Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Αναλυτές «βλέπουν» το τέλος του πετρελαίου [γράφημα]



 Αποτέλεσμα εικόνας για Αναλυτές «βλέπουν» το τέλος του πετρελαίου [γράφημα]
Το τέλος του πετρελαίου, σε ό,τι αφορά τη ζήτηση όπως την ξέρει ο κόσμος έως τώρα, έρχεται, σύμφωνα με αναλυτές. Σε ένα ακραίο σενάριο, της Bernstein Research, αυτό θα συμβεί το 2030. Ο αναλυτής ενέργειας Νιλ Μπέβεριτζ, σε ένα νέο ενημερωτικό σημείωμά του, εξερευνά το θέμα της ζήτησης, προβλέποντας ότι το τέλος του πετρελαίου θα έρθει το 2030.


Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, η ζήτηση θα ανακάμψει κάπως την επόμενη δεκαετία. «Βασικό συμπέρασμα της ανάλυσής μας είναι ότι η αύξηση της ζήτησης έως το 2030 θα είναι ισχυρότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία», αναφέρει το σημείωμα. «Η ανθεκτικότητα της ζήτησης μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για κάποιους», προσθέτει.


Οι τιμές επίσης θα ανακάμψουν, σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, αλλά όχι στα τριψήφια ποσά που υπήρχαν πριν από την περσινή κατάρρευση. Αντί για αυτό, οι τιμές θα.
σταθεροποιηθούν στα 60-70 δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Επειτα από αυτό, ο κόσμος θα βιώσει μία τελευταία ώθηση της ζήτησης μετά το 2020, η οποία θα κορυφωθεί το 2030 και μετά... τέλος.


Πριν από μερικά χρόνια, όλοι μιλούσαν για την κορύφωση της προσφοράς πετρελαίου τη στιγμή που ο κόσμος θα ξέμενε από αυτό. Ο Μπερνστάιν μιλά για το αντίθετο. Εναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι ουσιαστικά δεν θα θέλουν πλέον πετρέλαιο.


Η κατάσταση αυτή θα καθοδηγείται από τρεις παράγοντες, σύμφωνα με την ανάλυση. Πρώτον, τα ανεπτυγμένα έθνη σταδιακά θα απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο την επόμενη δεκαετία. Ο Μπερνστάιν υποστηρίζει ότι η Δύση στην πραγματικότητα έφτασε στην κορύφωση του πετρελαίου το 2005.


Την ίδια ώρα όμως, σημειώνει το Business Insider με βάση το σημείωμα, η ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσει να ενισχύεται, ιδιαίτερα στην Κίνα και την Ινδία. Από εκεί θα έρθει η ώθηση το 2020. Ομως, μερικοί παράγοντες θα εξισορροπούν αυτή την αύξηση της ζήτησης. Η ενισχυμένη αποδοτικότητα των καυσίμων και η διαφοροποίηση εκείνων που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία του κόσμου θα κρατήσουν τις τιμές κάτω από τις κορυφώσεις της περασμένης δεκαετίας. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, μέχρι τα ηλεκτρικά οχήματα. Και πέρα από αυτό υπάρχει και η κλιματική αλλαγή, η οποία σημαίνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη συνέχιση της κατανάλωσης πετρελαίου.
 http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/oil.25.4.jpg

ΠΗΓΗ:pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου