Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Η Αυξημένη Προσφορά LNG Οδηγεί σε Επαναδιαπραγμάτευση των Μακροχρόνιων Συμβολαίων

Αποτέλεσμα εικόνας για LNG
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι αγοραστές LNG ήθελαν να «κλειδώνουν» συμβόλαια μεγάλης διάρκειας, που πολλές φορές ήταν συνδεδεμένα με την τιμή του αργού, καθώς θεωρούσαν ότι διασφαλίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εφοδιασμό τους. 

Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει πλέον, αφού η αύξηση της προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου οδηγεί τους περισσότερους εξ αυτών στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβολαίων.

Λιγότερο από το 15% των μακροχρόνιων συμβολαίων θα λήξει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg. Εν τω μεταξύ, τα νέα projects στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ έχουν..
«πλημμυρίσει» τη διεθνή αγορά με LNG, οδηγώντας στην υποχώρηση των τιμών στο ασιατικό trading hub της Σιγκαπούρης κατά 33% από τις αρχές του έτους, αν και στο ίδιο διάστημα οι τιμές του αργού έχουν ενισχυθεί κατά 20% περίπου.

Η πτώση αυτή δίνει το απαραίτητο κίνητρο στους αγοραστές να προσπαθήσουν να αλλάξουν τους όρους των συμβολαίων, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

«Θα δούμε σοβαρές εντάσεις στην αγορά όταν το πετρέλαιο θα αρχίσει να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, οδηγώντας ανοδικά και τις τιμές του φυσικού αερίου (στα συμβόλαια). Την ίδια ώρα, η spot αγορά LNG θα παραμείνει χαμηλά και αυτή η διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των δύο τιμών» θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί αγοραστές να ζητήσουν την αλλαγή των όρων προμήθειας, επισημαίνει ο αναλυτής της Energy Aspects στο Λονδίνο, Τρέβορ Σικόρσκι. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Petronet LNG προχώρησε σε αλλαγή των όρων του συμβολαίου με την καταριανή RasGas, με αποτέλεσμα η ινδική εταιρεία να πληρώνει πλέον λιγότερο από το μισό της τιμής που πλήρωνε προηγουμένως. Η τιμή υποχώρησε σε λιγότερο από 5 δολάρια/mmbtu, έναντι 13 δολαρίων περίπου πέρυσι.

Η China National Petroleum Corp. θέλει νέες τιμές στη συμφωνία της με το Κατάρ, δήλωσε τον Μάρτιο ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας Wang Yilin. Ο αντιπρόεδρος της Cnooc, Li Hui, είπε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται εντός των όρων του υφιστάμενου συμβολαίου με την BG Group (θυγατρική πλέον της Royal Dutch Shell), που προβλέπει την αγορά 8,6 εκατ. τόνων LNG ετησίως. 

Περίπου τα 2/3 των 160 μακροχρόνιων συμβολαίων με γνωστούς εμπορικούς όρους είναι συνδεδεμένα με τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οι αγοραστές θα επιδιώξουν την αποσύνδεση των τιμών από την πορεία του πετρελαίου και τη σύνδεση τους με τις τιμές του ΦΑ σε hubs όπως αυτό του Henry Hub στις ΗΠΑ, ώστε να προστατευθούν έναντι της αναμενόμενης διαφοροποίησης των τιμών. 

Καθώς μερικά μακροχρόνια συμβόλαιο λήγουν, οι αγοραστές θα αναζητήσουν συμφωνίες που είναι μικρότερες σε διάρκεια και σε όγκο, επισημαίνει από την πλευρά του ο διευθυντής του τμήματος διεθνών αγορών LNG της IHS, Gautam Sudhakar.

Τα projects που προμηθεύουν LNG για αυτά τα συμβόλαια που λήγουν είναι συνήθως παλαιότερα και έχουν αποπληρώσει τα χρέη τους, συνεπώς θα είναι σε θέση να προσφέρουν ΦΑ σε ανταγωνιστικές τιμές έναντι της spot και της βραχυπρόθεσμης αγοράς, υποστηρίζει. 



ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου