Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΕΛΠΕ και ΚΑΠΕ θα μας «ξελασπώσουν» ενεργειακά στην αυριανή επίσκεψη Πούτιν


Δηλώσεις προθέσεων και από τις δύο πλευρές, και δύο μνημόνια συνεργασίας σε θέματα «χαμηλής πολιτικής». Αυτό και μόνον θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το ενεργειακό «αποτύπωμα» της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας αύριο και μεθαύριο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν.

Τα μνημόνια συνεργασίας θα υπογραφούν αφενός μεν ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και τον ρωσικό πετρελαϊκό όμιλο Rosneft  και αφετέρου ανάμεσα στη διοίκηση του ΚΑΠΕ και το αντίστοιχο «Ρωσικό ΚΑΠΕ».

Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας με το Ρωσικό Όμιλο, τα ΕΛΠΕ θα ...
εφοδιάζονται αργό πετρέλαιο από τη Rosneft και θα προμηθεύουν τους Ρώσους με διυλισμένα προϊόντα, κυρίως ντίζελ, αποπληρώνοντας έτσι ένα μέρος ή το σύνολο των προμηθειών αργού. Ανάλογης μορφής είναι η συμφωνία που υπέγραψαν τα ΕΛΠΕ με την ιρανική NIOC, καθώς μέρος της παλαιάς οφειλής που είχαν τα ΕΛΠΕ προς την εταιρεία εξοφλείται με εξαγωγές καυσίμων.

Η συνεργασία του ΚΑΠΕ με τον αντίστοιχο Ρωσικό φορέα θα αφορά κυρίως την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τόσο στα θέματα Ανανεώσιμων Πηγών, όσο και σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Κατά τα λοιπά ο πήχης, σε ότι τουλάχιστον αφορά τα ενεργειακά θέματα, μπαίνει χαμηλά, όπως άλλωστε είχε γράψει από τις 5 Μαϊου το energypress (βλέπε εδώ) για λόγους που σχετίζονται με τις προτεραιότητες, τα πλάνα και τους σχεδιασμούς τόσο της ελληνικής όσο και της ρωσικής πλευράς. 

Κατά τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Πούτιν με τον Έλληνα πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο - ο οποίος και τον προσκάλεσε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα τον περασμένο Ιανουάριο- και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συζητηθεί βεβαίως το θέμα του εναλλακτικού αγωγού φυσικού αερίου, μέσω Βουλγαρίας – Ελλάδας - Ιταλίας, που ακριβώς επειδή παρακάμπτει την Τουρκία, αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη όχι τόσο αρνητικά όσο αντιμετωπιζόταν ο Turkish Stream προ ενός έτους.

Ωστόσο και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να προχωρήσει μόνον όταν πάρει το πράσινο φως από την Ε.Ε. Για να δοθεί το πράσινοι φως «δουλεύουν» κατά κύριο λόγο οι Ιταλοί και οι Γάλλοι ιδιοκτήτες της Edison. Συνεπώς προς ώρας αναμένεται ότι κατά την επίσκεψη Πούτιν θα επαναδιατυπωθεί, απλώς, η στήριξη των δύο κυβερνήσεων στις προσπάθειες των τριών εταιρειών που έχουν συμφωνήσει για την προώθηση του έργου (Gazprom, Edison και ΔΕΠΑ).

Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί ότι η Μόσχα αυτή την περίοδο έχει άλλες προτεραιότητες στα ενεργειακά, πέραν του Νοτίου διαδρόμου, που ακούνε στο όνομα Nord Stream 2. Ο αγωγός που με κόστος 10 δισ. ευρώ και δυναμικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου, έχει ως στόχο να μεταφέρει υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής διπλάσιες ποσότητες ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία, έχει διχάσει την Ευρώπη.

Η παραχώρηση του λιγνιτικού κέντρου της Βεύης στους Ρώσους, όπως είχαν ζητήσει παλαιότερα, στο πλαίσιο της παλιάς εκκρεμότητας για το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (από την προηγούμενη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου που προέβλεπε την κατασκευή από ρωσικές εταιρείες δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και το Πευκόφυτο, με την εκτροπή του Αχελώου), παρότι εξετάστηκε, δεν συζητείται πλέον από την ελληνική πλευρά.

Το θέμα της σύμπραξης Ρωσικών εταιρειών με τη ΔΕΗ, με άξονα την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη, έχει συζητηθεί κατά καιρούς, αλλά είναι πλέον σαφές ότι οι Ρώσοι δεν έχουν κάποιο πραγματικό ενδιαφέρον και απλώς συντηρούν το θέμα στο πλαίσιο του ευρύτερου «καλού κλίματος».

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι η τελευταία φορά που βρέθηκε στην Αθήνα ο Ρώσος πρόεδρος ήταν το 2007 όταν και επισκέφθηκε τη χώρα μας στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη. Η επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο 27 και 28 Μαΐου, γίνεται σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, αποτελεί την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου σε χώρα της ΕΕ για πάνω από έναν χρόνο, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην Αθήνα θα συζητηθούν ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων περιλαμβανομένης της υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στον τομέα της ενέργειας.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου