Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τις έρευνες στο Κατάκολο – Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση


Σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή του Κατακόλου αποτελεί η θετική γνωμοδότηση που, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έδωσε για το σχέδιο της Energean Oil  το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), μετά από αντίστοιχη εισήγηση της Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όροι που έχει θέσει το ΚΑΣ είναι απολύτως συμβατοί με τα δεδομένα του επενδυτικού σχεδίου. Ειδικότερα το ΚΑΣ επιβάλει:


·         να μην υπάρξει καμία δραστηριότητα στην αρχαιολογική περιοχή Α (ούτως ή άλλως η ερευνητική και εξορυκτική δραστηριότητα είναι τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα μακριά από την αρχαιολογική περιοχή)

·         να μην υπάρξει μεταφορά πετρελαίου μέσα από την αρχαιολογική περιοχή (το σχέδιο προβλέπει ότι το παραγόμενο πετρέλαιο θα φεύγει από ειδική εγκατάσταση μέσα από τη θάλασσα χωρίς να διοχετεύεται καθόλου στην ξηρά)

·         να υπάρχει παρακολούθηση των εργασιών από αρχαιολόγο – υπάλληλο της αρχαιολογικής υπηρεσίας

·         να φροντίσει η εταιρεία για την ανάδειξη και προστασία των ευρημάτων στην περίπτωση κατά την οποία ανακαλυφθεί κάποιο αρχαιολογικό εύρημα κατά την πορεία των εργασιών

Τυπικά, την τελική απόφαση για να δοθεί το «πράσινο φως» από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού την υπογράφει ο υπουργός (ο φάκελος βρίσκεται ήδη στα χέρια του Αριστείδη Μπαλτά), ωστόσο θεωρείται απίθανο να αποφασίσει ο υπουργός διαφορετικά από την εισήγηση της Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων και – κυρίως – του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.


Ο χώρος του Βιολογικού Καθαρισμού του Πύργου δίπλα στον οποίο η Energean έχει σχεδιάσει τη γεώτρηση του Κατακόλου

Η αδειοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσει το σχέδιο έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Κατακόλου που εκτιμάται ότι θα «δώσει» στη χώρα μας τα πρώτα πετρέλαια μετά την ανακάλυψη του Πρίνου (τον οποίο σημειωτέον έχει αναλάβει η ίδια ελληνική εταρεία).

Την περίοδο αυτή βαίνει προς ολοκλήρωση η επανερμηνεία, με τεχνολογικά σύγχρονες μεθόδους, των σεισμικών και άλλων δεδομένων που υπάρχουν για την περιοχή από παλιά.

Ταυτόχρονα η Energean δουλεύει εντατικά στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Κατακόλου, προκειμένου να καταρτίσει το πλάνο εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου κοιτάσματος, μέσω χερσαίων εγκαταστάσεων δίπλα στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης του Πύργου. Από εκεί, από τις χερσαίες εγκαταστάσεις, θα γίνει οριζόντια γεώτρηση 3 χιλιομέτρων που θα συνεχίζεται, μέσα στη θάλασσα πλέον, από κάθετη γεώτρηση προσέγγισης του κοιτάσματος.

Τα βεβαιωμένα αποθέματα του κοιτάσματος είναι σχετικά μικρά (3 – 6 εκατ. βαρέλια), ωστόσο θεωρείται ότι τα νεότερα δεδομένα θα αναβαθμίσουν την εκτίμηση και θα επιβεβαιώσουν την αισιοδοξία για αξιόλογη παραγωγή υδρογονανθράκων από τη συγκεκριμένη περιοχή.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου