Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

OPEC: Αμετάβλητη η παραγωγή – Παραμένουν οι διαφωνίες

OPEC: Αμετάβλητη η παραγωγή – Παραμένουν οι διαφωνίες
Καμία αλλαγή δεν θα επέλθει στην πολιτική που ασκεί ο OPEC αναφορικά με την παραγωγή του, καθώς τα μέλη του δεν κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στη σημερινή συνεδρίαση του διεθνούς οργανισμού.

Στη συνεδρίαση δεν υπήρξε, ουσιαστικά, κάποια απόφαση αλλά, τουλάχιστον, συμφωνήθηκε ότι ο νέος γενικός γραμματέας του οργανισμού θα είναι ο υποψήφιος που πρότεινε η Νιγηρία.
Σύμφωνα με αντιπρόσωπο κράτους-μέλους του καρτέλ, η Σ. Αραβία έθεσε το ζήτημα επαναφοράς ενός συγκεκριμένου ορίου ημερήσιας παραγωγής, το οποίο είχε καταργηθεί τον Δεκέμβριο.

Το πετρέλαιο έχει..
ενισχυθεί κατά σχεδόν 80% σε σύγκριση με το χαμηλό 12 ετών που είχε αγγίξει τον Ιανουάριο. Η απόφαση της Σ. Αραβίας το 2014 να υπάρξει διατήρηση αμετάβλητης της ημερήσιας παραγωγής, μάλλον μοιάζει να φέρνει αποτελέσματα.
Αν και η Σ. Αραβία έδειξε προθυμία να υπάρξει άμβλυνση των διαφωνιών, το Ιράν διαχώρισε τη θέση του. Το Ιράν έχει αρνηθεί την τοποθέτηση ορίου στην ημερήσια παραγωγή, με δεδομένο ότι η δική του παραγωγή βρίσκεται σε ανοδική πορεία μετά την άρση του εμπάργκο της Δύσης τον Ιανουάριο.

Η άρνηση της χώρας να συμμετάσχει στην απόφαση για πάγωμα της ημερήσιας παραγωγής, ανάγκασε τη Σ. Αραβία να μπλοκάρει μία συμφωνία μεταξύ OPEC και Ρωσίας τον Απρίλιο.
Η ανακοίνωση της απόφασης οδήγησε σε πτώση το Brent, το οποίο αποδυναμώθηκε κατά 61 σεντς για να φθάσει στα 49,11 δολ. το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου.

Ο νέος γενικός γραμματέας

Νέος γενικός γραμματέας του οργανισμού θα είναι ο Mohammed Barkindo, ο οποίος θα διαδεχθεί, μετά από εννέα χρόνια σε αυτήν τη θέση, τον Abdalla El-Badri. Ο Barkindo είχε ασκήσει χρέη επικεφαλής του OPEC το 2006, ενώ πριν ήταν πρόεδρος της National Petroleum Corp. της Νιγηρίας.

Η τοποθέτησή του υποδηλώνει ότι τουλάχιστον ο OPEC κατόρθωσε να συμφωνήσει και σε ένα θέμα. Ο κ. El-Bardri, αρχικά θα αποχωρούσε από τη θέση του το 2012, αλλά τα κράτη-μέλη του καρτέλ δεν είχαν κατορθώσει να συμφωνήσουν για το πρόσωπο του αντικαταστάτη του, με αποτέλεσμα να παραμείνει στη θέση του για περισσότερες από δύο θητείες.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου