Από το capital.gr
Μια σειρά από βασικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων βρίσκεται πίσω από τις θετικές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα τριμήνου, που παρά την επιδείνωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, συνεχίζουν να εμφανίζονται βελτιωμένα.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε χθες στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης, εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, τότε και στο δεύτερο μισό του έτους ο όμιλος θα συνεχίσει να κινείται με θετικό πρόσημο βελτιώνοντας τα μεγέθη του.
Ο διευθύνων των ΕΛΠΕ τόνισε πάντως ότι..
οι βασικοί στόχοι της διοίκησης εστιάζουν στο τετράπτυχο θετικά αποτελέσματα των επιμέρους επιχειρηματικών μονάδων, συνεχής προσαρμογή στις διεθνείς συνθήκες, εκμετάλλευση όλων των ευκαιριών και βελτίωση της λειτουργίας της διύλισης (overperformance).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο β τρίμηνο, το όφελος που προέκυψε για τον όμιλο των ΕΛΠΕ από την βελτιωμένη απόδοση (overperformance) που μεταφράζεται σε καλύτερη αξιοποίηση των παγίων και των παραγωγικών μονάδων, αλλά και στη μηχανική διαθεσιμότητά τους, ήταν ένα ποσό της τάξης των 75 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο οι λειτουργικές χρηματοροές έφτασαν τα 614 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος επιτοκίου βελτιώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Σε αυτή τη βελτίωση του χρηματιοοικονομικού κόστους βοήθησε και η γραμμή ύψους 240 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε με ελληνικές τράπεζες και η ο οποία έδωσε επιπλέον δυνατότητες ενόψει και της διαδικασίας αναχρηματοδοτησης. Το σχέδιο του ομίλου είναι να αναχρηματοδοτήσει τα άλλα δάνεια που λήγουν στο δεύτερο μισό του έτους, ανάλογα και με τις συνθήκες τις αγοράς, ενώ θυμίζουμε ότι το Μάιο πληρώθηκαν τα 400 εκατ. ευρώ του ευρωομολόγου.
Σημαντικές αλλαγές όμως είχαμε και στο κομμάτι της προμήθειας αργού, με στόχο τη μείωση του κόστους και την ενίσχυση των περιθωρίων. Στόχος της διοίκησης ήταν να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που εμφανίστηκαν στην περιοχή της Μεσογείου στα βαρύτερα αργά πετρέλαια (Ιρακινό, Ιρανικό και άλλα πετρέλαια της περιοχής). Έτσι αυξήθηκαν οι προμήθειες αυτού του τύπου αργών δημιουργώντας ένα φθηνότερο καλάθι προμήθειας σε συνδυασμό με άλλου τύπου αργά που επίσης προμηθεύονται τα ΕΛΠΕ (Ρωσικό). Σε αυτήν την κατεύθυνση βοηθούν οι πρόσφατες συμφωνίες με το Ιράν αλλά και με τη ρωσική Rosneft.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συμφωνία με την ιρανική NIOC πλέον το ιρανικό αργό αντιπροσωπεύει το 18% του καλαθιού προμηθειών των ΕΛΠΕ. Επίσης στο τελευταίο τρίμηνο σημαντική αύξηση καταγράφεται στο αργό που προμηθεύτηκε ο όμιλος από την Αίγυπτο και το οποίο αντιπροσωπεύει το 11% (από 4%).
Σημειώνεται ότι τα διυλιστήρια του ομίλου σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν με καλύτερη απόδοση, με τα βαρύτερα αργά, γεγονός που ενισχύει τα οφέλη για τον όμιλο από τη στρατηγική στο μέτωπο των προμηθειών.
Από τους επιμέρους κλάδους, σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν οι επιδόσεις του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και του φυσικού αερίου εξαιτίας της βελτίωσης των τιμών του καυσίμου, που τόνωσαν την κατανάλωση. Στην εγχώρια αγορά παρά την πτώση της κατανάλωσης οι θυγατρικές του ομίλου (EKO, BP) πέτυχαν αύξηση των μεριδίων τους με αποτέλεσμα να εμφανίζουν βελτιωμένα μεγέθη.
Τέλος σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές που εμφανίζονται ενισχυμένες, οι βασικές αγορές στόχοι παραμένουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια (και η Κύπρος), ενώ εξαγωγές γίνονται επίσης και στη Δ. Μεσόγειο και Ευρώπη αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου