Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Τελεσίγραφο από τη Σ. Αραβία: Θα «παγώσουμε» την παραγωγή αν το κάνει το Ιράν

Τελεσίγραφο από τη Σ. Αραβία: Θα «παγώσουμε» την παραγωγή αν το κάνει το Ιράν
Η Σαουδική Αραβία δεν θα περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου αν κι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως το Ιράν, δεν συμφωνήσουν στο «πάγωμα» στη συνάντηση της Κυριακής, στην Ντόχα, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής πρίγκιπας της χώρας, Mohammed bin Salman, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως έχει δηλώσει ότι θα βάλει «ταβάνι» στην παραγωγή πετρελαίου, περίπου στα 10,3-10,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αν συμφωνήσουν και οι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Την ίδια στιγμή, όμως, το Ιράν ανακοίνωσε ότι..
«δεν υπάρχει λόγος να παρευρεθεί στη συνάντηση γιατί η χώρα πρέπει να ανακάμψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την επιβολή κυρώσεων.

«Αν όλοι οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί δεν παγώσουν την παραγωγή δεν θα το κάνουμε ούτε εμείς. Θα πουλήσουμε σε κάθε ευκαιρία» δήλωσε ο 30χρονος πρίγκιπας.

Σύμφωνα πάντως με Ρώσο αξιωματούχο, μια συμφωνία είναι πιθανή ακόμα και χωρίς το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει να νιώθει την πίεση από την πτώση των τιμών και μάλιστα, ο οίκος Fitch υποβάθμισε πρόσφατα το αξιόχρεο της χώρας στο ΑΑ- με αρνητικές προοπτικές, λόγω του πετρελαίου.

«Αν οι τιμές ανέβαιναν στα 60-70 δολάρια, αυτός θα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για να κινηθεί η ανάπτυξη. Αλλά αυτή η μάχη δεν είναι δική. Είναι των άλλων που υποφέρουν από τις χαμηλές τιμές» δήλωσε σχετικά ο πρίγκιπας, προσθέτοντας ότι η Σαουδική Αραβία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς «έχει τα δικά της προγράμματα που δεν χρειάζονται υψηλές τιμές πετρελαίου».

Όπως είπε, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή στα 11,5 εκατ. βαρέλι την ημέρα, άμεσα, ακόμα και να πάει στα 12,5 εκατ. βαρέλι σε 6-9 μήνες, αν το ήθελε, γεγονός που καταδεικνύει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου