Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Μια νίκη για τον Κόλπο! Η πλωτή εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου δεν έρχεται στην Ελευσίνα!

Αποτέλεσμα εικόνας για Η πλωτή εξέδρα EIRIK RAUDE εντοπίστηκε στον Αστακό (φώτο) – Σενάρια για παροπλισμό στην Ελευσίνα
Από το ecoeleusis.org
Είναι οριστικό! Η πλωτή εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Eirik  Raude, που ταξίδευε από τα Νησιά Falkland της Αργεντινής με προορισμό το Καραβοστάσι παροπλισμού στον Κόλπο της Ελευσίνας, άλλαξε προορισμό!

Παροπλίστηκε σε θαλάσσια περιοχή στο Πλατυγιάλι Αστακού, όπου εδρεύουν οι πιστοποιημένες  λιμενικές εγκαταστάσεις  της  ομώνυμης Ναυτικής Βιομηχανικής Περιοχής,  που διαχειρίζεται και λειτουργεί η εταιρεία ARKAPORT. Την πληροφορία της ΕCOELEUSIS επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί και ο  Λιμενάρχης Πλατυγιαλίου.

Στις 12 Μαΐου είχαμε ..
πρωτοαναδείξει  το θέμα της έγκρισης που παρείχε ο νέος Πρόεδρος του ΟΛΕ κ. Δρακονταειδής  στην εταιρεία ΟCEAN RIG για τον παροπλισμό της πλωτής εξέδρας εξόρυξης πετρελαίου EIRIK RAUDE. Ενημερώσαμε τους πολίτες και προκαλέσαμε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου, ενώ προτείναμε το αίτημα της ανάκλησης της απόφασης αυτής να αποτελέσει ξεχωριστό αίτημα αιχμής.

Οι δύο Κινήσεις Πολιτών ΕCOELEUSIS και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ, ασκώντας την μέγιστη δυνατή πίεση σε όλα τα επίπεδα,  έθεσαν παντού το θέμα, σε υψηλούς – μάλιστα – τόνους,  τόσο ενώπιον του Προέδρου του ΟΛΕ,  όσο και στο Υπουργείο Ναυτιλίας στο οποίο κατέθεσαν 2 υπομνήματα (συμπεριελήφθησαν και τα υπόλοιπα φλέγοντα αιτήματά μας).

Η πεισματική άρνηση του Προέδρου του ΟΛΕ αποτελεί θλιβερό απόηχο της όλης υπόθεσης. Η κατάληξη της υπόθεσης μπορεί να αποτελέσει μάθημα. Η σύγκρουση με την τοπική κοινωνία δεν είναι πρόσφορη μέθοδος για να αυξήσει τα έσοδά του ο ΟΛΕ βλάπτοντας τον ευαίσθητο Κόλπο  που έχει δεινοπαθήσει από τις ΟΛΕ-θριες πολιτικές που δημιούργησαν τεράστια περιβαλλοντικά κόστη: 27 ναυάγια μέσα στον Κόλπο, τουλάχιστον 19 πλοία επικίνδυνα κι επιβλαβή προσορμισμένα στις ακτές  μαζί με 5 κατασχεμένα για έκνομες ενέργειες πλοία, καθώς και 39 παροπλισμένα στα 2 από τα 3 καραβοστάσια του Κόλπου.

Η εκτροπή της εξέδρας σε άλλο «καραβοστάσι», που διαθέτει τις υποδομές και τα εχέγγυα για ασφαλή για το περιβάλλον παροπλισμό και με λιγότερες δυσμενείς επιπτώσεις, μπορεί να αποκτήσει και συμβολική σημασία για την έναρξη μια πορείας απαιτητικής διεκδίκησης της περιβαλλοντικής εξυγίανσης και πραγματικής αναγέννησης του Κόλπου.

Με επιμονή και συνέπεια μπορούμε να φέρουμε κι άλλες μικρές και μεγάλες νίκες!

Διαβάστε ΕΔΩ τι μετέδιδε ο ιστότοπος ΗΜΕΡΑ της Ζακύνθου στις 14/6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου