Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Οι σκληροπυρηνικοί του πετρελαίου - Γιατί οι μέτοχοι της ExxonMobil αγαπούν να τους... μισούν

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Σφίγγει ο κοινωνικός κλοιός γύρω από την ExxonMobil και τους μετόχους της. Στην ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τις ημέρες αυτές στην πετρελαιούπολη των ΗΠΑ, το Ντάλας του Τέξας, το γιγαντιαίων διαστάσεων γλυπτό από πάγο με τη φράση #Exxonknew (Η Exxon γνώριζε), που τοποθετήθηκε έξω από τα γραφεία της εταιρείας, υποδήλωνε την κορυφαία συνεισφορά της γιγαντιαίας αμερικανικής εταιρείας στην ανήκεστο, ως φαίνεται, βλάβη που έχει προκαλέσει στον πλανήτη η ραγδαία αυξανόμενη επί έναν και πλέον αιώνα χρήση των υδρογονανθράκων.

Οχι ότι οι άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν συνεισέφεραν στην καταστροφή αυτή. Ουδεμία εξ αυτών, όμως, δεν έχει επιδείξει την πεισματικά αδιάφορη και αμετανόητη συμπεριφορά της ExxonMobil. Διότι οι μέτοχοι και της ΒΡ και της Shell και ασφαλώς της νορβηγικής Statoil και άλλων γιγάντων της παγκόσμιας ενέργειας έχουν με θέρμη υποστηρίξει τη λήψη μέτρων περιορισμού της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων που καταστρέφουν το όζον της ατμόσφαιρας και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και των δεινών που αυτή επιφέρει στους κατοίκους του.

Οι μέτοχοι της ExxonMobil με άνετη πλειοψηφία 60% απέρριψαν την..
ανάληψη οιασδήποτε πρωτοβουλίας εκ μέρους της επιχείρησης προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέχρι και το Ιδρυμα Ροκφέλερ (Rockfeller Foundation) ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει όλες τις συμμετοχές του στην ExxonMobil επειδή «η εταιρεία παραπλάνησε τον κόσμο σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή». Να σημειωθεί ότι η ιστορία της ExxonMobil ξεκίνησε το 1870 όταν ο αμερικανός μεγαλοβιομήχανος Τζον Ροκφέλερ ίδρυσε τη Standard Oil Company από την οποία προήλθε η Exxon (η συγχώνευσή της με τη Mobil ολοκληρώθηκε το 1999 για να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εισηγμένη, σήμερα, εταιρεία στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση 353 δισ. δολαρίων, κατά τι μικρότερη από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δηλαδή).

Ο κοινωνικός κλοιός στενεύει, όχι επειδή κάποιοι αριστερίζοντες και οικολογίζοντες ακτιβιστές τοποθέτησαν ένα σύνθημα από πάγο για να λιώνει συμβολικά στα σκαλοπάτια του αμερικανικού ομίλου. Στενεύει επειδή η εταιρεία αντιμετωπίζει δεκάδες αγωγές και εισαγγελικές προσφυγές εναντίον της από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που θεωρούν ότι, πράγματι, παραπλάνησε εσκεμμένα και συστηματικά την κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της, χρηματοδοτώντας μάλιστα επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα προκειμένου να αθωώσουν την καύση των υδρογονανθράκων.

Και το χειρότερο είναι ότι αυτές οι εναντίον της δικαστικές προσφυγές συμπίπτουν με μια αρνητική για αυτήν οικονομική συγκυρία κατά την οποία οι αγορές έχουν πλημμυρίσει από πετρέλαιο και τα παράγωγά του, με αποτέλεσμα η κερδοφορία του ομίλου να έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών και η ExxonMobil να έχει χάσει το τριπλό Α σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική της αξιολόγηση, για πρώτη φορά μετά το μεγάλο χρηματιστηριακό κραχ του 1929!

«Οι μέτοχοι της ExxonMobil που μαζεύτηκαν στο Myereson Symphony Centre, στο κέντρο του Ντάλας, είναι από διαφορετικό κράμα: πιο γερασμένοι, πιο γκρίζοι, πιο θυμωμένοι από τους άλλους μετόχους πετρελαϊκών εταιρειών» γράφει ο Ματ Μακ Γκραθ, ειδικευμένος σε θέματα Επιστήμης και Περιβάλλοντος ανταποκριτής του BBC. Και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, «ο βασιλιάς και αυτοκράτορας Ρεξ Τίλερσον, εκφράζει με μεγάλη πιστότητα τα αισθήματά τους απέναντι σε καθετί που αφορά την κλιματική αλλαγή» προσθέτει ο συνεργάτης του βρετανικού δικτύου ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης παρουσίας του στην ετήσια συνέλευση των μετόχων οι παρευρισκόμενοι τον διέκοψαν δύο φορές. Την πρώτη κάποιος από το ακροατήριο παρενέβη για να παρατηρήσει ότι ο πλανήτης ψυχράθηκε αισθητά τον περασμένο αιώνα και ως εκ τούτου εκείνο που απαιτείται είναι δράσεις που θα τον θερμαίνουν περισσότερο και όχι λιγότερο. «Αν δεν σας αρέσει η Exxon, γιατί τότε δεν πουλάτε τις πετρελαϊκές μετοχές για να τις αντικαταστήσετε με άλλες, ηλιακές; Τότε, όμως, δεν θα έχετε αρκετά χρήματα για να πληρώσετε την κηροζίνη του αεροπλάνου που θα σας φέρει μέχρι εδώ» είπε ο μέτοχος για να ξεσηκώσει θύελλα χειροκροτημάτων!

«Μας σιχαίνονται αλλά δεν μας νοιάζει!»

«Η Exxon υποστηρίζει ότι από το 2007 έχει ενσωματώσει σε όλες τις εσωτερικές λειτουργίες της εταιρείας ένα τέλος άνθρακα, ενώ υποστηρίζει την ιδέα της επιβολής ενός φόρου άνθρακα στον τζίρο της. Και ο Ρεξ Τίλερσον, αν αφεθεί ανεξέλεγκτος, δέχεται ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πραγματικό φαινόμενο με καταστροφικές συνέπειες» γράφει ο Ματ Μακ Γκραθ.

«Γιατί λοιπόν οι μέτοχοι αντιδρούν τόσο έντονα και στην παραμικρή ρήτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που θα μπορούσε κάλλιστα να ενσωματώσει η Exxon στο επιχειρηματικό της μοντέλο;» αναρωτιέται ο ρεπόρτερ. Και απαντά: «Νομίζω ότι στη συμπεριφορά τους αυτή συντείνει το γεγονός ότι επί σειρά ετών υπήρξαν για όλο τον κόσμο τα κακά παιδιά σε ό,τι αφορά την παγκόσμια υπερθέρμανση.

Θα έλεγε κανείς ότι έχουν με φροντίδα οικοδομήσει ένα προφίλ αδίστακτων εκμεταλλευτών, ύπουλων πετρελαιάδων που αρνήθηκαν και διέστρεψαν την αλήθεια για την κλιματική αλλαγή για να συνεχίσουν να γεμίζουν τις τσέπες τους με δολάρια. Είτε ανταποκρίνονται στην αλήθεια όλα αυτά είτε όχι, η διοίκηση της Exxon δεν έχει κάνει τίποτε για να απαλύνει την εικόνα αυτή» γράφει ο συντάκτης του BBC.

Το σλόγκαν που θα ταίριαζε στους μετόχους της Exxon θα μπορούσε να είναι «Μας σιχαίνονται, αλλά δεν μας νοιάζει» υποστηρίζει ο Ματ Μακ Γκραθ. Γι' αυτό και δεν επιτρέπουν ούτε μία... φυσιολογική δημοσιογραφική κάλυψη της γενικής τους συνέλευσης. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε μια αίθουσα μπροστά σε μια γιγαντοοθόνη στην οποία βλέπουν το πρόσωπο του κ. Τίλερσον, δίχως η κάμερα να δείχνει εικόνες από την αίθουσα, ακόμη και όταν διατυπώνονται ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες στη συνέλευση.

Η δεύτερη φορά που διεκόπη η διαδικασία από έντονα χειροκροτήματα ήταν άλλωστε όταν θίχτηκε το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης. Διότι οι μέτοχοι της ExxonMobil πιστεύουν ότι οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ευθύνη της εταιρείας σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή υποκινούνται από επιστήμονες βιολόγους, ανθρωπολόγους και άλλους που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος και αποσκοπούν στο να πλήξουν τα... ατομικά δικαιώματα των ίδιων των μετόχων!

«Το γεγονός είναι ότι ο κόσμος έχει διαφορετικές απόψεις για την κλιματική αλλαγή, ότι καθένας έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει τη γνώμη του, είτε συμφωνούμε με αυτήν είτε όχι. Εγώ θα υποστηρίξω το δικαίωμα να έχει ο καθένας τη γνώμη του και να την εκφράζει» είπε σε κάποια στιγμή ο Τίλερμαν ξεσηκώνοντας ενθουσιασμό στο ακροατήριο. 

«Μοιάζει λίγο υποκριτική η δήλωση, ωστόσο, καθώς ο Τίλερμαν δεν θέλησε να επεκτείνει το δικαίωμα της έκφρασης της γνώμης σε όλους τους εκπροσώπους του Τύπου. Η βρετανική εφημερίδα "Guardian" έλαβε την ειδοποίηση από την Exxon να μη στείλει ανταποκριτή στη συνέλευση των μετόχων, διότι δεν θα ήταν καλοδεχούμενος» γράφει ο ανταποκριτής του BBC, ρισκάροντας ασφαλώς κι αυτός να λάβει ανάλογη ειδοποίηση την επόμενη χρονιά...

(του Αλέξανδρου Καψύλη, Το Βήμα)


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου