Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Πλήγμα στην αγορά φυσικού αερίου: Έκλεισε για απροσδιόριστο χρόνο η πλατφόρμα Rough της Centrica


Από το newmoney.gr
Η μεγαλύτερη "κοιτίδα" φυσικού αερίου της Βρετανίας, Rough, της Centrica Plc, περίπου 3.000 μέτρα κάτω από την κρούστα της Βόρειας Θάλασσας, έκλεισε άξαφνα για... καλοκαίρι και μάλλον θα παραμείνει κλειστή για τον χειμώνα. Αυτό το κλείσιμο επηρέασε και τις τιμές της μεγαλύτερης αγοράς της Ευρώπης.



Ιδού μερικά σημαντικά πράγματα για τις τελευταίες, αυτές, εξελίξεις:


1. Γιατί έχει σημασία;

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται σε πάνω από 21 εκατ. βρετανικά νοικοκυριά. Είναι επίσης σημαντικότατο για πολλούς από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Η Βόρεια Θάλασσα παρείχε τη Βρετανία με φυσικό αέριο, κάτι που σημαίνει πως η χώρα δεν βασιζόταν τόσο στην ΕΕ για τις ενεργειακές της ανάγκες.

2. Γιατί σταμάτησε η άντληση;

Η Centrica προσπαθεί να αποφύγει τις διαρροές φυσικού αερίου λόγω του τρόπου άντλησης του αγαθού. Τα πιο πρόσφατα τεστ έδειξαν πως το στρώμα σχιστόλιθου δεν μπορεί να αντέξει στις πιέσεις που ασκούνται για την έγχυση και άντληση του αερίου, κι έτσι η πλατφόρμα έκλεισε για να εξεταστούν και οι 29 διαφορετικές τρύπες άντλησης.

3. Τί έπεται;

Tεστ σε όλες τις πηγές για πιθανές διαρροές και προβλήματα, σύμφωνα με ειδικούς.

4. Ποιός χάνει από την όλη υπόθεση;

Η Centrica. Έχοντας ήδη δεχθεί πλήγμα στην κερδοφορία της σε σχέση με το 2015, ο CEO της εταιρείας αναφέρει πως πιθανά η εταιρεία θα υποστεί ζημίες το 2016.

5. Ποιός κερδίζει;

Παραδόξως, μπορεί και η Centrica εάν οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου της επιτρέψουν να επαναφέρει τα κέρδη της σε κανονικό επίπεδο. Επίσης, οι παραγωγοί φυσικού αερίοιυ από τη Ρωσία και τη Σκανδιναβία θα βγουν σίγουρα κερδισμένοι αφού θα εξάγουν περισσότερο αέριο προς τη Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου