Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Η Lukoil Δηλώνει στο Κρεμλίνο την Πρόθεσή της να Αγοράσει την Bashneft

Αποτέλεσμα εικόνας για ΛΟΥΚΟΙΛ
Η ρωσική πετρελαϊκή Lukoil έκανε γνωστή στην κυβέρνηση της χώρας την πρόθεσή της να εξαγοράσει την ανταγωνίστριά της Bashneft, με το κράτος να μην έχει αποφασίσει ακόμη για το αν θα πωλήσει τη μειοψηφία των μετοχών ή αν θα δώσει τον έλεγχο της εταιρείας σε ιδιώτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Bashneft ανήκει κατά 75% στο ρωσικό δημόσιο, το οποίο επιδιώκει την ιδιωτικοποίησή της, μόλις δύο χρόνια μετά από την περιέλευσή της σε κρατικό έλεγχο. Σύμφωνα με κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές, ακόμη το Κρεμλίνο δεν έχει αποφασίσει για το αν θα ιδιωτικοποιήσει το 50% των μετοχών της Bashneft ή αν θα παραχωρήσει σε ιδιώτη μόνο το 25% του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω χρηματιστηρίου.
«Υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές πλευρές, περιλαμβανομένης και της Lukoil», δήλωσε ρωσική κυβερνητική πηγή.

Από την πλευρά της Lukoil, ωστόσο, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, που ταυτόχρονα αποτελεί..
και τον κορυφαίο ιδιωτικό πετρελαϊκό όμιλο της χώρας, δεν υπήρξε κανένα σχόλιο σχετικά με το θέμα. Ας σημειωθεί ότι η Lukoil παράγει ποσότητα πετρελαίου ίση με χώρες-μέλη του OPEC, όπως η Αγκόλα ή η Νιγηρία.

Μετά την συνεχιζόμενη, εδώ και ενάμιση χρόνο, κατάρρευση των διεθνών πετρελαϊκών τιμών, η ρωσική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις με στόχο να καλύψει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Στις εταιρείες που βρίσκονται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft, η ναυτιλιακή Sovkomflot και η εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών Alrosa.

Μία πιθανή πώληση της Bashneft θα αποτελούσε σημαντική ανατροπή στην ακολουθούμενη, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, πολιτική του Κρεμλίνου, που χαρακτηρίστηκε από την επανεθνικοποίηση μεγάλων ενεργειακών ομίλων, ύστερα από τις χαοτικές ιδιωτικοποιήσεις της περιόδου Γέλτσιν, τη δεκαετία του ’90, που οδήγησαν σε κατάρρευση την λειτουργία του ρωσικού κράτους.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου