Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Η επίσκεψη Putin και το deja vu με το ρώσικο αγωγό

Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικο αεριο
Μια ακόμη είδηση έρχεται να προστεθεί στο παζλ του περυσινού deja vu που βιώνει εκ νέου η χώρα, με τις συνεχείς καθυστερήσεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων αλλά και τη νέα επιχείρηση "σκουπίσματος" των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του δημοσίου.

Όπως και πέρυσι λοιπόν, φαίνεται να επιχειρείται εκ νέου να χρησιμοποιηθεί ως "διαπραγματευτικό όπλο" και "εναλλακτική λύση", η περίπτωση της Ρωσίας και του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου. 

Ο λόγος για την επίσκεψη Putin, ο οποίος καταφθάνει στην Αθήνα στις 28 Μαΐου, έχοντας στην κορυφή της ατζέντας την προώθηση του περίφημου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θυμίζουμε αποτελεί "κόκκινο πανί" για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό διότι θεωρείται από τις Βρυξέλλες ότι μέσω του ρωσικού αγωγού επιχειρείται να υπονομευτεί ο στόχος της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης. 

Το προηγούμενο διάστημα  βεβαίως, η κυβέρνηση είχε..
τηρήσει πιο ήπια στάση, αποφεύγοντας τα περυσινά λάθη που έκανε ο προκάτοχος του υπουργού ενέργειας, Π. Λαφαζάνης. Τότε οι προσπάθειες της ρωσικής πλευράς είχαν επικεντρωθεί στην προώθηση του περίφημου αγωγού Turkish Stream, από τον οποίο ο πρώην υπουργός ανέμενε ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να εξασφαλίσει προκαταβολικά έσοδα ύψους αρκετών δις δολαρίων.

Βεβαίως στην πραγματικότητα ουδέποτε υπήρξε τέτοια δέσμευση από την πλευρά της Μόσχας, ενώ στην πορεία ακόμη και αυτό καθαυτό το project του Turkish Stream, μπήκε στον πάγο, όπως και οι ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά τη γνωστή υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους. 

Έκτοτε η Μόσχα επιχείρησε να επαναφέρει στο τραπέζι ένα εναλλακτικό σχέδιο, έναν South Stream με νέα μορφή,  και για το σκοπό αυτό μάλιστα υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο στη Ρώμη μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Gazprom, της Edison με τη συμμετοχή και της ελληνικής δημόσιας επιχείρησης αερίου.

Λίγες ημέρες αργότερα Ε.Ε. και ΗΠΑ χαρακτήρισαν και τα νέα πλάνα της ρωσικής πλευράς για την κατασκευή εναλλακτικού αγωγού ως πολιτικά σχέδια που δε βασίζονται σε οικονομικά δεδομένα. Η έντονη αντίδραση των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, να θυμίσουμε είχε οδηγήσει ακόμη και τον ίδιο τον Π. Σκουρλέτη, να αποστασιοποιηθεί σιωπηρά από το έργο. Έτσι ο υπουργός στις δημόσιες τοποθετήσεις του εκείνη την περίοδο απέφυγε να τοποθετηθεί δημόσια για την προοπτική αναβίωσης του ρωσικού αγωγού. 
Ωστόσο μόλις ο θόρυβος καταλάγιασε, ο Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τέλη Μαρτίου και ενώ είχαν ξεκινήσει εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει στο πλαίσιο της πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής να εξετάζει όλα τα έργα και απέδωσε σε δημοσιογραφική "παρερμηνεία" τα περί αποστασιοποίησης από το ρωσικό project.

Η ατζέντα της επίσκεψης

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ο Ρώσος πρόεδρος κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, έχει βάλει στην κορυφή της ατζέντας την προώθηση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, με τη νέα του διαδρομή, δηλαδή μέσω Βουλγαρίας, Ελλάδας και με κατάληξη στην Ιταλία. Πρόκειται βεβαίως για ένα έργο που αντιστρατεύεται ευθέως τον αγωγό TAP καθώς ακολουθεί σχεδόν την ίδια διαδρομή με στόχο να μπλοκαριστεί η διείσδυση ανταγωνιστικού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν σε αγοράς που σήμερα ολιγοπωλούνται από το ρωσικό αέριο.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί εξάλλου και η στάση που έχει τηρήσει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός ενέργειας απέναντι στους Αζέρους που θυμίζουμε εμπλέκονται και στην περίφημη αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Προ ημερών λοιπόν το υπουργείο ενέργειας προχώρησε σε αλλαγές στην διοίκηση της εταιρείας που τελεί υπό πώληση, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με τους αγοραστές, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Socar. Μάλιστα ο εν Ελλάδι εκπρόσωπος της εταιρείας προχώρησε και σε διάβημα για το θέμα προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη. Ο Π. Σκουρλέτης επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, κάνοντας εκ νέου λόγο για  δημοσιογραφική παρερμηνεία. 

Να σημειωθεί τέλος ότι κατά την επίσκεψη Putin αναμένεται να τεθούν και άλλα θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος, όπως η πιθανή συνεργασία της Gazprom στον τομέα του ηλεκτρισμού με τη ΔΕΗ. 


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου