Από το energia.gr
Αυτό το καλοκαίρι, ένα τετραήμερο φεστιβάλ καινοτομιών φιλοξενεί μερικές από τις πιο λαμπρές και συναρπαστικές ιδέες για τον κλάδο της ενέργειας, οι οποίες θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας. Φέτος, ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell θα φιλοξενηθεί σ’ ένα φεστιβάλ που κάνει τη διαφορά, το Make the Future London, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Queen Elizabeth Olympic Park, στο Λονδίνο, από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου .
Πάνω από 200 ομάδες φοιτητών από 29 χώρες της Ευρώπης κι άλλων γεωγραφικών περιοχών εργάζονται σκληρά για να ολοκληρώσουν τα εξαιρετικά αποδοτικά οχήματά τους, προκειμένου να ανταγωνιστούν στην εν λόγω πίστα, στην εμβληματική πόλη του Λονδίνου. Ο διαγωνισμός προκαλεί τους φοιτητές να..
διευρύνουν τα όρια της ενεργειακής απόδοσης, καθώς οι ομάδες καλούνται να διανύσουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση, καταναλώνοντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα καυσίμου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Γιώργος Θωμαΐδης, Γενικός Διευθυντής της Coral Α.Ε., επίσημου licensee της Shell για την Ελλάδα, δήλωσε: «Σε πολύ μεγάλο βαθμό, η πρόοδος της κοινωνίας μας βασίζεται σ’ ένα αξιόπιστο και προσιτό ενεργειακό σύστημα. Αυτό είναι μια πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell δείχνει πως η συνεργασία δίνει ώθηση στην καινοτομία. Οι συμμετέχοντες συνδυάζουν τη δημιουργικότητά τους με την προηγμένη τεχνολογία, ώστε να επιτύχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ενεργειακής αποδοτικότητας».
Και φέτος, την Ελλάδα εκπροσωπούν τρεις ομάδες από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας:
Η ομάδα «Προμηθέας» από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Πυρφόρος. Αυτή θα είναι η όγδοη συνεχόμενη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, στην κατηγορία Prototype (Battery Electric). Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο σχεδιασμός των οχημάτων επικεντρώνεται στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης και στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους, γεγονός εμφανές από τα φουτουριστικά και ιδιαίτερα αεροδυναμικά οχήματα που συμμετέχουν σε αυτή. Χορηγοί της ομάδας είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Attica Bank, η Aegean Airlines και η Maxled.
Η ομάδα « TUC Eco Racing » από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, µε το εξελιγμένο όχημα πόλης Σπύρος Λούης. Αυτή θα είναι η ένατη συμμετοχή της ομάδας στο Μαραθώνιο, στην κατηγορία Urban Concept (Hydrogen), όπου τα οχήματα που συμμετέχουν είναι πιο κοντά στα καθημερινά επιβατικά αυτοκίνητα. Χορηγοί της ομάδας είναι οι: Μιχαηλάκης Sport, ΙΚΤΕΟ Κρήτης, ΠΑΝΟΣ επιγραφές, BETA CAE Systems S.A. και ΑΝΕΚ LINES.
Η ομάδα «Ποσειδώνας» από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού, καθώς και από τα Τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Τριήρης. Αυτή θα είναι η πέμπτη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, στην κατηγορία Prototype (Battery Electric). Χορηγοί της ομάδας είναι οι: ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., BETA CAE Systems S.A., TGS-Parts, Contract Floor Center, ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ, Kkervvit, MSC Software, Prisma Electronics S.A, ΔΕΔΔΗΕ, Mondial Assistance, Karl Mayer, Axon Eng, ΕΛΒΑΛ, Aegean Airlines, Φανός Ηλεκτρονικά, ΑΦΟΙ Γ.ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ Ο.Ε «ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΛΛΑΣ & ΧΗΜΙΚΩΝ», Siganos Bikes και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «MSc Advanced Industrial & Manufacturing Systems».
Ο Χρήστος Κρασόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Team Leader της ομάδας σπουδαστών «Προμηθέας» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή τους στο φετινό Μαραθώνιο: «Στόχος μας φέτος είναι η βελτίωση των επιδόσεων του οχήματός μας, έχοντας στη φαρέτρα μας πλήθος βελτιώσεων, τόσο στο μηχανολογικό κομμάτι, όσο και στο ηλεκτρονικό. Οι παρεμβάσεις που έγιναν περιλαμβάνουν την ελάφρυνση και τη βελτίωση της κύλισης του οχήματος, καθώς και το σχεδιασμό και την υλοποίηση συστήματος τηλεμετρίας και νέου αποδοτικότερου αντιστροφέα. Επιπρόσθετα, αναπτύχθηκε καινοτόμο σύστημα που – μέσω έξυπνου αλγόριθμου βελτιστοποίησης – υποδεικνύει τη βέλτιστη ταχύτητα κίνησης μέσα στην πίστα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του οδηγού για οικονομία ή ταχύτητα. Με κατάλληλη αξιοποίηση των ανωτέρω συστημάτων, στοχεύουμε σε σημαντική άνοδο μας στην κατάταξη των αγώνων».
Ο Πολυχρόνης Σπανουδάκης, Διδάκτορας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης στον τομέα Συστημάτων Παραγωγής και Υπεύθυνος Ανάπτυξης της ομάδας «TUC Eco Racing» του Πολυτεχνείου Κρήτης, σχολίασε: «Η ομάδα μας συμμετέχει και φέτος στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell , με στόχο την κατάκτηση των πρώτων θέσεων στη μεγάλη κατηγορία οχημάτων, με χρήση υδρογόνου ως καύσιμο. Ταυτόχρονα, εξετάζει και τη συμμετοχή της σε επιμέρους βραβεία, ώστε να φέρει μια νέα ελληνική διάκριση, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια!».
Από την πλευρά του, ο Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας «Ποσειδώνας» του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., σημείωσε: «Στη φετινή μας συμμετοχή, έχουμε προβεί σε πλήρη ανασχεδιασμό και κατασκευή νέου οχήματος, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών. Το σασί έχει στηριχθεί σε κατασκευαστική αξιοποίηση των υπολογιστικών μοντέλων ελαχιστοποίησης βάρους, με αλλαγή του χρησιμοποιούμενου υλικού και του τύπου του σασί από κράμα αλουμινίου σε μονοκόκ από ανθρακόνημα. Παράλληλα, έχει γίνει πλήρης ανασχεδιασμός του συστήματος οδήγησης του ηλεκτροκινητήρα. Οι δοκιμές που γίνονται αυτές τις ημέρες είναι ενθαρρυντικές και η ομαδική δουλειά, από φοιτητές με διαφορετικό υπόβαθρο, ευελπιστούμε να δώσει και φέτος ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό όχημα χαμηλής κατανάλωσης».
Εδώ και πάνω από 30 χρόνια, ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell ήταν ένα αυτόνομο γεγονός, που προσέλκυε χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, πυροδοτώντας συζητήσεις γύρω από το μέλλον της ενέργειας και της κινητικότητας. Φέτος, ο διαγωνισμός θα είναι μέρος του Make the Future London, μιας δωρεάν, δημόσιας εκδήλωσης, η οποία φιλοξενεί λαμπρές ιδέες για το ενεργειακό κλάδο και εφευρέσεις που αφορούν την παγκόσμια ενεργειακή πρόκληση. Στο φεστιβάλ, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν από κοντά αυτές τις ιδέες, να συμβάλλουν με τις δικές τους και να γίνουν «συνταξιδιώτες» προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Φέτος, στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell εισάγεται μια νέα παγκόσμια πρόκληση, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών, όπου η καλύτερη ομάδα από την Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη θα τρέξουν μαζί σε έναν συναρπαστικό αγώνα, για να δούμε ποιος είναι ο πιο ενεργειακά αποδοτικός οδηγός.
Τα οχήματα του Ευρωπαϊκού Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell δημιουργήθηκαν από μερικά από τα πιο καινοτόμα υλικά. Μεταξύ άλλων, φέτος θα δούμε ένα όχημα από τη Σιγκαπούρη, που έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου με 3D εκτύπωση και θα διαγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών. Επίσης, μια Γαλλική ομάδα θα αγωνιστεί με ένα αυτοκίνητο κατασκευασμένο από ίνες μεταξιού με επικάλυψη ρητίνης, του οποίου το συνολικό βάρος δεν θα ξεπερνά αυτό ενός καρπουζιού, ενώ μια ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο κατασκευάζει ένα αυτοκίνητο εξ ολοκλήρου από ξύλο, το οποίο μπορεί να συσκευαστεί και να μεταφερθεί εύκολα, μετά το διαγωνισμό.
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες για το Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.shell.com ή στις σελίδες της Shell στο Facebook και το Twitter.
Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ « Make the Future» είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://www.shell.co.uk/ makethefuture.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου