Ένα μεγάλο λίφτινγκ στο περιεχόμενο του φορολογικού πακέτου που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στους θεσμούς στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα προβληματισμός υπάρχει στους θεσμούς και για την απόδοση των φόρων στα παίγνια και στο κρασί με δεδομένη την εμπειρία από άλλα κράτη, στα οποία έχει επιβληθεί ανάλογο μέτρο, μειώνοντας την κατανάλωση και έτσι περιορίζοντας σημαντικά τα πρόσθετα έσοδα.
Οι θεσμοί, όπως είπε και χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμφωνούν στην αρχιτεκτονική της πρότασης του φορολογικού που πρότεινε η κυβέρνηση. Παραδέχθηκε, όμως, ότι υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να συζητηθούν περισσότερο.
Εκεί στις παραμέτρους, δηλαδή στις λεπτομέρειες, κρύβεται και ο διάβολος. Η τρόικα έχει θέσει βέτο στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για την..
επαναφορά του καθεστώτος της ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τη φορολόγηση του συνολικού εισοδήματος κάθε φορολογούμενου. Ειδικά για τα ενοίκια πρόθεση του οικονομικού επιτελείου ήταν να προστίθενται στο συνολικό εισόδημα κάθε φορολογούμενου και να φορολογούνταν με την ενιαία κλίμακα. Με αυτόν τον τρόπο φορολόγησης θα επερχόταν μια μεγάλη φορολογική τιμωρία για τους εργαζόμενους που έχουν έστω και ένα μικρό εισόδημα από ενοίκια. Και αυτό διότι από συντελεστές της τάξης του 11% θα έφθαναν να φορολογείται με συντελεστή 32% ή και 42%. Πρόκειται για αλλαγή που αποτελεί αντικίνητρο για επενδύσεις σε ακίνητα αλλά και για εργασία για όσους εισπράττουν μισθώματα.
Το εναλλακτικό σχέδιο που εξετάζει πλέον σοβαρά το ΥΠΟΙΚ προβλέπει τη διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων αλλά με αυξημένους συντελεστές σε σχέση με τους σημερινούς. Η κλίμακα που εξετάζεται προβλέπει για εισόδημα έως 12.000 αύξηση του σημερινού συντελεστή 11% στο 15%, για το εισόδημα από 12.000 έως 40.000 συντελεστή 35% από 33% που είναι σήμερα και για όσους έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ προβλέπεται νέος φορολογικός συντελεστής 45%.
Εκτός από την διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια, δεδομένη θεωρείται και η διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα. Μελετάται να ισχύσει η ίδια κλίμακα που ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς και συνταξιούχου, δηλαδή με συντελεστές που κλιμακώνονται από το 22% έως το 42%.
Παραχωρήσεις ετοιμάζεται να κάνει το οικονομικό επιτελείο και στο θέμα του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης του 50%. Το σχέδιο που δόθηκε στους θεσμούς προβλέπει ότι ο συντελεστής αυτός θα τοποθετηθεί στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Η τρόικα δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση να θεσπιστεί αυτός ο συντελεστής, αλλά χωρίς αυτό να αποτελέσει το τέλειο άλλοθι και επιχείρημα για φοροδιαφυγή. Και αυτό διότι η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει στη θέση της ανεβάζοντας έτσι το συνολικό φορολογικό συντελεστή ακόμη και στο 58%. Στο ΥΠΟΙΚ εξετάζουν σενάρια για να μεταφερθεί ο συντελεστής 50% σε υψηλότερο όριο εισοδήματος με παράλληλη κατάργηση της έκτακτης εισφοράς. Τα έσοδα που φέρνει η έκτακτη εισφορά θα αναζητηθούν από τις φορολογικές κλίμακες με αύξηση συντελεστών.
Φόρος σε κρασί και τυχερά παιχνίδια
Την ίδια ώρα οι θεσμοί φέρονται να έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στο οικονομικό επιτελείο για την εισπρακτική απόδοση των δυο φορολογικών μέτρων που επιβλήθηκαν ως ισοδύναμα για το ξήλωμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δηλαδή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Οι θεσμοί διαπιστώνουν προβλήματα στην εφαρμογή των σχετικών επιβαρύνσεων αλλά και κινδύνους για μειωμένες εισπράξεις λόγω περιορισμού της κατανάλωσης. Το τι θα γίνει τελικά θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες όταν θα πρέπει να εισπραχθούν τα πρώτα έσοδα από τις παραπάνω επιβαρύνσεις.
ΠΗΓΗ:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου