Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΕΛΠΕ: Οι Ισχυρές Επιδόσεις Συνεχίσθηκαν το Πρώτο Τρίμηνο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Οι ισχυρές επιδόσεις που σημείωσε ο όμιλος ΕΛΠΕ κατά τη διάρκεια του 2015, εκτιμάται ότι συνεχίσθηκαν και στο πρώτο φετινό τρίμηνο, οδηγώντας υψηλότερα την κερδοφορία.

Ο όμιλος θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου την ερχόμενη Τετάρτη 11 Μαΐου, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η αγορά προβλέπει ότι η κερδοφορία, τόσο σε καθαρή όσο και σε προσαρμοσμένη βάση (δηλαδή αν αφαιρεθούν οι επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων), θα είναι..
σημαντικά αυξημένη έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015, παρά την αδυναμία στο ντίζελ, όπου τα τα margins έχουν υποχωρήσει περί τα 7 δολάρια/βαρέλι.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της IBG, Βασίλη Ρουμαντζή, το περιθώριο του ομίλου ΕΛΠΕ εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα 9 δολάρια/βαρέλι περίπου, από 9,5 το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και 12,30 το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ο όγκος πωλήσεων προβλέπεται ότι θα έχει μειωθεί κατά 8% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των (μερικών) εργασιών συντήρησης στο διυλιστήριο της Ελευσίνας. Συνολικά, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του τομέα διύλισης προβλέπεται ότι διαμορφώθηκαν σε 137 εκατ. ευρώ, από 143 στο δ΄και 173 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των αποθεμάτων, υπολογίζεται ότι η αρνητική επίπτωση, λόγω της μεταβλητότητας των τιμών του αργού, ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι εφόσον τους επόμενους μήνες οι διεθνείς τιμές του αργού παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή ενισχυθούν περαιτέρω, τότε η επίπτωση στα αποθέματα θα γυρίσει σε θετική, δηλαδή τα ΕΛΠΕ θα γράψουν κέρδη.

Στον τομέα εμπορίας καυσίμων, εφόσον η κατανάλωση κινήθηκε σταθεροποιητικά το πρώτο τρίμηνο, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση κόστους, τα εγχώρια EBITDA εκτιμάται ότι αυξήθηκαν σε 6 από 4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015. Από τις διεθνείς δραστηριότητες (εξαγωγές), τα EBITDA προβλέπεται ότι έχουν αυξηθεί σε 11 από 10 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα πετροχημικών, τα υψηλά περιθώρια πολυπροπυλενίου αναμένεται ότι έχουν οδηγήσει σε αύξηση των EBITDA κατά 20% σε 23 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, σε επίπεδο ομίλου τα προσαρμοσμένα EBITDA αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 14% στα 176 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογισθούν και τα αποθέματα τότε εκτιμάται ότι παράμειναν σχετικά σταθερά στα 151 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τέλος την καθαρή κερδοφορία εκτιμάται ότι σχεδόν υπερτριπλασιάστηκε έναντι του α΄τριμήνου 2015 στα 49 εκατ. ευρώ (από 18 εκατ.), ενώ σε προσαρμοσμένη βάση αναμένεται ότι ανήλθε σε 67 από 55 εκατ. ευρώ.

Κύριοι παράγοντες πίσω απ' αυτή την εξέλιξη είναι οι μικρότερες συναλλαγματικές ζημίες (οι οποίες είχαν ανέλθει στα 39 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο του 2015), η μείωση των δαπανών για τόκους κατά 8% καθώς και η αύξηση των κερδών από τις συμμετοχές σε άλλες εταιρείες, σε 10 από 8 εκατ. ευρώ.

Η IBG σημειώνει, τέλος, ότι αναμένει ανάκαμψη των περιθωρίων στο ντίζελ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η πορεία των ταμειακών ροών θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, καθώς και τις προοπτικές της πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

Η τιμή - στόχος που έχει θέσει η χρηματιστηριακή για τη μετοχή παραμένει στα 6,50 ευρώ. Η μετοχή έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα 3,89 ευρώ. Χαμηλό 52 εβδομάδων είναι τα 2,90 και υψηλό τα 5,60 ευρώ.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου