Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Η Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν θα ανάψει το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ»….

Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικο αεριο ρωσια
Από το hellasforce.com
Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν θα «δώσει το πράσινο φως» για Turkish Stream

«Ο Turkish Stream, ένα σημαντικό ενεργειακό έργο, που έχει ανασταλεί μετά το περιστατικό Su-24 του περασμένου έτους, αναμένεται να βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο μετά από τις επερχόμενες συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη», αποκαλύπτει ο καθηγητής Gurkan Kumbaroglu.

Ο αναλυτής, ο οποίος είναι επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Ενεργειακής Οικονομίας (Ι.Α.Ε.Ε.), υποστήριξε ότι ..
όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ευρώπης, θα επωφεληθούν από την πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2014, αλλά τέθηκε σε αναμονή ένα χρόνο αργότερα.

«Ο Turkish Stream είναι πολύ σημαντικόW για την Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι Γερμανία και Ρωσία έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τοN Nord Stream 2, κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθενται σθεναρά στο έργο», είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα το υποστηρίξει αυτή τη χρονική στιγμή.

«Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, όταν πρόκειται για το έργο του Turkish Stream. Η διμερής πρωτοβουλία «δεν χρειάζεται να εγκριθεί από την ΕΕ δεδομένου ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος του μπλοκ,» εξήγησε.

«Την ίδια, οι Ευρωπαίοι χρειάζονται το ρωσικό φυσικό αέριο και τον τουκρικό αγωγό», σημείωσε. Το διμερές έργο έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η Μόσχα προτίθεται να ελαχιστοποιεί την ποσότητα του φυσικού αερίου που παραδίδεται προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, έναν αναξιόπιστο ενεργειακό εταίρο.

«Πολλά εξαρτώνται από την στρατηγική απόφαση που θα λάβει η Gazprom, αλλά νομίζω ότι ο κύριος στόχος της ρωσικής ηγεσίας είναι να περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου που παραδίδονται μέσω της Ουκρανίας στο ελάχιστο», αναφέρει ο Hasan Selim Ozertem, ειδικός σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας.

Η Ρωσία θέλει να «δημιουργήσει την υποδομή με την οποία θα παραδίδει περίπου 15 με 16.000.000.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου απευθείας στην Τουρκία, παρακάμπτοντας χώρες διαμετακόμισης», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) προς την Ευρώπη. Δύο αποστολές έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής. Η πρώτη παράδοση έλαβε χώρα τον Απρίλιο, ενώ η δεύτερη ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα.

Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με τον Kumbaroglu, θα γίνει «όλο και πιο ενεργή», αλλά αν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ της Ρωσίας και των εξαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, θα γίνει πιο έμμεση. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ υγροποιημένου φυσικού αερίου θα εισρεύσουν κυρίως προς τη Δυτική Ευρώπη, ενώ η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα εξακολουθεί να βασίζονται στο ρωσικό φυσικό αέριο, πρόσθεσε.

Ο αναλυτής είπε επίσης ότι ο Turkish Stream δεν θα είναι ανταγωνιστικός με την πρωτοβουλία TANAP. Ο αγωγός φυσικού αερίου Trans-Anatolian, που θα εκτείνεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας προς την Ευρώπη, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018. Και τα δύο έργα, ι Kumbaroglu είπε, «θα αλληλοσυμπληρώνονται».

Ο αναλυτής ανέφερε επίσης ότι οι κίνδυνοι ασφαλείας που συνδέονται με την τουρκική πρωτοβουλία είναι ελάχιστες.

«Ο αγωγός θα λειτουργεί σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα στο τουρκικό χωριό Kıyıköy. Θα φτάσει τότε τα ελληνικά σύνορα. Ο αγωγός θα βρίσκεται στις πιο ασφαλείς περιοχές της Τουρκίας. Οι αγωγοί που περνούν από το Ιράν ή το Ιράκ, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο επιρρεπείς σε κινδύνους σχετικά με την περιφερειακή αστάθεια» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου