Από το greeklignite.blogspot.gr
Κατά καιρούς οι πολέμιοι του λιγνίτη πλασιέ των Φ/Β διατυπώνουν πρόστυχα σχόλια-ψέματα, πως δήθεν ο λιγνίτης προκαλεί καρκίνο κι άλλες σοβαρές αρρώστιες. Όσοι παρακολουθείτε το ιστολόγιο από νωρίς ίσως έχετε δει πως εδώ και πάνω από δυο χρόνια έχουμε παρουσιάσει ιατρική ανακοίνωση στο 2ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Περιβάλλον και καρκίνος. Η παρέμβαση της φύσης στην παθογένεση- πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου», που πραγματοποιήθηκε 14-16 Φεβρουαρίου 2014 στη Δράμα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη ο καρκίνος φαίνεται πως "προτιμά" κάποιες περιοχές της Ελλάδας περισσότερο..
από κάποιες άλλες, η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά, καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο και καμιά απ' αυτές τις περιοχές δεν σχετίζεται με το λιγνίτη.
Λίγο αργότερα είχαμε παρουσιάσει το χάρτη που δημοσίευσε η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, για την πρώτη Πανελλαδική Επιδημιολογική Έρευνα για το Άσθμα, απ' τον οποίο προκύπτει ξεκάθαρα πως η κατ' εξοχήν λιγνιτοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας, η Δυτική Μακεδονία, παρουσιάζει τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης άσθματος σε όλη την Ελλάδα!
Και τώρα παρουσιάζουμε μια νέα μελέτη, του οικονομικού επιστήμονα Δημ. Πατσάκη, που πραγματεύεται τη θνησιμότητα και τις αιτίες θανάτου στην χώρα μας ανά περιοχή και η οποία έρχεται ν' αναδείξει εντελώς άλλες περιοχές απ' τις λιγνιτικές ως αυτές που έχουν διαχρονικά προβλήματα νεοπλασιών. Και όχι μόνο νεοπλασιών.
Σύμφωνα με τη μελέτη 5 ομάδες νόσων (κατά το σύστημα καταγραφής/προσδιορισμού ICD-10), "ευθύνονται" για περισσότερο από τα 4/5 των θανάτων (στο σύνολο πληθυσμού και για τα 2 φύλα), στην διάρκεια της 20ετίας 1990/2-2010/12. Η 20ετία αυτή είναι εξ ολοκλήρου μετά την ...
καταστροφή του Τσερνομπίλ, που σκόρπισε ραδιενέργεια σ' όλη την Ευρώπη και βεβαίως και στη χώρα μας.
Οι 5 ομάδες νόσων αναφέρονται στο κυκλοφορικό σύστημα, σε νεοπλασματικές αιτίες, στα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, σε επιπλοκές του πεπτικού και σε προβλήματα του ουροποιογεννητικού συστήματος.
Και στη νέα μελέτη το Κιλκίς και τα Γρεβενά βρίσκονται πολύ ψηλά (1η και 3η θέση) στην αύξηση της θνησιμότητας από νεοπλασματικές αιτίες. Μέσα στις πρώτες 10 περιοχές της χώρας με τα μεγαλύτερα προβλήματα από νεοπλασματικές αιτίες ΔΕΝ θα βρείτε τους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, που είναι οι λιγνιτοπαραγωγές περιοχές της χώρας. Δεν θα τις βρείτε ούτε και στις 10 περιοχές με τα λιγότερα προβλήματα νεοπλασιών, κάτι που σημαίνει πως είναι κοντά στο μέσο όρο της χώρας.
Τα Γρεβενά βρίσκονται στην 1η θέση και στην αύξηση θανάτων από προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος. Στην κατηγορία αυτή θα βρείτε το Νομό Φλώρινας στην 4η θέση, πίσω από Τρίκαλα και Πέλλα, κάτι που επίσης δείχνει πως ούτε και η συγκεκριμένη κατηγορία νοσημάτων έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με το λιγνίτη. Ούτε στην κατηγορία αυτή υπάρχουν στην 1η δεκάδα οι Νομοί Κοζάνης και Αρκαδίας, όπως δεν βρίσκονται ούτε και στη δεκάδα με τα λιγότερα προβλήματα. Και στην κατηγορία αυτή μάλλον είναι κοντά στο μέσο όρο της χώρας.
Τέλος, στην κατηγορία των θανάτων από νοσήματα του αναπνευστικού, και πάλι δεν θα βρείτε στην 1η δεκάδα κάποια απ' τις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές. Επιπλέον, ο Νομός Φλώρινας εμφανίζεται στην 4η καλύτερη θέση, με τα λιγότερα προβλήματα.
Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: μπορεί στις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές της χώρας να πεθαίνουν άνθρωποι από καρκίνο κι άλλες νεοπλασματικές ασθένειες, αλλά το ίδιο συμβαίνει πολύ περισσότερο σε άλλες περιοχές της χώρας. Μπορεί να πεθαίνουν από προβλήματα του αναπνευστικού ή του κυκλοφορικού συστήματος, αλλά το ίδιο συμβαίνει πολύ περισσότερο σε άλλες περιοχές της χώρας. Μετά τις μελέτες αυτές, την επόμενη φορά που κάποιος θα επιχειρήσει να συνδέσει το λιγνίτη με καρκίνο κι άλλες αρρώστιες, μπορείτε άφοβα να τον στείλετε από κει που 'ρθε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου