Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Νέο ρεκόρ παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων


Από το naftemporiki.gr
Η παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για το 2015 ήταν η υψηλότερη στην ιστορία, παρά το γεγονός ότι το ίδιο έτος παράχθηκε επίσης η υψηλότερη ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας.

Σύμφωνα με την ετήσια στατιστική έκθεση της ΒΡ, η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα..
, η κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε κατά 1%, αλλά αυξήθηκε η παραγωγή και κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το φαινομενικά μικρό ποσοστό αντιστοιχεί σε σημαντική αύξηση 127 εκατομμυρίων τόνων ορυκτών καυσίμων.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αναμενόταν, αυξήθηκαν επίσης κατά 36 εκατομμύρια τόνους μεταξύ 2014 και 2015. Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη χρονιά που οι αριθμοί αυξάνονται, αν και η αύξηση ήταν λίγο μικρότερη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου, η οποία αυξήθηκε σταθερά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, φτάνοντας επίπεδα που δεν είχαν σημειωθεί από το 2008. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Σαουδική Αραβία, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε επενδυτικό πλάνο για την απεξάρτηση της οικονομίας της από τον άνθρακα.

Συνολικά, η παγκόσμια ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας αυξήθηκε μόνο κατά 1% το 2015, οριακά χαμηλότερα από το 1,1% που είχε καταγραφεί πριν από ένα χρόνο και σημαντικά χαμηλότερα από το μέσο όρο δεκαετίας στο 1,9%, σύμφωνα με την έκθεση.

Η επιβράδυνση της ζήτησης ενέργειας αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη κρίση της παγκόσμιας οικονομίας και τη χαμηλότερη αύξηση της κινεζικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς η χώρα μεταμορφώνεται από βιομηχανική σε οικονομία υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου