Από το energypress.gr
Σαν κίνηση ενίσχυσης της θέσης της ενόψει μιας επικείμενης πώλησης ακόμη και όλου του μεριδίου της στα ΕΛΠΕ, ερμηνεύεται από την αγορά η απόφαση της Paneuropean του ομίλου Λάτση, να αυξήσει το ποσοστό της από το 42% στο 45,5%.
Αν και δεν υπήρξε το παραμικρό σχόλιο από την πλευρά Λάτση, η αγορά εκτιμά ότι η κίνηση αποσκοπεί στο να πουλήσει ακριβότερα το μερίδιό του (ή μέρος του), μαζί με το 35% του Δημοσίου, όταν το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει μέσα στο 2017 το σχετικό διαγωνισμό.
Αλλωστε το σενάριο, παρ’ ότι διαψεύδεται μονίμως τα τελευταία χρόνια, δεν είναι καινούργιο, παρά συζητείται τουλάχιστον από το 2012, κατά την προηγούμενη απόπειρα ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ.
Στηρίζεται σε ένα..
απλό σκεπτικό ότι η πλευρά Λάτση θέλει να απεμπλακεί από τα ΕΛΠΕ. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να πουλήσει μέρος του μεριδίου του ή και ολόκληρο, μαζί με το Δημόσιο, αφού από μόνο του δεν είναι εμπορεύσιμο κανένα από τα δύο ποσοστά.
Ο λόγος είναι ότι προκειμένου να ελέγχει ο νέος αγοραστής (Ιρανός, Ρώσος ή οποιοσδήποτε ενδιαφερθεί) τη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ θα πρέπει να κατέχει ποσοστό 50% συν ένα.
Το 2012, η τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε επεξεργαστεί φόρμουλα για από κοινού πώληση του ποσοστού του Δημοσίου με μέρος του μεριδίου της Paneuropean, προκειμένου να διευκολύνει το εγχείρημα αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, η πλευρά Λάτση επιθυμούσε να παραμείνει με μία ισχυρή μετοχική παρουσία στον όμιλο των ΕΛΠΕ και ως εκ τούτου από το 42%, εμφανιζόταν διατεθειμένη να δώσει ένα πακέτο 5% έως 15%, περιορίζοντας έτσι το ποσοστό της πέριξ του 30%.
Το όφελος που θα προέκυπτε σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν πολλαπλό: Αφενός ο νέος στρατηγικός επενδυτής θα ήλεγχε το μεγαλύτερο μετοχικό ποσοστό της εταιρείας, μαζί και με τη γενική συνέλευση, αφετέρου αυτό θα μεταφραζόταν και σε αυξημένο τίμημα πώλησης.
Σημειωτέον ότι παρά το γεγονός πως είχε ήδη ανακοινωθεί η πρόθεση του Δημοσίου για πώληση του ποσοστού που διαθέτει, η πλευρά Λάτση δεν ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης που έχει από την αρχική συμφωνία συγχώνευσης ΕΛΠΕ -Πετρόλα.
Τότε μάλιστα οι πληροφορίες επέμεναν ότι η Paneuropean δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από τα ΕΛΠΕ, πουλώντας μαζί με το Δημόσιο το σύνολο της συμμετοχής της, κάτι που θα σήμαινε ότι θα διατίθετο ένα πακέτο "μαμούθ" μετοχών της εταιρείας που θα ξεπερνούσε το 77%.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυξάνοντας το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ, η πλευρά Λάτση ενισχύει τη θέση της, αυξάνοντας και την αξία της μετοχής.
Μπορεί έτσι να κάνει και μουαγέν. Να μειώσει δηλαδή το κόστος ανά μετοχή, συμψηφίζοντας την αξία των μετοχών που είχε αγοράσει κάποτε σε υψηλή αξία, με αυτές που αγόρασε τώρα. Θα προέκυπτε έτσι ένας μέσος όρος τιμής, χαμηλότερος μεν από την τότε τιμή αγοράς, υψηλότερος ωστόσο από τη σημερινή αξία της μετοχής.
Σημειωτέον ότι προχθες, οπότε και ανακοινώθηκε η αύξηση του ποσοστού της Paneuropean από το 42% σε 45,5%, η μετοχή των ΕΛΠΕ, διαμορφώθηκε στα 3,78 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 4,42%. Χθες, έκλεισε στα 3,84 ευρώ, με άνοδο 1,59%.
Οσο για το 2003, η συμφωνία εξαγοράς του 16,65% των ΕΛΠΕ από τη Petrola της Panuropean, και η εν συνεχεία απορρόφηση της τελευταίας από τα ΕΛΠΕ, είχε γίνει σε τιμή 7,5 ευρώ, κατά 98% υψηλότερη της προχθεσινής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου