Πλήρη αποσύνδεση των ελληνικών τραπεζών από το ρίσκο της χώρας, επιδιώκει ο SSM, ορθώνοντας "οχυρωματικό τείχος" γύρω από τις τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα προβαίνουν εφεξής σε αγορές ομολόγων επιχειρήσεων του Δημοσίου (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.), μόνο εφόσον τις εγκρίνει το Γενικό Συμβούλιο του SSM και μάλιστα για μικρά ποσά. Πέραν της "άμυνας", η οχύρωση των τραπεζών επιδιώκεται και μέσω της "επίθεσης", αφού ο SSM καλεί τις ελληνικές τράπεζες να κάνουν πολύ γρήγορα πολύ μεγαλύτερες κινήσεις στο μέτωπο των "κόκκινων" δανείων.
Εν μέσω της νέας χρηματοπιστωτικής "καταιγίδας" πανευρωπαϊκά, η οποία βρίσκει την Ελλάδα σε συμπληγάδες που εκτείνονται από το προσφυγικό και την εκκρεμή αξιολόγηση μέχρι τα "ανοιχτά" μέτωπα της κυβέρνησης με διάφορες κοινωνικές ομάδες, η επίσκεψη της επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, στην Αθήνα, σηματοδότησε καθαρά την αυξημένη επαγρύπνηση των εποπτικών αρχών.
"Μπορείτε να αντέξετε κεφαλαιακά μετά από αυτό που γίνεται διεθνώς;", ήταν το πρώτο που ρώτησε τους Έλληνες τραπεζίτες, η επικεφαλής του SSM, πριν προχωρήσει στις "κατευθύνσεις" της εποπτικής αρχής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες...
του Capital.gr, πέραν των επισημάνσεων για τη διαχείριση του όγκου των προβληματικών τους δανείων, η D. Nouy έθεσε αυστηρούς περιορισμούς στις τράπεζες στην ανάληψη κρατικού ρίσκου, εκφράζοντας ρητά την απαίτηση του SSM να παύσουν να λειτουργούν ως "τελευταίο καταφύγιο" (last resort) για τον δανεισμό κρατικών επιχειρήσεων.
Κατόπιν αυτού, οι τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ομόλογα κρατικών επιχειρήσεων μόνο μετά από σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος στον SSM και μόνο εφόσον το αίτημα περάσει από το Γενικό Συμβούλιο του SSM και εγκριθεί. Σε κάθε περίπτωση, το υπό έγκριση αίτημα για αγορές ομολόγων κρατικών επιχειρήσεων θα πρέπει να αφορά μικρό κομμάτι των ομολογιακών εκδόσεων και η συμμετοχή των τραπεζών να κρίνεται απολύτως αναγκαία προκειμένου να μην αποτύχουν οι εκδόσεις.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει στις τράπεζες πανευρωπαϊκά ότι επιθυμεί την αποφυγή ανάληψης αυξημένου κρατικού ρίσκου. Στην περίπτωση, όμως, των ελληνικών τραπεζών αυτό δεν αφορά μόνο τις αγορές ομολόγων του Δημοσίου (κάτι στο οποίο ο M. Draghi είχε βάλει "φρένο" ήδη περίπου ένα χρόνο πριν), αλλά πλέον εκτείνεται και στα ομόλογα των ΔΕΚΟ.
Η αυξημένη επαγρύπνηση των εποπτικών αρχών για τις ελληνικές τράπεζες, απαιτεί παράλληλα "επιθετικότερη" αντιμετώπιση και στο θέμα του ρίσκου της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Το θέμα της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων ήταν το πλέον αναμενόμενο στην "ατζέντα" της επίσκεψης της D. Nouy στην Αθήνα, με δεδομένο τον πανευρωπαϊκό "συναγερμό" επί του θέματος. Το ενδιαφέρον είναι το "λεξιλόγιο" που χρησιμοποίησε η επικεφαλής του SSM κατά τις επαφές της με τις τράπεζες, ζητώντας τους να κινηθούν πολύ πιο αποφασιστικά στο μέτωπο των "κόκκινων" δανείων.
"Πολλές χώρες επέφεραν με τη δράση τους μεγάλες αλλαγές που βελτίωσαν την κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Στην Ελλάδα, οι τράπεζες δεν έχουν δείξει μεγάλη "όρεξη" να διαχειριστούν τα προβληματικά δάνεια. Ελάτε σύντομα με ιδέες για το πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα", είπε η D. Nouy στις τράπεζες, καλώντας τις να προβούν στη χρήση κάθε πρόσφορης επιλογής – από εσωτερική διαχείριση μέχρι πωλήσεις δανείων -, με στόχο άμεσα αποτελέσματα.
Η επικεφαλής του SSM, τέλος, επισήμανε στις τράπεζες την σπουδαιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης. Απαντώντας στις αιτιάσεις των τραπεζών για τις υπερβολικές απαιτήσεις του νόμου όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών, υπεραμύνθηκε του νόμου, λέγοντας "καλύτερα να είναι υπέρ του δέοντος, παρά να υπολείπεται".
ΠΗΓΗ:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου