Mε … “chicken game” όπου οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να μη φορτωθούν την ευθύνη για το διαφαινόμενο ναυάγιο μιας συμφωνίας που πλέον δεν εξυπηρετεί τις επιδιώξεις καμίας πλευράς, μοιάζει όλο και περισσότερο η υπόθεση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ. Μια πώληση η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα για σχεδόν τρία χρόνια, από το καλοκαίρι του 2013 και η οποία πλέον εμφανίζει λίγες πιθανότητες ολοκλήρωσης.
Χθες ωστόσο ο επικεφαλής της Socar Greece Anar Mammadov εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν προσβλέπει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μια δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, ιδιαίτερα κάτω από το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων που έγιναν γνωστές στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργάνωσαν χθες το ΤΕΕ και το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Ενεργειακής Οικονομίας.
Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό το ..
διοικητικό συμβούλιο της Fluxys απέρριψε την πρόταση που ήρθε προς συζήτηση για κατάθεση προσφοράς για την απόκτηση μειοψηφικού μεριδίου στο ΔΕΣΦΑ. Κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν πάντως να συνεχίζει να υφίσταται το ενδιαφέρον από την ισπανική Enagas, αλλά και από το καναδικό fund που συνεργαζόταν με τη Fluxys. Ωστόσο την ίδια στιγμή κάποιες άλλες πληροφορίες θέλουν να υπάρχει αρνητική απόφαση και από την ιταλική Snam τον έτερο μνηστήρα που είχε εκδηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση μειοψηφικού μεριδίου στο ΔΕΣΦΑ. Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση του deal εφόσον παραχωρηθεί από τη Socar σε πιστοποιημένο ευρωπαίο διαχειριστή ποσοστού ποσοστό τουλάχιστον 17% από το 66% που τελεί υπό παραχώρηση.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαφαινόμενη δυστοκία για την εξεύρεση μειοψηφικού εταίρου, η συμφωνία δύσκολα θα προχωρήσει, κάτι που φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει όλες οι πλευρές.
Βεβαίως οι Αζέροι, που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές προκλήσεις εξαιτίας της δραματικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που αποτελούν και τα βασικά έσοδα για το κρατικό ταμείο, δεν επιθυμούν να φανούν ότι ευθύνονται οι ίδιοι για μια πιθανή αποτυχία. Εκτός από τους λόγους γοήτρου, πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον κριθεί ότι η Socar ευθύνεται για την αποχώρηση από τη συμφωνία, τότε καταπίπτει και η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει.
Αλλά και η Ελληνική πλευρά, η οποία πιέζεται από τους δανειστές και από το πρόγραμμα προσαρμογής να εμφανίσει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, δε θα ήθελε επ΄ουδενί να κατηγορηθεί ότι δεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την ολοκλήρωση της πώλησης. Και βέβαια δε θα πρέπει να ξεχνάμε και την καυτή εκκρεμότητα με τον κανονισμό τιμολόγησης που οδηγεί σε αυξήσεις σε μια συγκυρία που η όποια νέα επιβάρυνση στο ενεργειακό κόστος θα επέφερε καίριο πλήγμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, πάντως , υπάρχει και η αντικειμενική ευθύνη της δαιδαλώδους και τυπολατρικής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, στα γρανάζια της οποίας μπλέχτηκε επί μακρόν ένας διαγωνισμός που θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα…
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου