Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Στάθης Τσοτσορός: χτίζουμε τα ΕΛΠΕ του 2050

Στάθης Τσοτσορός: χτίζουμε τα  ΕΛΠΕ του 2050
Την επόμενη μέρα των Ελληνικών Πετρελαίων μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον περιέγραψε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Στάθης Τσοτσορός, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων.  Στόχος, όπως είπε,  είναι η βαθμιαία μετεξέλιξη του ομίλου ΕΛΠΕ από διυλιστηριακό σε  ανταγωνιστικό ενεργειακό προμηθευτή του μέλλοντος, με στροφή σε σύγχρονες ενεργειακές δράσεις και προϊόντα (ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, διερεύνηση και αξιοποίηση νέων ενεργειακών τεχνολογιών).

«O ενεργειακός μετασχηματισμός και τα συναφή περιοριστικά μέτρα που συστηματικά και σταθερά προωθεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα οποία μέτρα ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου διύλισης, καθώς και η "νέα κανονικότητα" της παρατεταμένης περιόδου χαμηλής ανάπτυξης, αναδεικνύουν ως καθοριστικά στοιχεία της στρατηγικής μας αφ' ενός μεν τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την διαρκή αναβάθμιση και προσαρμογή της τεχνογνωσίας στις τεχνολογικές μεταβολές, αφ' ετέρου δε τον ενεργειακό μετασχηματισμό του oμίλου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη για το 2050, για την διασφάλιση και ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικής του παρουσίας», επισήμανε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό, ο τομέας διύλισης τα τελευταία χρόνια έχει..
εισέλθει σε μια περίοδο αναδιοργάνωσης και ανακατάταξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει πολλές μεγάλες εταιρίες του χώρου (όπως ENI, Shell, Total, INEOS) να επαναξιολογήσουν τη στρατηγική τους λαμβάνοντας την απόφαση να μειώσουν την έκθεση τους στη δραστηριότητα σε ορισμένες χώρες είτε, κλείνοντας ή πωλώντας λιγότερο ανταγωνιστικά διυλιστήρια είτε, μετατρέποντάς τα σε αποθηκευτικούς χώρους.
Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια την περίοδο 2000-2012 απώλεσαν το 25 % της ανταγωνιστικότητάς τους εξαιτίας του νομοθετικού κόστους και του υψηλού κόστους ενέργειας που αντιπροσωπεύει περίπου το 60 % του λειτουργικού των κόστους, ενώ αναμένεται περαιτέρω απώλεια ανταγωνιστικότητας από τα νομοθετικά κόστη που θα επιβληθούν από την εφαρμογή της Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (Industrial Emissions Directive) επιδεινώνοντας τη θέση των στο διεθνή ανταγωνισμό με τις εκτός ΕΕ χώρες.
Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, επικαλέστηκε επίσης, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) που υποστηρίζει πως ττα μισά διυλιστήρια της Β.Δ Ευρώπης είναι υποψήφια για αναδιάρθρωση ή κλείσιμο

Όπως τόνισε ο κ. Τσοτσορός, τον κεντρικό στρατηγικό στόχο μετεξέλιξης των ΕΛΠΕ σε ανταγωνιστικό και εξωστρεφή ενεργειακό όμιλο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο θα υποστηρίξει η επίλυση του μείζονος ζητήματος της αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων.
Ο όμιλος προέβη στις 16 Μαίου σε εξόφληση του ομολόγου λήξης 2016 ύψους  400 εκατ. δολαρίων όπως και της πρώτης δόσης 100 εκατ. ευρώ προς την Ιρανική εταιρεία NIOC στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας αποπληρωμής της ρυθμισμένης παλαιάς οφειλής η οποία ήταν η πρώτη σχετική συμφωνία εταιρείας Δυτικής χώρας μετά την άρση των κυρώσεων (sanctions) με την ΕΕ.
Παράλληλα, μετά σχετικές αποφάσεις του ΔΣ, ο όμιλος προέβη στις αναγκαίες ενέργειες, αφ' ενός μεν για  την δρομολόγηση των διαδικασιών τροποποποίησης των όρων των δανειακών συμβάσεων του ομίλου συνολικού ύψους 1.526 εκατ. ευρώ  (Κοινοπρακτικά δάνεια 400 εκατ. ευρώ, Δάνειο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 333 εκατ. ευρώ, Ομόλογο λήξης 2019 ύψους 500 εκατ. ευρώ και Ομόλογο λήξης 2019 ύψους 325 εκατ. δολλαρίων), οι οποίοι όροι αφορούν τους χρηματοοικονομικούς δείκτες (Financial ratios in Debt Covenants) με σημαντικές εκτιμώμενες επιπτώσεις τόσο στους Ισολογισμούς όσο και στα κόστη λειτουργίας, αφ' ετέρου δε για την αναχρηματοδότηση δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους έως 1 δισ. ευρώ με ευνοϊκότερους όρους, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς της ελληνικής οικονομίας και την διαφαινόμενη σταθεροποίηση και βελτίωση της θέσης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και κύρια μετά τα θετικά αποτελέσματα λειτουργίας του ομίλου, σε συνδυασμό με την ολοσχερή αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε προμηθευτές ύψους 600 εκατ. ευρώ περίπου το τρέχον έτος 2016.
Μιλώντας στη συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γρηγόρης Στεργιούλης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του ομίλου και το 2016 αφού όπως αποκάλυψε στο πρώτο τρίμηνο του 2016 ο όμιλος κατάφερε να διατηρήσει τα περιθώρια διύλισης πάνω από τα 5 δολάρια, «εκμεταλλευόμενος το ευνοϊκό περιβάλλον της αγοράς και κυρίως τις νέες συμβάσεις που υπογράφει με μεγάλους προμηθευτές».
Όπως είπε, ο όμιλος φέτος δεν θα διανείμει μέρισμα, καθώς πρώτος στόχος είναι η σταθεροποίηση των οικονομικών μεγεθών του.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, την τελευταία επταετία, άσκησαν ιδιαίτερες πιέσεις στην εσωτερική αγορά πετρελαιοειδών, η ζήτηση της οποίας μειώθηκε κατά 38 % μεταξύ των ετών 2009 και 2015, καθιστώντας μονόδρομο την ενίσχυση των εξαγωγών των ΕΛΠΕ που σήμερα ξεπερνούν το  50 % της ετήσιας παραγωγής.

Υπενθυμίζεται πως το 2015 ο όμιλος των ΕΛΠΕ αύξησε την παραγωγή του στους 12,8 εκατ. τόνους και τις πωλήσεις στους 14,1 εκατ. τόνους, ήτοι στα  υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6  ετών και πέτυχε νέο ιστορικό υψηλό εξαγωγών στους 6,9 εκατ. τόνους. Παράλληλα, λόγω των υψηλών περιθωρίων διύλισης πέτυχε και ιστορικό ρεκόρ ετήσιων συγκρίσιμων κερδών (EBITDA) ύψους 758 εκατ. ευρώ, αυξημένων έναντι του 2014 κατά 81,8 % και λειτουργικά κέρδη 245 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 289 εκατ. ευρώ το 2014.

ΠΗΓΗ:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου