Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

24 ενεργειακά έχουν ενταχθεί ήδη στο Πακέτο Γιούνκερ – Κανένα δεν είναι ελληνικό

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιούνκερ
Από το energyworld.gr
Κανένα ελληνικό ενεργειακό έργο δεν έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Πακέτου Γιούνκερ, παρά το γεγονός ότι συνολικά έχουν υποβληθεί 42 ελληνικά επενδυτικά σχέδια εκ των οποίων τα 20 αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζοντας τα 24 ενεργειακά έργα από 11 χώρες της Ευρώπης που εντάχθηκαν ήδη στο πακέτο Γιούνκερ. η Ελλάδα μαζί με  τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και  τη Λιθουανία συγκαταλέγονται στις χώρες απ’ όπου προέρχονται τα περισσότερα ενεργειακά επενδυτικά σχέδια, που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα ΕΙΡΡ. Το μόνο ελληνικό επενδυτικό σχέδιο που έχει ενταχθεί επί του παρόντος στο πακέτο Γιούνκερ αφορά στον αγροτοδιατροφικό τομέα και πρόκειται για επένδυση της Creta Farm.

Πρέπει να σημειωθεί ότι..
το ΕΙΡΡ (Ευρωπαϊκό Πόρταλ Επενδυτικών Πρότζεκτ- European Investment Project Portal) λειτουργεί συμπληρωματικά στον χρηματοδοτικό μηχανισμό του πακέτου Γιούνκερ και είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε ώστε οι ενδιαφερόμενοι τόσο από δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, αναρτώντας εκεί τα επενδυτικά τους σχέδια να επωφελούνται τεχνικής βοήθειας και να προσελκύσουν τρίτους εν δυνάμει επενδυτές.

Περισσότερο από το 1/3 των έργων που έχουν εγγραφεί στο ΕΙΡΡ σχετίζονται με την ενέργεια και κυρίως τις ΑΠΕ και προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις τέσσερις χώρες: Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Λιθουανία.

Σε ότι αφορά τώρα τα ενεργειακά έργα που έχουν ήδη εγκριθεί, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον τομέα της ενέργειας ανήκουν τα 24 και θα απορροφήσουν το 29% της διαθέσιμης χρηματοδότησης για τον ενεργειακό τομέα.

Τα έργα αυτά προέρχονται από 11 χώρες της ΕΕ και αφορούν έργα  χαμηλής εκπομπής άνθρακα, τα οποία ικανοποιούν τους στόχους των Βρυξελλών για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και το στόχο για τη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υλοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις, συνολικού ύψους 16,9 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου