Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Άμος Χόκσταϊν: Οι ΗΠΑ και η ΕΕ σέβονται την κυπριακή ΑΟΖ

Αποτέλεσμα εικόνας για Άμος Χόκσταϊν: Οι ΗΠΑ και η ΕΕ σέβονται την κυπριακή ΑΟΖ
Από το energyworld.gr
Παρά την παρουσία τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά την προειδοποίηση της τότε Υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προς την Άγκυρα, το 2011, η Τουρκία δεν παρενόχλησε τις εργασίες της κυπριακής πλατφόρμας, είπε ο ειδικός Απεσταλμένος για την Ενέργεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, μιλώντας χθες στο 32ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Χόκσταϊν – που βραβεύθηκε από τους οργανωτές του συνεδρίου – τόνισε χαρακτηριστικά πως «μπορεί η Τουρκία να μην σέβεται την ΑΟΖ της Κύπρου, όμως οι ΗΠΑ τη σέβονται, το ίδιο κι η ΕΕ κι όλοι οι άλλοι και ντε φάκτο το ίδιο κάνει κι η Τουρκία».

«Το 2011 η Noble Energy ερευνούσε στην «Αφροδίτη». Τουρκικά μαχητικά πετούσαν από πάνω κι υπήρχε και άλλη ναυτική δραστηριότητα. Όμως σταμάτησαν κι από τότε δεν υπήρξε παρέμβαση προς το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις υπεράκτιες (περιοχές) της. Έκαναν γνωστή τη θέση τους, αλλά τους ξεκαθαρίσαμε, από τη στιγμή που έκανε το 2011 τη δήλωση η ..
Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις υπεράκτιες περιοχές της. Και το επαναλάβαμε κάθε φορά που υπήρχε ακόμη και υπόνοια παρέμβασης», είπε συγκεκριμένα ο κ. Χόκστάϊν.

Ανέφερε πως αυτό που είναι καλύτερο κι από μια κανονιοφόρο, είναι να μπορέσουν τα διπλωματικά μέσα να διασφαλίσουν αυτό που στο τέλος είναι σημαντικότερο.

«Μπορεί η Τουρκία να μην σέβεται την ΑΟΖ της Κύπρου, όμως την σέβονται οι ΗΠΑ. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και δεν μπορούν να περάσουν οι αγωγοί προς την Τουρκία από άλλη χώρα, απλά γιατί περνούν μέσα από την ΑΟΖ της Κύπρου. Ο όρος για να μπορέσει η Τουρκία να πάρει το Ισραηλινό αέριο έχει ως προϋπόθεση λύση του Κυπριακού, γιατί δεν μπορεί να περάσει μέσα από την ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό λοιπό που είναι σημαντικό είναι πως όλοι οι άλλοι σέβονται (την ΑΟΖ της Κύπρου) και ντε φάκτο το κάνει επίσης κι η Τουρκία», συμπλήρωσε.

Nα μην χαθεί η ευκαιρία για λύση

Στην ομιλία του ο Έιμος Χόκσταϊν είπε ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμής μοναδικής ευκαιρίας για την επίλυση του Κυπριακού. Όμως, σημείωσε,  η ευκαιρία αυτή μπορεί να λάβει σάρκα και οστά, όμως μπορεί και να χαθεί, όπως ευκαιρίες που είχαμε και στο παρελθόν αλλά χάθηκαν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έθεσε το Κυπριακό και τις ενεργειακές ανακαλύψεις στην ανατολική Μεσόγειο, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της σημερινής εποχής, που χαρακτήρισε «εποχή της επανάστασης της ενέργειας παγκοσμίως», αναφερόμενος σε ενεργειακές εξελίξεις σε πολλά μέρη του πλανήτη, που επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά.

«Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στο οικόπεδο Αφροδίτη στην Κύπρο, στο Λεβιάθαν στο Ισραήλ και στα όρια με την Κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο δίνει την ευκαιρία να μετατρέψουμε την περιοχή σε περιοχή συνεργασίας για την ενέργεια, ολοκλήρωσης, αλληλοσύνδεσης και αλληλεξάρτησης. Ας πάρουμε παράδειγμα από τις πολλαπλές επισκέψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Το ίδιο μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Πριν 20 χρόνια δεν  υπήρχε τίποτε.Τώρα με την ανακάλυψη του φυσικού αερίου γίνεται μια νέα αρχή με δυναμική για νέες ανακαλύψεις στην Κύπρο», ανέφερε.

Ο κ. Χόκσταϊν ανέφερε ότι η ενέργεια αλλάζει το παιγνίδι (game changer).

«Η Κύπρος έχει εναλλακτικές (επιλογές) ενώ η Τουρκία δεν έχει. Εξαρτάται για το 50% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εισάγει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου από το Ιράν και έχει ανάγκη από διαφοροποίηση για την οικονομική ανάπτυξη και αυτή είναι η ευκαιρία, αν θέλει να αντλήσει όφελος από το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Κύπρο να συνεχίσει ανενόχλητη την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων και εξέφρασε την επιθυμία να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό ώστε να υπάρξει κοινή εκμετάλλευση περιφερειακά.

«Αλλά, αυτό δεν αλλάζει το δεδομένο ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ήδη κάνει», ξεκαθάρισε. «Ο καλύτερος τρόπος ώστε ο καθένας να εκμεταλλευθεί το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα είναι δίκαιη και σωστή, με αγωγούς φυσικού αερίου που θα κατευθύνονται σε πολλαπλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Κάτι τέτοιο θα φέρει ευημερία, και πολιτική σταθερότητα. Συνεπώς,  επαναλαμβάνω ότι αυτό αποτελεί  `game changer` και κίνητρο για επίλυση». Διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη θα υπάρξει συμφωνία.

«Απαιτεί καλή θέληση από όλες τις πλευρές. Απαιτεί όλοι να κατανοήσουν ότι η στιγμή είναι τώρα. Και αυτό είναι το διακύβευμα των ΗΠΑ, να εξηγήσουν στους εταίρους μας στην περιοχή, ότι είναι προς το συμφέρον όλων η επίλυση. Ένα στοιχείο που δεν υπήρχε στις προηγούμενες δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου, ώστε η Κύπρος να προσελκύσει διεθνείς εταιρίες για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων. Θα υποστηρίξω τις προσπάθειες με τους γείτονες, είτε αυτό αφορά το Ισραήλ, την Αίγυπτο, ή την Ιορδανία, αλλά και για να χρησιμοποιηθεί αυτό ως κίνητρο για να επιτευχθεί συμφωνία. Παραμένω αισιόδοξος», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ και το sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου