Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Η Ελλάδα και οι μικρές χώρες ...σώζουν τον πλανήτη. Και τους μεγάλους του πλανήτη ...


Οι εκπομπές CO2 αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ κι επηρεάζονται από παράγοντες όπως οι κλιματικές συνθήκες, η οικονομική ανάπτυξη, το μέγεθος του πληθυσμού, τις μεταφορές και τη βιομηχανική δραστηριότητα. Στις 3/5 η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εκτιμήσεις της για τις εκπομπές CO2 των κρατών-μελών της ΕΕ το 2015 απ’ τη χρήση ενέργειας και φαίνονται πολλά "ωραία".

Επισημαίνεται καταρχήν πως οι εισαγωγές και εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων έχουν αντίκτυπο στις εκπομπές CO2 μόνο της χώρας στην οποία καίγονται τα ορυκτά καύσιμα, αν συνεπώς εισάγεται άνθρακας αυτό οδηγεί σε αύξηση των εκπομπών, ενώ αν, εισάγεται ηλεκτρική ενέργεια, δεν αυξάνει τις εκπομπές της χώρας εισαγωγής. Αντίθετα, αυτές καταγράφονται στη χώρα όπου παράγονται.

Κάπως έτσι η ταλαιπωρημένη απ’ τη χρεοκοπία Ελληνική οικονομία κατάφερε το ..
2015 να μειώσει κατά 5% τις εκπομπές CO2, (το μεγάλο κόκκινο ορθογώνιο στο αριστερό τμήμα του διαγράμματος), αφού, εκτός απ’ τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και το σχετικά ήπιο καιρό μέχρι τα Χριστούγεννα, είχαμε και σημαντικές εισαγωγές ηλεκτρισμού, που παράγεται απ’ το λιγνίτη των γειτονικών χωρών. Μεγάλη πραγματικά επιτυχία να μειώνονται 5% οι εκπομπές στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ν’ αυξάνονται 4,6% στη διπλανή Βουλγαρία, χάρη στο λιγνίτη της οποίας η Ελλάδα εισάγει ηλεκτρισμό. Δυστυχώς τα στοιχεία της Eurostat δεν αποτυπώνουν τις ...
εκπομπές CO2 των Σκοπίων και της Τουρκίας, χώρες απ’ τις οποίες επίσης εισάγουμε ηλεκτρισμό. Οι υπόλοιποι κοντινοί μας γείτονες είδαν επίσης τις εκπομπές CO2 ν’ αυξάνονται, κατά 2,4% η Ρουμανία και κατά 3,5% η Ιταλία.


Συνολικά η ΕΕ το 2015 ΑΥΞΗΣΕ τις εκπομπές CO2 κατά 0,7%, καθώς απ’ τις μεγάλες οικονομίες μόνο η Βρετανία κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές, κατά 2,9%. Οι εκπομπές της Γερμανίας παρουσιάζονται απ’ τη Eurostat ως αμετάβλητες, ωστόσο, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Γερμανίας, οι εκπομπές το 2015 ήταν ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ κατά περίπου 6 εκατ. τόννους CO2. Η Γαλλία ΑΥΞΗΣΕ τις εκπομπές κατά 1,7%, η Ισπανία ΑΥΞΗΣΕ κατά 2,3% και η Πολωνία ΑΥΞΗΣΕ κατά 1,6%. Οι πολύ αιολικές Πορτογαλία και Ιρλανδία επίσης ΑΥΞΗΣΑΝ τις εκπομπές το 2015, κατά 8,6% και 3,9% αντίστοιχα.

Ποιοί μείωσαν εκπομπές και ..."σώζουν" τον πλανήτη; Οι μικρές χώρες, όπως η Μάλτα, που μείωσε τις εκπομπές της κατά 26,9%. Στην πραγματική ζωή αυτό μάλλον σημαίνει πως ο φετινός ζεστός Μεσογειακός καιρός επέτρεψε στους Μαλτέζους να μην ανάψουν σχεδόν καθόλου θέρμανση μέχρι τα Χριστούγεννα!

2η σε ποσοστό μείωσης η Εσθονία, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι η χώρα με τα πιο πολλά στερεά ορυκτά καύσιμα (ανά κάτοικο). Το ορυκτό της καύσιμο δεν είναι κάρβουνο, είναι πισσούχος σχιστόλιθος, μια μορφή στερεοποιημένου πετρελαίου. Η Εσθονία έχει τα δυο μεγαλύτερα εργοστάσια κατεργασίας πισσούχου σχιστόλιθου στον κόσμο και εμφανίζεται να μείωσε τις εκπομπές της κατά 16%. Ίσως να ήταν ήπιος ο χειμώνας και να μειώθηκαν οι ανάγκες για θέρμανση, ίσως βρήκε φθηνό ρεύμα απ' τα πυρηνικά της περιοχής, ίσως κάτι άλλο.

3η σε ποσοστό μείωσης η Δανία (9,9%), η χώρα με τις εξαιρετικά ισχυρές καλωδιακές διασυνδέσεις με τους γείτονες, που βρίσκεται ανάμεσα στην τεράστια αγορά ηλεκτρισμού της Γερμανίας και στα πολλά υδροηλεκτρικά της Σκανδιναβίας.

4η σε ποσοστό μείωσης είναι η Φινλανδία (7,4)%, κάτι που συνηγορεί στη θεώρηση πως η μείωση των εκπομπών οφείλεται στο σχετικά ήπιο χειμώνα. Και 5η στη σειρά η χώρα μας, πάντα πρωτοπόρα στις ανόητες πρακτικές, θα ήταν απείρως προτιμότερο να ανέκαμπτε η οικονομία και ν' αυξάναμε κι εμείς τις εκπομπές κατά π.χ. 4,7%, όσο τις αύξησε το (πυρηνικό) Βέλγιο. Οι συνολικές εκπομπές CO2 στην περιοχή μας δεν μειώθηκαν, απλά έφυγαν απ' την Ελλάδα και γίνονται στα Σκόπια, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία, στη Ρουμανία, σ' όλη τη γύρω γειτονιά. Ένα κανονικό carbon leak-διαρροή άνθρακα, σαν αυτό που βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη, με τελικό αποτέλεσμα τη μετανάστευση της παραγωγικής βάσης στην Άπω Ανατολή.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου