούμε! Και γι' αυτό είχα γράψει, επίσης στην πρώτη ανάρτηση αυτού του ιστολόγιου, το Δεκέμβριο 2013, πως το μόνο που μας σώζει είναι να βρεθεί γρήγορα το φυσικό αέριο που υπάρχει νότια της Κρήτης και να γίνει και το φυσικό αέριο εγχώριος φυσικός πόρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου