Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Η εξήγηση στο δίλημμα της Ρωσίας για το πετρέλαιο

Η εξήγηση στο δίλημμα της Ρωσίας για το πετρέλαιο
Την ώρα που οι περισσότεροι έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στις συνομιλίες που γίνονται μεταξύ Ρωσίας και ΟΠΕΚ για το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου, το Κρεμλίνο φαίνεται πως αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στο εσωτερικό του και ειδικότερα στον τομέα της ενεργειακής βιομηχανίας.

Τα πετροδολάρια που στηρίζουν τον εθνικό προϋπολογισμό της Ρωσίας έχουν εξαφανιστεί ενώ η ρωσική οικονομία διανύει τη δεύτερη χρονιά ύφεσης. «Όταν οι τιμές του αργού ήταν υψηλές, οι μεγάλες εταιρείες όπως η Rosneft OJSC και η Lukoil PJSC έβλεπαν τα έσοδά τους να αυξάνονται με ταχύς ρυθμούς», αναφέρει ο αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου Alexander Nazarov της Gazprombank μιλώντας στο Bloomberg. Τώρα το Κρεμλίνο και οι επιχειρήσεις πρέπει να...
βρουν έναν νέο τρόπο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, μετά την κατακόρυφη βουτιά των τιμών του πετρελαίου.

«Ο ρωσικός προϋπολογισμός είναι σε άσχημη κατάσταση. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η αύξηση των φόρων θα πλήξει τις μελλοντικές προοπτικές, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Nazarov.

Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα λέγοντας πως η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται σε πλήρη έλεγχο, ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας λειτουργεί ανεξάρτητα.


Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση, οι Ρώσοι παραγωγοί έχουν ήδη περιορίσει τις απαιτούμενες επενδύσεις, μια διαδικασία που θα μπορούσε να επιταχυνθεί, αν το Κρεμλίνο αυξήσει τους φόρους. Παρ 'όλα αυτά, τα κέρδη τους αποτελούν μια δελεαστική πηγή πρόσθετων εσόδων, ιδιαίτερα καθώς το ασθενέστερο ρούβλι έχει αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της μείωσης των τιμών του αργού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg τα καθαρά έσοδα της ενεργειακής εταιρείας Rosneft, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Ρωσία, θα αγγίξουν τα 487 δισ. ρούβλια το 2015, καταγράφοντας αύξηση 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Lukoil, αναμένεται να σημειώσει μείωση κατά 9,5% στα κέρδη της το 2015 και η Royal Dutch Shell Plc, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, ανέφερε μείωση 53% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το 2015.

Το Κρεμλίνο, έχει καταφέρει να δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις μεγάλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις. Ακόμη και για τους παραγωγούς χαμηλότερου κόστους είχε φροντίσει η νομοθεσία να δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα για την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, με την εφαρμογή νέων κανόνων από το 2016 η ρωσική κυβέρνηση στοχεύει να συγκεντρώσει 200 δισ. ρούβλια πάνω από αυτά που είχε προγραμματίσει η βιομηχανία, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσία Alexei Ulyukayev. Το κράτος ενέκρινε επίσης δύο αυξήσεις στους φόρους επί των πωλήσεων στα καύσιμα, όπως της βενζίνη και του ντίζελ. Το Κρεμλίνο ήταν πολύ σαφές ότι η αύξηση των φόρων δεν αποτελεί ελκυστική επιλογή και θα το κάνει μόνο αν δεν μπορεί να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό με άλλο τρόπο.


Οι παραγωγοί έχουν ήδη ανταποκριθεί στην πτώση των τιμών κατά τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή επισήμανε μιλώντας στο Bloomberg ο δισεκατομμυριούχος Διευθύνων Σύμβουλος της Lukoil, Vagit Alekperov. Επίσης, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Rosneft μειώθηκαν σε όρους δολαρίου το 2015 σε σύγκριση με το 2014.

Το Υπουργείο Ενέργειας πάντως αναμένει ότι η παραγωγή φέτος θα είναι σταθερά κοντά στα επίπεδα του 2015 ενώ το χειρότερο σενάριο του υπουργείου, σε περίπτωση που οι τιμές εξακολουθήσουν να είναι περίπου στα $40 το βαρέλι ως το 2020, είναι πως η παραγωγή ενδέχεται να υποχωρήσει 14% κατά τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια.

Μια αύξηση όμως των τιμών του πετρελαίου κατά το β' εξάμηνο θα μπορούσε επίσης να μειώσει την πίεση στον προϋπολογισμό της χώρας, σύμφωνα με την HSBC. Το μπρεντ ανέκαμψε πάνω από τα $ 40 το βαρέλι για πρώτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο αυτή την εβδομάδα, σε σύγκριση με ένα χαμηλό περίπου $ 27 τον περασμένο Ιανουάριο.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου