Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Η Ανάκαμψη του Σχιστολιθικού

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Ανάκαμψη του Σχιστολιθικού
Από το energia.gr
Στις αχανείς εκτάσεις του δυτικού Texas, μικρά σημάδιαανάκαμψης έχουν αρχίσει να διαφαίνονται για την πετρελαϊκή βιομηχανία, κυρίως λόγω της τεχνολογίας fracking ή πιο γνωστής ως μεθόδου εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου. Τον τελευταίο μήνα, 9 συνολικά ανενεργές πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου έχουν τεθεί και πάλι σε λειτουργία στο δυτικό Texas, την πλουσιότερη περιοχή της Αμερικής σε σχιστολιθικά κοιτάσματα. Ο συγκεκριμένος αριθμός μπορεί να φαίνεται μικρός, συγκριτικά με τις συνολικά 429 πλατφόρμες που «κατέβασαν ρολά» κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, καθώς η τιμή του πετρελαίου υποχωρούσε στο ιστορικά χαμηλό των $30 ανά βαρέλι, παρόλα αυτά δεν παύει να αποτελεί από μόνη της μια αύξηση. Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει πολύ ..
παραστατικά την αύξηση αυτή.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Ανάκαμψη του Σχιστολιθικού
Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του πετρελαίου έχει προσεγγίσει τα $50ανά βαρέλι. Ο Scott Sheffield, Διευθύνων Σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου του Texas, επισήμανε πρόσφατα ότι οι τιμές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για παράδοση σε ένα χρόνο, έχουν ξεπεράσει τα $50 ανά βαρέλι, επιτρέποντας την διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς κέρδους για τυχόν νέες γεωτρήσεις. Ως εκ τούτου, σαν εταιρεία προτίθενται σύντομα να αυξήσουν τον αριθμό των γεωτρήσεων τους, από 12 σε 17, ίσως και 22 αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ένα ερώτημα που εγείρεται όμως, είναι το αν η πρόσφατη άνοδος των τιμών θα έχει διάρκεια. Πολλά στελέχη του πετρελαϊκού κλάδουδεν έχουν ακόμα ξεχάσει την πρόσκαιρη άνοδο στις αρχές του 2015, η οποία τους παραπλάνησε στο να διατηρήσουν τα επίπεδα παραγωγής, περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή την στιγμή που μιλάμε, η πετρελαϊκή βιομηχανία παράγει σχεδόν 1.000.000 βαρέλια ανάημέρα πάνω από την παγκόσμια ζήτηση, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ)επισημαίνει ότι η ανακολουθία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί, τουλάχιστον μέχρι το νέο έτος.

Ένα ακόμα ερώτημα είναι το κατά πόσο είναι εφικτό να ανταποκριθείη προσφορά, δηλαδή οι πετρελαϊκές, σε μια απότομη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου. Οι πλατφόρμες άντλησης έχουν μείνει ανενεργές για πολύ καιρό και θα χρειαστούν μήνες για τη συντήρηση και ανανέωση του υπάρχοντος εξοπλισμού, προτού καταστούν πλήρως λειτουργικές, ενώ εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που απολύθηκε τα τελευταία χρόνια, ενδέχεται να έχει βρει αλλού εργασία. Επιπρόσθετα, 70 περίπου εταιρείες που σχετίζονται με τον κλάδο του σχιστολιθικού πετρελαίου έχουν πτωχεύσει, ενώ όσες επέζησαν έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην πληρωμή των χρεών τους, παρά σε νέες επενδύσεις. 

Σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία Rystad Energy, λόγω του ότι οι συμβάσεις στον κλάδο του σχιστολιθικού είναι βραχυχρόνιες, αν οι πλατφόρμες άντλησης ή το εργατικό δυναμικό δεν ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην αναμενόμενη ζήτηση, οι τιμές μπορεί να αυξηθούν ταχύτατα. Με μια σημαντική διαφορά όμως! Για κάθε $1 αύξησης της τιμής του πετρελαίου, θα υπεισέρχεται $1 αύξηση σε κόστη παραγωγής, εξανεμίζοντας ουσιαστικά όποια περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες.

Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία του fracking πρόσθεσε μια νέα δυναμική στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, προσδίδοντας στις εταιρείες την ικανότητα να προσαρμόζουν τα επίπεδα παραγωγής γρηγορότερα από ότι οι συμβατικές γεωτρήσεις, σύμφωνα με την υπάρχουσα ζήτηση. Τα συμβατικά κοιτάσματα πετρελαίου απαιτούν χρόνια για την ανάπτυξη τους και στη συνέχεια παράγουν πετρέλαιο για δεκαετίες, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των τιμών. Από την άλλη, τα σχιστολιθικά κοιτάσματα χρειάζονται μόνο μερικές βδομάδες για τη διάνοιξη και την άντληση πετρελαίου, ενώ έχουν διάρκεια ζωής μόλις μερικά χρόνια.
Υψηλόβαθμα στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών φαίνεται να προσανατολίζονται στο ότι αξίζει το ρίσκο να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε επενδύσεις στον σχιστολιθικό κλάδο, οι οποίες θα τους αποδώσουν την πολύτιμη ευελιξία που χρειάζονται στην σχετικά ασταθή περίοδο που διανύουμε.Πολλά θα εξαρτηθούν όμως, από το αν η Σαουδική Αραβία έχει την ικανότητα να αυξήσει την παραγωγή της, όπως ο αναπληρωτής διάδοχος του θρόνου των Σαούντ, Muhammad bin Salman, έχει δηλώσει ότι θα κάνει. Με άφθονα ακόμα αποθέματα στο έδαφος τους, οι Σαουδάραβες ποντάρουν στο μέγιστο δυνατό κέρδος από την συνεχή αύξηση της παραγωγής, πριν η τεχνολογία και οι επιταγές της κλιματικής αλλαγής, θέσουν σοβαρούς περιορισμούς στον πετρελαϊκό κλάδο.

Ανεξαρτήτως από το αν η τιμή των $50 διατηρηθεί, η μάχη μεταξύ σεΐχηδων και παραγωγών σχιστολιθικού δεν έχει ακόμα τελειώσει…

*Ο Άγις Δήγκας είναι ενεργειακός αναλυτής, απόφοιτος της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., έχει κάνει σεμινάρια πάνω στην ενεργειακή οικονομία και πολιτική, ενώ έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων πάνω στην ενεργειακή διπλωματία και ασφάλεια.Επικοινωνία: agis . digkas @ gmail . com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου