Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Αμερικανικό ενδιαφέρον για τροφοδοσία της Ρεβυθούσας με LNG – «Ανοιχτή» σε συζητήσεις η ελληνική πλευρά


Ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για την τροφοδοσία με υγροποιημένο φυσικό αέριο του σταθμού της Ρεβυθούσας, εκφράστηκε κατά τη διάρκεια των επαφών και των συζητήσεων που έγιναν στο περιθώριο της τελετής των εγκαινίων του TAP στη Θεσσαλονίκη, όπου ως γνωστόν παρέστη ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τις ενεργειακές σχέσεις Άμος Χόκσταϊν αλλά και εκπρόσωποι της αμερικάνικής εταιρίας φυσικού αερίου Cheniere.

Η Cheniere που ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να φέρει αμερικάνικο φυσικό αέριο στη Μεσόγειο τροφοδοτώντας τόσο τον πλωτό σταθμό LNG που σχεδιάζεται να γίνει στην Αλεξανδρούπολη, όσο και τον αγωγό Ελλάδας Βουλγαρίας IGB, συμμετέχοντας μάλιστα στο market test για τη δέσμευση χωρητικότητας σε αυτόν του αγωγού, επιδιώκει να αναπτύξει δραστηριότητα στην περιοχή το ταχύτερο δυνατό. Ως εκ τούτου λοιπόν προτείνει να..
τροφοδοτήσει κατ΄αρχήν τη Ρεβυθούσα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αναβάθμισης που αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2016 ή στις αρχές του 2017. Εκπρόσωποι της Cheniere, έχουν θέσει το θέμα στη διοίκηση της ΔΕΠΑ στις αρχές του έτους όταν ήρθαν στην Αθήνα για επαφές.

Κατά τις πρόσφατες επαφές στη Θεσσαλονίκη η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε «ανοιχτή» να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα υπογραμμίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας εφοδιάζεται κατά κύριο λόγο με υγροποιημένο αέριο με βάση μακροχρόνιο συμβόλαιο με την αλγερινή εταιρία Sonatrach το οποίο προβλέπει την απορρόφηση ορισμένων ελάχιστων ποσοτήτων LNG ετησίως.

Η δεύτερη αναβάθμιση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας περιλαμβάνει την κατασκευή τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης LNG, την αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης του σταθμού και την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 156,25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ προέρχονται από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το υπόλοιπο κόστος καλύπτεται κατά 35% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και κατά 15% από τα ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.


ΠΗΓΗ:energyworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου