Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Rosneft: Η ενότητα του ΟΠΕΚ έχει ουσιαστικά αφανιστεί


Ο ΟΠΕΚ ως ενωμένος οργανισμός έχει ουσιαστικά αφανιστεί και θα πρέπει να ξεχάσει κανείς την εποχή όπου μπορούσε να καθορίσει τις συνθήκες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ιγκόρ Σετσίν, επικεφαλής της μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τα σχόλιά του είναι τα πρώτα από το πλέον ισχυρό στέλεχος της ρωσικής πετρελαιοβιομηχανίας μετά την αποτυχημένη έκβαση της συνάντησης του περασμένου μήνα στο Κατάρ, όπου οι παραγωγοί αργού δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε πάγωμα της παραγωγής.

Ο Σετσίν, παλαιόθεν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει εκφράσει ..
και στο παρελθόν επιφυλάξεις για τον ΟΠΕΚ, λέγοντας ότι η Ρωσία, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, θα πρέπει να εμμείνει στη δική της στρατηγική και να προστατεύσει το μερίδιό της στην αγορά.

"Θα πρέπει να ξεχαστεί η δεκαετία του ’70, όταν μια σειρά από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής μπορούσαν να καθορίζουν τις συνθήκες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου δημιουργώντας δομές καρτέλ όπως ο ΟΠΕΚ", ανέφερε ο Σετσίν σε σχόλια που απέστειλε με e-mail στο Reuters. "Αυτή τη στιγμή, μια σειρά αντικειμενικών παραγόντων αποκλείουν το ενδεχόμενο τα τυχόν καρτέλ να υπαγορεύουν τη θέλησή τους στην αγορά… Όσο για τον ΟΠΕΚ, πρακτικά έχει παύσει να υφίσταται ως ενωμένος οργανισμός".


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου