Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα η Jet Oil

Αποτέλεσμα εικόνας για Στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα η Jet Oil
Από το energyworld.gr
Σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της έχει υπαχθεί η εταιρία εμπορίας πετρελαιοειδών Jet Oilτου του ομίλου Μαμιδάκη, μετά από σχετική αίτηση που υπέβαλε  στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, η οριστική εκδίκαση της οποίας έχει οριστεί για την 1η Νοεμβρίου.
Η εταιρία που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εδώ και αρκετό διάστημα, το προηγούμενο ενάμιση χρόνο, είχε αποδυθεί σε προσπάθεια αναζήτησης επενδυτών, η οποία ωστόσο δεν τελεσφόρησε, με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Σύμφωνα με την αίτηση η οποία ..
εξετάστηκε κατ΄αρχήν στις 10 Ιουνίου και το δικαστήριο αποφάσισε τη λήψη προσωρινών μέτρων, ζητεί προστασία από τους πιστωτές της προκειμένου να υλοποιήσει σχέδιο εξυγίανσης. Αποδίδει τα προβλήματα και τη συσσώρευση συνολικών υποχρεώσεων ύψους 314,5 εκατ. ευρώ. προς πιστωτές, στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς που επηρέασε τη ζήτηση στον κλάδο πετρελαιοειδών, καθώς και στη δυστοκία των Τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές της κυρίως μέσω της παροχής εγγυήσεων για την πραγματοποίηση εισαγωγών.

Από τις συνολικές υποχρεώσεις της Jet Oil ύψους 314,5 εκατ. ευρώ , τα 184 εκατ. είναι προς τις Τράπεζες, 87 εκατ. προς προμηθευτές, 2,5 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο, 650 χιλιάδες ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, 920 χιλιάδες ευρώ προς τους εργαζόμενος, κά. Η εταιρία απασχολεί αυτή τη στιγμή περίπου 160 εργαζόμενους, ενώ το δίκτυο των πρατηρίων της που είχε φθάσει στα 640 το 2010 μετά την εξαγορά των εταιριών Dracoil και El Petrol, σήμερα φαίνεται ότι έχει φυλλορροήσει πλήρως,

Επικεφαλής της εταιρίας είναι τα αδέλφια Κυριάκος (πρόεδρος) και Νίκος (αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) Μαμιδάκης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς τα προβλήματα οφείλονται τόσο στην ύφεση που έχει αφαιρέσει από την αγορά το 30% του τζίρου της, όσο και σε λανθασμένες διαχρονικά εμπορικές επιλογές της διοίκησης της εταιρίας, όπως για παράδειγμα η διεύρυνση του δικτύου των πρατηρίων μεσούσης της κρίσης.

Τους τελευταίους μήνες η επιδείνωση ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα σήμερα η παρουσία της στην λιανική αγορά να είναι μηδενική και παράλληλα να μην είναι σε θέση να κάνει εξαγωγές.

Η αγορά πετρελαιοειδών, θεωρούσε εδώ και μήνες την κατάσταση της εταιρίας μη αναστρέψιμη καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται δεν άφηναν κανένα περιθώριο για βελτίωση.

Πάντως η κατάσταση της Jet Oil δεν αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην αγορά καυσίμων από το σύνολο των μικρών εταιριών πιέζονται από την μείωση της ζήτησης και την έλλειψη ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου