Από το kathimerini.gr
Εδώ και λιγότερο από ένα έτος η Goldman Sachs και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) θεωρούσαν βέβαιο πως η βιομηχανία λιθάνθρακα παρήκμαζε οριστικά. Σήμερα, όμως, η τιμή του παραδοσιακού αυτού ορυκτού καυσίμου γνωρίζει την πιο απότομη άνοδο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών και αυξάνει τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών ορυχείων.
Μετά την αιφνιδιαστική αύξηση των εισαγωγών της Κίνας, το κόστος μεταφοράς του λιθάνθρακα θέρμανσης από τον τερματικό σταθμό του στο Νιούκαστλ έχει εκτιναχθεί κατά 35% από τα μέσα Ιουνίου και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα ενός και πλέον έτους, πλησιάζοντας σχεδόν τα 70 δολάρια ο τόνος. «Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας έχουν αναλάβει τον ρόλο που παραδοσιακά διαδραματίζουν οι αγορές, δηλαδή διορθώνουν τις τιμές όταν υπάρχει πλεονασματική προσφορά ενός εμπορεύματος» ,επισημαίνει η Goldman Sachs. Σε ανακοίνωσή της προς τους πελάτες της, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει πως..
«οι περιορισμοί που επεβλήθησαν στην εγχώρια παραγωγή στις αρχές του έτους οδήγησαν σε άνοδο των τιμών παγκοσμίως και μετέτρεψαν τον λιθάνθρακα σε ένα από τα εμπορεύματα με την καλύτερη επίδοση φέτος».
Επωφελούνται, έτσι, οι μεγάλες εταιρείες εξόρυξης όπως οι Glencore και Anglo American αλλά και οι τοπικές εταιρείες της Ασίας όπως η Banpu της Ταϊλάνδης. Οι μετοχές τους έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο φέτος, ιδιαιτέρως τους τελευταίους μήνες. Η μετοχή της Anglo American ανέκαμψε από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν υποχωρήσει στις αρχές του έτους φθάνοντας στις 8,7 στερλίνες, ενώ της Glencore κυριολεκτικά έκαναν άλμα φθάνοντας στις 2 στερλίνες. Η Banpu, που ελέγχει σημαντικό αριθμό ορυχείων στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, εκτιμά πως οι τιμές στις οποίες θα πουλήσει τον λιθάνθρακα θα υπερβούν τα 50 δολάρια ο τόνος, σαφώς πάνω από την προηγούμενη τιμή των 47 με 48 δολαρίων ο τόνος. Η ανάκαμψη των τιμών αποτελεί απροσδόκητο δώρο για τις εταιρείες ορυχείων, που είχαν δεχθεί καίριο πλήγμα επί χρόνια. Σε αντίθεση με όσα έλεγε πριν από ένα χρόνο, η Goldman Sachs αναγνωρίζει σήμερα πως «οι τιμές φαίνεται πως θα ενισχυθούν στο ορατό μέλλον». Τώρα προβλέπει πως οι τιμές ενός τόνου λιθάνθρακα Νιούκασλ σε τρεις, έξι και 12 μήνες θα βρίσκονται στα 65, 62 και 60 δολάρια, αντιστοίχως. Αυτά τα επίπεδα τιμών αντιπροσωπεύουν άνοδο κατά 38% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της. Οι τιμές έχουν ενισχυθεί από τη ζήτηση των μεγάλων βιομηχανιών της Ασίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, αλλά παράλληλα και από την Ινδία, το Βιετνάμ και της Φιλιππίνες. Η Ιαπωνία καταναλώνει τεράστιο όγκο του ορυκτού καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έκλεισε τον πυρηνικό της αντιδραστήρα το 2011μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα. Η Νότια Κορέα, άλλωστε, σχεδιάζει να οικοδομήσει 20 νέες μονάδες, όπου από το 2022 θα παράγει ενέργεια με το φθηνότερο ορυκτό καύσιμο. Εξάλλου, η κατανάλωση ενέργειας στην Κίνα έχει αυξηθεί διαψεύδοντας τις προσδοκίες. Τον Ιούλιο εκτινάχθηκε κατά 8,2% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 552,3 δισ. κιλοβατώρες. Σε ό,τι αφορά το ποιοι θα επωφεληθούν στον μέγιστο βαθμό, σίγουρα θα είναι οι εταιρείες ορυχείων στην Αυστραλία που έχουν λιθάνθρακα υψηλής ποιότητας.
130 επενδυτές θέλουν καθαρή ενέργεια
Ενώ οι τιμές του λιθάνθρακα έχουν πάρει ξανά την ανιούσα, ομάδα 130 θεσμικών επενδυτών που ελέγχουν επενδύσεις ύψους 13 τρισ. δολαρίων καλούν τις χώρες του G20 να επικυρώσουν τη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και να επισπεύσουν τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Σε επιστολή τους προς τις πολιτικές ηγεσίες του G20 ενόψει της συνάντησης που θα έχουν τον επόμενο μήνα, οι 130 επενδυτές ζητούν παράλληλα να δημοσιοποιήσουν στοιχεία για τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα. Οπως επισημαίνει η Εμα Χερντ, διευθύνουσα σύμβουλος της Ομάδας Επενδυτών για την Κλιματική
Αλλαγή (IGCC), «οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν τι συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις η συμφωνία των Παρισίων, ώστε να αποτιμήσουν τον κίνδυνο και να προγραμματίσουν τις επενδύσεις τους». Επισημαίνουν, όντως, πως όταν διασαφηνισθεί ποιες πολιτικές θα εφαρμοσθούν, θα επωφεληθούν όσες χώρες θα έχουν επικυρώσει τη συμφωνία των Παρισίων, καθώς θα προσελκύσουν επενδύσεις στις τεχνολογίες χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα. Απευθύνουν έκκληση προκειμένου να εφαρμοσθεί αυστηρή νομοθεσία για την τιμολόγηση του λιθάνθρακα και ρυθμίσεις που θα ενθαρρύνουν την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου