Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

1 Νόμπελ Φυσικής, 2 αστροναύτες, 150 διδακτορικά κι άλλοι 150 επιστήμονες αμφισβητούν τα κλιματικά δεδομένα της ΝΑΣΑ.



Το "μαγείρεμα" των δεδομένων ώστε να προσαρμόζονται κάθε φορά στις επιδιώξεις τους είναι ως γνωστόν αγαπημένο σπορ των πολιτικών, τόσο παλιό που μια Κινεζική παροιμία λέει πως "Εάν η Πραγματικότητα Διαφωνεί Μαζί μας, Τόσο το Χειρότερο για την Πραγματικότητα". Ο Αινστάιν το είχε πει λίγο διαφορετικά : "Αν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με τη θεωρία, τότε αλίμονο στα γεγονότα". Αλλά στην επιστήμη η αξιοπιστία των προς ανάλυση δεδομένων είναι πρωταρχικής σημασίας και το "Garbage In - Garbage Out ή Σκουπίδια βάζεις - Σκουπίδια θα πάρεις" ήταν ένα απ' τα πρώτα πράγματα που μάθαιναν οι φοιτητές θετικών επιστημών πριν αρκετές δεκαετίες: αν τα δεδομένα δεν είναι αξιόπιστα, είναι απολύτως αναμενόμενο ότι και το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δεδομένων θα στερείται οποιαδήποτε αξιοπιστίας.

Το ζήτημα της αξιοπιστίας των δεδομένων για την "κλιματική αλλαγή" είναι αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ πολύ έντονο, καθώς η διαμάχη για την "κλιματική αλλαγή" έχει προσλάβει χαρακτηριστικά πολιτικής αντιπαράθεσης:  οι Δημοκρατικοί απ' την εποχή του Αλ Γκορ προωθούν την κλιματική παράνοια και τελευταία με το Clean Power Plan του Ομπάμα, ενώ οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί, με μπροστάρηδες τον Τραμπ και τον Κρουζ, θεωρούν το όλο θέμα μια σκέτη απάτη. Έχουμε ήδη μπει στην αντίστροφη μέτρηση για την Προεδρική εκλογή του Νοεμβρίου και τι νομίζουν οι πολίτες; Αυτοί αδιαφορούν χαρακτηριστικά, δεν θεωρούν καν το θέμα της "κλιματικής αλλαγής" ως σημαντικό.


Τον Ιούνιο 2015 ερευνητές του National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) της ΝΑΣΑ δημοσίευσαν στο Science μια μελέτη, στην οποία υποστήριζαν πως δεν υπάρχει "παύση" στο ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη. Μόνο που για να στηρίξουν την άποψή τους οι ερευνητές έκαναν ..
.
"προσαρμογές" των παλαιότερων δεδομένων επί το ψυχρότερο και των δεδομένων της περιόδου 1998-2012 επί το θερμότερο, προκειμένου να διαμορφώσουν την επιθυμητή γραμμή ανοδικής τάσης της θερμοκρασίας.

Το ακόμα χειρότερο είναι πως οι ερευνητές του ΝΟΑΑ δεν είναι οι μόνοι που επιδόθηκαν σε "προσαρμογές" των στοιχείων, όπως είχαμε δημοσιεύσει τον περασμένο Μάιο, υπήρχαν ήδη καταγγελίες πως ανάλογα είχαν ήδη συμβεί στα στοιχεία θερμοκρασιών της Ελβετίας, της Αυστραλίας, της Παραγουάης και της Πολιτείας του Μέιν των ΗΠΑ. Κι όπως είχαμε δημοσιεύσει πριν 3 εβδομάδες, η συντριπτική πλειονότητα των σταθμών που μπορούσαν να μετρήσουν μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία το 1900 βρισκόταν στο έδαφος των ΗΠΑ, στα ανατολικά παράλια της Κίνας και στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει στην πραγματικότητα ποια ήταν η θερμοκρασία του πλανήτη στην προβιομηχανική εποχή, σε σχέση με την οποία να πρέπει να συγκρατηθεί η τωρινή "ανθρωπογενής" άνοδος σε λιγότερο από 2οC.


Μετά τη δημοσίευση της "μελέτης" του ΝΟΑΑ στο Science και την εμφάνιση του διπλανού διαγράμματος, σημειώθηκε έντονη αντίδραση απ' τους Ρεπουμπλικανούς, που θεώρησαν πως το ΝΟΑΑ επιστρατεύτηκε για να δώσει ώθηση στην "κλιματική ατζέντα" του Ομπάμα. Ο Τεξανός Λαμάρ Σμιθ, Ρεπουμπλικανός, Πρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου για θέματα Επιστήμης, Διαστήματος & Τεχνολογίας, ξεκίνησε απ' τον περασμένο Οκτώβριο έρευνα της Επιτροπής για την αξιοπιστία των δεδομένων, καλώντας το ΝΟΑΑ σε διαδικασία ακροάσεων και ζητώντας "όλα τα δεδομένα και τις επικοινωνίες" των ερευνητών για τα τελευταία επτά χρόνια. Στα μέσα Δεκεμβρίου το ΝΟΑΑ παρέδωσε στην Επιτροπή αλληλογραφία του και βρίσκεται υπό εξέταση.

Στις 25 Ιανουαρίου 2016 περίπου 300 επιστήμονες έστειλαν στην Επιτροπή του Κογκρέσου κοινή επιστολή, με την οποία απαιτούν να ερευνηθεί αν το ΝΟΑΑ έχει παραβιάσει την ομοσπονδιακή νομοθεσία για την ποιότητα των δεδομένων, για τα στοιχεία θερμοκρασιών που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη. Ανάμεσα στους 300 υπάρχουν ένα Νόμπελ Φυσικής (Ivar Giaever -1973), δυο αστροναύτες (Walter Cunningham- Απόλλων 7 και Harrison Schmitt- Απόλλων 17), 150 διδακτορικά σε συναφή αντικείμενα, 25 ειδικοί στο κλίμα ή την ατμόσφαιρα, 23 γεωλόγοι, 18 μετεωρολόγοι, 74 φυσικοί, 20 χημικοί και 12 οικονομολόγοι.


Ολόκληρη την επιστολή προς την Επιτροπή και επιστολή τους προς το ΝΟΑΑ, με την οποία ζητούν αναλυτικά στοιχεία για τη μελέτη του Ιουνίου μπορείτε να δείτε στο cornwallalliance.org. Όπως επισημαίνουν στην επιστολή προς το ΝΟΑΑ, τόσο στο δελτίο τύπου του ΝΟΑΑ όσο και στη δημοσιευμένη μελέτη δεν εμφανίζεται "αποποίηση ευθύνης" του ΝΟΑΑ, δηλαδή διευκρίνιση πως οι απόψεις των ερευνητών είναι προσωπικές τους, συνεπώς η μελέτη συνιστά έγγραφο κυβερνητικής υπηρεσίας και υπόκειται στη σχετική νομοθεσία για παροχή κάθε απαραίτητου διευκρινιστικού στοιχείου. Το πιο "ωραίο" είναι στο τέλος, όπου ζητούν "κάθε επικοινωνία με το προσωπικό του Λευκού Οίκου, περιλαμβανομένου του Philip Duffy" (σύμβουλος σε θέματα κλιματικής αλλαγής).

Το 1616 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία παρουσίασε το Διάταγμα για τον Κατάλογο Απαγορευμένων Βιβλίων και σύμφωνα με αυτό δόθηκε εντολή στον Γαλιλαίο να μην υποστηρίξει ούτε να διδάξει με οποιονδήποτε τρόπο την άποψη της ακινησίας του Ήλιου και της κίνησης της Γης. Το 1632 ωστόσο αυτός προχώρησε στη δημοσίευση του Διαλόγου περί των δύο Μεγίστων Συστημάτων του Κόσμου, οπότε το 1633 βρέθηκε μπροστά στην Ιερά Εξέταση κι αναγκάστηκε ν' αποκηρύξει τις απόψεις του για να γλιτώσει την πυρά. "Αν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με τη θεωρία, τότε αλίμονο στα γεγονότα" κι αλίμονο σ' όσους επιμένουν στο "και όμως γυρίζει", αλλά η ισχύς της Παπικής Εκκλησίας δεν στάθηκε ικανή να καταπνίξει για πολύ την επιστημονική αλήθεια. Και το ίδιο θα συμβεί και τώρα, με τη νέα επίσημη "θρησκεία της κλιματικής αλλαγής", καθώς η διαφάνεια που προσφέρει το διαδίκτυο δίνει δυνατότητες πολύ ευρύτερης δημοσιότητας απ' την εποχή του Γαλιλαίου. Αν το Νοέμβριο κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ, το 2017 θα είναι πιθανά μια εντελώς "άβολη" νέα χρονιά για την "ανθρωπογενή" κλιματική αλλαγή.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου