Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Η Σαουδική Αραβία Δημιουργεί Mega-Fund με Κεφάλαια 2 Τρις Δολαρίων

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Σαουδική Αραβία Δημιουργεί Mega-Fund με Κεφάλαια 2 Τρις Δολαρίων
Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για το λυκόφως της εποχής του πετρελαίου, με τη δημιουργία του μεγαλύτερου κρατικού fund παγκοσμίως, για τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.
Σε μία πολύωρη συνέντευξη στο Bloomberg, ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Mohammed bin Salman, παρουσίασε το όραμά του για το Public Investment Fund, το οποίο θα ελέγχει περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια και θα βοηθήσει να απεξαρτηθεί το βασίλειο από το πετρέλαιο.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ο πρίγκιπας δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα πουλήσει μετοχές της μητρικής της Aramco και να μετατρέψει την πετρελαϊκή εταιρεία σε έναν βιομηχανικό όμιλο. Η δημόσια προσφορά των μετοχών μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στο 2017, ενώ το ποσοστό που σχεδιάζεται να διατεθεί στο ευρύ επενδυτικό κοινό θα είναι χαμηλότερο από 5%.
«Με την δημόσια εγγραφή της Aramco και την μεταφορά των μετοχών της στο Public Investment Func, τεχνικά θα καταστούν οι επενδύσεις η βασική πηγή εσόδων της κυβέρνησης και όχι το πετρέλαιο», δήλωσε ο πρίγκιπας. «Αυτό που έμεινε τώρα, είναι να διαφοροποιήσουμε τις επενδύσεις. Επομένως, στα επόμενα 20 χρόνια, θα είμαστε μια οικονομία ή ένα κράτος που δεν θα εξαρτώμαστε κατά κύριο λόγο από το πετρέλαιο», προσέθεσε.

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες αφότου ανακαλύφθηκε το ..
πρώτο πετρέλαιο στη Σαουδική Αραβία, ο 30χρονος γιος του βασιλιά της χώρας έχει στόχο να μεταμορφώσει την μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως, σε μια οικονομία που να ταιριάζει στην επόμενη εποχή. Καθώς η στρατηγική του παίρνει σάρκα και οστά, ο ρυθμός των αλλαγών μπορεί να προκαλέσει σοκ σε μια συντηρητική κοινωνία που έχει συνηθίσει σε δεκαετίες κυβερνητικών παροχών.

Η πώληση της Aramco (Saudi Arabian Oil Co), είναι προγραμματισμένη για το 2018 ή ακόμη και ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τον πρίγκιπα. Το Ταμείο τότε θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομία, επενδύοντας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Θα είναι τόσο μεγάλο, που θα μπορεί να αγοράσει την Apple , την Alphabet, μητρική της Google, την Microsoft και την Berskshire Hathaway, τις τέσσερις μεγαλύτερες εισηγμένες σε χρηματιστήρια εταιρείες παγκοσμίως.

Το Public Investment Fund τελικά σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό των ξένων επενδύσεων στο 50% του Ταμείου μέχρι το 2020, από το 5% που είναι τώρα, δήλωσε ο Yasir Alrumayyan, γενικός γραμματέας του ΔΣ του Ταμείου.

Το σχέδιο για διαρθρωτική αλλαγή έρχεται μετά από σειρά μέτρων που υιοθετήθηκαν πέρυσι για να περιορίσουν τις δαπάνες και να αποτρέψουν το έλλειμμα από το να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ.
«Εργαζόμαστε για να αυξήσουμε την αποδοτικότητα των δαπανών», δήλωσε ο πρίγκιπας Mohammed, ο οποίος είναι δεύτερος κατά σειρά για τον θρόνο. «Η κυβέρνηση συνήθως δαπανούσε μέχρι και το 40% του προϋπολογισμού της, ενώ το 2015 το ποσοστό μειώθηκε στο 12%. Επομένως δεν πιστεύω ότι έχουμε πραγματικό πρόβλημα με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου», σημείβσε.

Το Fund προσλαμβάνει ειδικούς για τις αγορές, τα private equities και την διαχείριση ρίσκου, δήλωσε ο Alrumayyan, ο γενικός γραμματέας του και πρώην επικεφαλής της Saudi Fransi Capital, που είχε την στήριξη της Credit Agricole.

«Εργαζόμαστε τώρα σε διάφορα μέτωπα. Τώρα η κυβέρνηση μεταφέρει ορισμένα assets της και ακίνητη περιουσία, ορισμένες από τις εταιρείες της, σε εμάς. Έχουμε διαφορετικά projects στον τουρισμό και στις νέες βιομηχανίες που είναι ανεκμετάλλευτα στη Σαουδική Αραβία», είπε.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου