Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Tο σχέδιο για πλωτό σταθμό αερίου στην Θράκη είναι made in Greece

Αποτέλεσμα εικόνας για Tο σχέδιο για πλωτό σταθμό αερίου στην Θράκη είναι made in Greece
Από το fmvoice.gr
Πολλοί γνωρίζουν για τα σχέδια κατασκευής πλωτής μονάδας φυσικού αερίου στον Έβρο και για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό. Λίγοι, ωστόσο, ξέρουν ότι η ιδέα γεννήθηκε στην Αθήνα…

Το σχέδιο που αποτελεί τον κορμό των επενδυτικών σχεδιασμών για παράλληλες υποδομές με τον αγωγό TAP, που προκαλεί γεωπολιτικές κόντρες και έχει κινητοποιήσει όλες τις ενεργειακές «μεγάλες δυνάμεις» της περιοχής, έχει λάβει ευρύτατη δημοσιότητα, καθώς απασχολεί όλα τα (κυβερνητικά και επιχειρηματικά) επιτελεία σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Ωστόσο, η ιδέα για την..
κατασκευή του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου (FSRU) στις ακτές της Βόρειας Ελλάδας, παράλληλα με την κατασκευή αγωγών, που θα συνδέουν κάθετα τις Βαλκανικές χώρες με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα, από έναν διορατικό σύμβουλο επιχειρήσεων, με ειδίκευση σε ενεργειακές επενδύσεις.

Ολοκληρωμένες γνώσεις

Ο κ. Σάββας Πούλος είναι από τους ελάχιστους παράγοντες του εγχώριου ενεργειακού τομέα, που έχει μελετήσει και γνωρίζει σε βάθος τις συνθήκες στις αγορές σε φυσικό αέριο, τις διαθέσιμες ποσότητες από τους παραγωγούς και τις ανάγκες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Από το 2008 άρχισε να παρουσιάζει σε διμερείς συναντήσεις με μεγάλους ομίλους και αρμόδιους φορείς (τότε στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, το οποίο σήμερα αποτελεί παρελθόν) το σχέδιο για τη δημιουργία υποδομών FSRU.

Ένα χρόνο αργότερα, παρουσίασε το ίδιο σχέδιο και στο τότε υπουργείο Ανάπτυξης, που συμπεριελάμβανε και την αρμοδιότητα του ενεργειακού τομέα, εμπλουτίζοντας την πρόταση με τους «κάθετους διαδρόμους».

Το 2010, ενημερώθηκε η τότε διοίκηση της ΔΕΠΑ, η οποία, μαζί με εξειδικευμένο όμιλο που διέθετε την τεχνογνωσία, εξέφρασε την πρόθεση να επενδύσει σε αυτό.

Τον Νοέμβριο του 2010 το σχέδιο γίνεται γνωστό στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να ενταχθεί στα ευρωπαϊκά σχέδια, που προωθούνται, κατά προτεραιότητα, για την ασφάλεια εφοδιασμού και τη δημιουργία πολλαπλών πηγών τροφοδοσίας.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα των επαφών που είχε ο κ. Σάββας Πούλος με κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως με τον τότε επίτροπο αρμόδιο για ενεργειακά θέματα Γκίντερ Ότιγκερ, το στέλεχος της Κομισιόν Πόλα Πίντο κ.λπ. Εκείνη την εποχή ήταν στο ζενίθ η συζήτηση για τη χρησιμότητα του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου», που θα εντάσσονταν στα ευρωπαϊκά σχέδια ως μέρος της κοινής ενεργειακής πολιτικής ασφάλειας.

Γεωπολιτική αναβάθμιση

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων επέμενε ότι ο πλωτός σταθμός FSRU «είναι το μόνο έργο που θα αναβαθμίσει γεωπολιτικά την Ελλάδα και θα φέρει άμεσες επενδύσεις, δίνοντας παράλληλα λύση στο θέμα των εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού, θέμα στο οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία».

Παράλληλα με τον πλωτό σταθμό, ο κ. Πούλος πρότεινε τη δημιουργία μικρών (άρα και φθηνών σε κόστος κατασκευής) αγωγών, μεταξύ των χωρών της περιοχής (Ελλάδα-Βουλγαρία, Βουλγαρία- Ρουμανία κ.λπ.), ώστε το αέριο από τις ακτές της Βόρειας Ελλάδας να καταλήγει σε οποιαδήποτε κεντροευρωπαϊκή αγορά.

Ο κ. Πούλος υποστήριζε (κι εν μέρει έχει δικαιωθεί) ότι αγωγοί όπως ο Nabucco, ο ITGI και ο South Stream είχαν πολύ μικρές πιθανότητες κατασκευής, ενώ το σύστημα αγωγών της Τουρκίας διέθετε πολύ μικρότερη χωρητικότητα από τις ανάγκες των ευρωπαϊκών αγορών. Το ίδιο ισχύει και για τον TAP, ο οποίος δείχνει να είναι το πιο ώριμο έργο, σε επίπεδο αγωγών.

Στρατηγική δεκαετιών

Οι προτάσεις του Έλληνα συμβούλου προκάλεσαν το ενδιαφέρον των υπηρεσιών της Κομισιόν, με αποτέλεσμα η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Εφοδιασμού και Δικτύων να τον καλέσει τον Μάρτιο του 2011 στις Βρυξέλες για να συζητήσουν εκτενώς τις απόψεις του.

Εκ των υστέρων, αρκετοί επιχειρηματικοί παράγοντες, στελέχη των υπηρεσιών της Κομισιόν, πρώην κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα και διπλωμάτες, από τις δύο ακτές του Ατλαντικού, επιχείρησαν να παρουσιάσουν ως δικό τους το σχέδιο για το FSRU και τους κάθετους διαδρόμους.

Ωστόσο, όλοι τους γνωρίζουν ότι η ιδέα είναι made in Greece και διατυπώθηκε για πρώτη φορά πριν από οκτώ χρόνια από τον Έλληνα σύμβουλο ενεργειακών επενδύσεων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την επίσημη αλληλογραφία με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Και κάτι ακόμη: οι επενδύσεις στην ενέργεια θα πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική και να «βλέπουν» τις ανάγκες του μέλλοντος σε βάθος 10ετιών. Ακριβώς όπως προέβλεψε ο Σάββας Πούλος.

Γράφει ο: Κώστας Ψωμιάδης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου