Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Καλλιέργεια ανθρώπινου ιστού για σκοπούς διαστημικής εξερεύνησης επιδιώκει η NASA

Αποτέλεσμα εικόνας για Καλλιέργεια ανθρώπινου ιστού για σκοπούς διαστημικής εξερεύνησης επιδιώκει η NASA
Από το naftemporiki.gr
Η NASA, σε συνεργασία με τη New Organ Alliance του Methuselah Foundation, αναζητεί τρόπους να προωθήσει τον τομέα της βιομηχανικής (bioengineering) μέσα από έναν νέο διαγωνισμό: Η Vascular Tissue Challenge προσφέρει βραβείο 500.000 δολαρίων, που θα απονεμηθεί στις πρώτες τρεις ομάδες οι οποίες θα καταφέρουν να δημιουργήσουν πυκνό, λειτουργικό από άποψη μεταβολισμού, αγγειοποιημένο ιστό οργάνων σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον.

«Οι άνθρωποι που θα είναι οι πρωτοπόροι μας στο βαθύ διάστημα είναι..
ο πιο σημαντικός μας πόρος στο ταξίδι στον Άρη και παραπέρα» λέει ο Στιβ Τζούρτσικ, στέλεχος του Space Technology Mission Directorate της NASA στην Ουάσινγκτον. «Το αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην υγεία στη Γη, και θα μπορούσε να γίνει μέρος ενός σημαντικού σετ εργαλείων που θα χρησιμοποιούνται για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων του βαθέος διαστήματος στους μελλοντικούς μας εξερευνητές».

Το μοντέλα ιστού που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη των επιπτώσεων περιβαλλοντικών φαινομένων στο βαθύ διάστημα, όπως η ακτινοβολία, και την ανάπτυξη στρατηγικών για την ελαχιστοποίηση της ζημιάς στα υγιή κύτταρα. Η μελέτη αυτών των επιπτώσεων θα βοηθήσει στη δημιουργία τρόπων αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων του ταξιδιού στο διάστημα σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια μακρόχρονων διαστημικών αποστολών. Όσον αφορά στη Γη, ο αγγειοποιημένος ιστός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φαρμακευτικές δοκιμές ή μοντέλα ασθενειών. Η πρόκληση αυτή θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει την έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των μοσχευμάτων.

«Μόλις λυθεί το πρόβλημα του “ορίου της αγγειοποίησης”, μέσω της NASA Vascular Tissue Challenge, θα υπάρξει αναπόφευκτα ιστορική πρόοδος και εμπορευματοποίηση των εφαρμογών μηχανικής ιστών προς όφελος όλων» εκτιμά ο Ντέιβ Γκλόμπελ, διευθύνων σύμβουλος του Methuselah Foundation.

Ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της White House Organ Summit, με σκοπό τη στήριξη των προσπαθειών υπέρ αυτών που βρίσκονται σε λίστες μεταμοσχεύσεων και των εν ζωή δωρητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου