Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΗΠΑ - Κίνα: Δέσμευση για από κοινού υπογραφή της συμφωνίας του Παρισίου στις 22 Απριλίου


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα υπογράψουν τη συμφωνία του Παρισίου στις 22 Απριλίου, με στόχο να φέρουν τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε ισχύ το τρέχον έτος.
Οι δύο μεγαλύτερες παραγωγοί εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους σε κοινή προεδρική δήλωση, παροτρύνοντας και τα άλλα κράτη να υπογράψουν τη συμφωνία τον επόμενο μήνα, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι των σχεδόν 200 κρατών κατέληξαν στη συμφωνία-ορόσημο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ωστόσο, προτού τεθεί σε ισχύ, η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από ..
τουλάχιστον 55 χώρες που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών.
Σύμφωνα με τις δύο χώρες, θα εργαστούν επίσης από κοινού για μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών στις αεροπορικές μεταφορές στα πλαίσια του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία εξ ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, υπάρχει μια τελευταία σειρά από εμπόδια, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο, το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο έθεσε σε αναμονή τα προτεινόμενα όρια εκπομπών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση της δέσμευσης της χώρας.

Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος ότι τα όρια θα γίνουν αποδεκτά εν ευθέτω χρόνω και ότι στο μεταξύ οι φορολογικές ελαφρύνσεις για την αιολική και την ηλιακή θα αντισταθμίσουν τη μη εφαρμογή των ορίων.

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου