Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Και με τη «βούλα» η πώληση Kυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Αποτέλεσμα εικόνας για Και με τη «βούλα» η πώληση Kυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο
Από το cytoday.eu
Την Πέμπτη (25/8) θα γίνει η υπογραφή της πρώτης διακρατικής συμφωνίας Κύπρου - Αιγύπτου, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα δημιουργίας του πλαισίου εντός του οπ/οίου θα μπορούν οι εταιρείες που ασχολούνται με το φυσικό αέριο, στις δυο χώρες, να προχωρήσουν σε εμπορικές συμφωνίες αξιοποίησής του.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, η συμφωνία θα υπογραφεί στη Λευκωσία, από τους υπουργούς Ενέργειας Κύπρου και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο της συμφωνίας ζήτησαν οι εταιρείες που ασχολούνται με το αέριο και διασφαλίζει πως..
''το κυπριακό φυσικό αέριο θα αξιοποιείται μόνον για τον σκοπό για τον οποίο έχει πωληθεί και όχι για οτιδήποτε άλλο''. Στόχος, ανέφεραν πηγές του ΡΙΚ, να αποφευχθούν προβλήματα του παρελθόντος, όταν γινόταν άλλη χρήση από αυτήν για την οποία υπήρχαν πωλήσεις στην Αίγυπτο.

Η διακρατική συμφωνία που θα υπογραφεί την Πέμπτη, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που επικαλείται ο Φιλελεύθερος, έχει και πολιτική σημασία, καθώς ανοίγει το θέμα μεταφοράς του αερίου προς την Αίγυπτο και όχι προς την Τουρκία με αγωγούς, όπως πιέζουν διάφορες πλευρές. Στέλνει, σημειώνεται, μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή.

 Με την Αίγυπτο ετοιμάζονται ακόμη δυο διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες τυγχάνουν χειρισμού από το υπουργείο Εξωτερικών και σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν διασυνοριακούς αγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου