Από το energia.gr
Στο 1% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας το 2015, έναντι 1,1% το προηγούμενο έτος και αρκετά κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (1,9%), σύμφωνα με την έκθεση της BP, Statistical Review of World Energy 2016.
Αν εξαιρεθεί η ύφεση του 2009, πρόκεται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το 1998.
Ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης ήταν κάτω..
από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας σε όλες τις περιοχές του κόσμου, εκτός από την Ευρώπη και την Ευρασία, ενώ από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες προήλθε το 97% της αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Στις χώρες του ΟΟΣΑ κινήθηκε ελαφρά ανοδικά, με την ανάπτυξη στις χώρες μέλη του οργανισμού στην Ευρώπη να αντισταθμίζει την πτώση στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Η ζήτηση στην Κίνα επιβραδύνθηκε περαιτέρω, γεγονός στο οποίο άλλωστε οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και η πορεία της παγκόσμιας κατανάλωσης, αλλά για 15η συνεχή χρονιά ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, αύξηση στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας.
Στον αντίποδα, η Ρωσία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση (σε όρους όγκου).
Σε ό,τι ειδικότερα τις επιμέρους πηγές ενέργειας, το πετρέλαιο και η πυρηνική ενέργεια αυξήθηκαν με ρυθμό υψηλότερο του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας και μάλιστα το πετρέλαιο επέκτεινε το μερίδιο του στο ενεργειακό μίγμα για πρώτη φορά από το 1999, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πτώση των τιμών.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ισχυρό ρυθμό, αγγίζοντας το 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης, ενώ ο άνθρακας σημείωσε την υψηλότερη ποσοστιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ.
Πτωτικά κινήθηκαν οιι τιμές όλων των ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο.
Οι τιμές του αργού σημείωσαν υποχώρηση - ρεκόρ σε όρους δολαρίου και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το 1986. Η μέση τιμή του Μπρεντ υποχώρησε κατά 47%, ενώ η διαφορά του με την τιμή του αμερικανικού αργού συρρικνώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.
Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν σε όλο τον κόσμο, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Βόρειο Αμερική, όπου η τιμή αναφοράς (Henry Hub) διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999.
Οι τιμές του άνθρακα συνέχισαν την πτωτική τους πορεία για τέταρτο συνεχόμενο έτος.
Όπως προαναφέρθηκε, το κυριότερο καύσιμο παρέμεινε για μία ακόμα χρονιά το πετρέλαιο, αυξάνοντας το μερίδιο του στο 32,9%. Το 1951, όταν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η σχετική έκθεση της BP το μερίδιο του πετρελαίου ήταν λίγο πάνω από 30% και η τιμή του στα 16 δολάρια/βαρέλι περίπου (με τρέχουσες τιμές).
Η κατανάλωση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα ή 1,9% (σχεδόν ο διπλάσιος ρυθμός των τελευταίων ετών - 1%) έναντι του 2014, όταν είχε αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 1,7% ένσντι 0,6% το 2014, αλλά κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (2,3%).
Το μερίδιο των ΑΠΕ στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας συνέχισε να αυξάνεται και διαμορφώθηκε στο 2,8% έναντι 0,8% πριν από μία δεκαετία.
Ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ανήλθε σε 15,2% ή ελαφρά χαμηλότερα από το μέρο όρο της δεκαετίας (15,9%). Το μερίδιο του στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 6,7%
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την κατανάλωση ενέργειας παρέιμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες (+0,1%), ρυθμός ο οποίος, αν εξαιρεθεί η οικονομική ύφεση του 2009, είναι ο χαμηλότερος από το 1992.
Σε ό,τι αφορά αναλυτικά τα στοιχεία για την κατανάλωση, σημειώνεται ότι αν και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες συνέχισαν να αποτελούν την λοκομοτίβα της παγκόσμιας αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας, ο ρυθμός ανάπτυξης (1,6%) ήταν χαμηλότερος από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (3,8%). Απ' αυτές τις χώρες προέρχεται πλέον το 58,1% της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Στην Κίνα ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 1,5%, ενώ η Ινδία σημείωσε ισχυρές επιδόσεις (5,2%) για μία ακόμα χρονιά.
Στις χώρες του ΟΟΣΑ ο ρυθμός αύξησης ήταν ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,1%), έναντι μέσης πτώσης κατά 0,3% την τελευταία δεκαετία.
Στην ΕΕ η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,6%, ενώ στον αντίποδα υποχώρησε στις ΗΠΑ (-0,9%), αλλά και στην Ιαπωνία, όπου μάλιστα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου