Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα αναμένεται να κηρυχθούν περιοχές NECA το 2021

Αποτέλεσμα εικόνας για Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα αναμένεται να κηρυχθούν περιοχές NECA το 2021
Από το naftikachronika.gr
Οι χώρες της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας έχουν καταθέσει αίτημα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό – ΙΜΟ για να ανακηρυχθούν οι συγκεκριμένες θάλασσες ως Περιοχές Ελέγχου Εκπομπών Οξειδίων του Αζώτου (NOx), δηλαδή ως ειδικές περιοχές όπου τα όρια εκπομπών μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) και διοξειδίου του αζώτου (NO2) θα είναι αυστηρότερα.

Η πρόταση των χωρών αναμένεται να παρουσιαστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο κατά τηn 70η διάσκεψη της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ.

Όπως επισημαίνει ο Fredrik Larsson, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος στην Swedish Maritime Association «η περιοχή που..
θα οριστεί ως NECA θα συμπίπτει με αυτήν της SECA». Ο ίδιος επισημαίνει ότι σήμερα η τεχνολογία μάς δίνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσουν τα πλοία να ακολουθήσουν τους αυστηρότερους κανονισμούς περί εκπομπών μονοξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του αζώτου και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η πενταετία που μεσολαβεί μέχρι το 2021 αποτελεί ικανό χρονικό διάστημα για να γίνουν όλες οι τεχνικές αλλαγές στα πλοία.

Από την άλλη, βέβαια, ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτό που απασχολεί τη ναυτιλιακή κοινότητα της Σουηδίας είναι σαφώς η βελτίωση των όρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά πάντα υπάρχει και ο φόβος μήπως από την ανακήρυξη Βαλτικής και Βόρειας Θάλασσας ως Περιοχών Ελέγχου Εκπομπών Οξειδίων του Αζώτου οι ναυτιλίες των χωρών της περιοχής απωλέσουν μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους έναντι των άλλων -κυρίως- ευρωπαϊκών ναυτιλιών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η δημιουργία της NECA θα συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας του αζώτου που καταλήγει στην Βαλτική Θάλασσα κατά επτά κιλοτόνους σε ετήσια βάση.

Να σημειωθεί ότι τα οξείδια του αζώτου συνεισφέρουν στο σχηματισμό του φωτοχημικού νέφους και της όξινης βροχής, ενώ γενικά τα αιωρούμενα σωμάτια από τη ναυτιλία είναι υπεύθυνα για περίπου 60.000 πρόωρους θανάτους ετησίως σε όλο τον πλανήτη από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο του πνεύμονα, με τους περισσότερους να λαμβάνουν χώρα κοντά στις ακτές της Ευρώπης, της Ανατολικής και Νότιας Ασίας, όπου η έντονη ναυτιλιακή δραστηριότητα «συναντά» μεγάλη πυκνότητα πληθυσμών.

Φωτό: flickr.com/ kees torn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου