Ίσως ο ΟΠΕΚ και η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου να πρέπει να πάνε σε σύμβουλο γάμου. Αρχικά ο ΟΠΕΚ την είχε αγνοήσει, αργότερα είχε αρχίσει να ανησυχεί και τελικά αποφάσισε να της κηρύξει πόλεμο τιμών. Σήμερα ο ΟΠΕΚ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο μπορεί να συνυπάρξει με την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου. «Δεν γνωρίζω πώς θα καταφέρουμε να ζήσουμε μαζί με την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου», είπε αυτή την εβδομάδα ο γ.γ. του ΟΠΕΚ Αμπντάλα Σάλεμ Ελ Μπάντρι, απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής βιομηχανίας από το Τέξας και από τη Βόρειο Ντακότα. Ο ΟΠΕΚ, τα μέλη του οποίου ελέγχουν περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει έναν ανταγωνιστή που να καταφέρνει να ανταποκριθεί τόσο γρήγορα σε μεταβολές της τιμής του πετρελαίου, είπε ο κ. Ελ Μπάντρι. Το γεγονός αυτό περιορίζει την ικανότητα του καρτέλ να αυξάνει τις τιμές μέσω του περιορισμού της παραγωγής. «Με οποιαδήποτε αύξηση της τιμής, η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου θα την εκμεταλλευτεί και θα καλύψει τον όποιο περιορισμό» της παραγωγής, προσέθεσε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) είχε..
αναδείξει τις ανησυχίες του ΟΠΕΚ, όταν νωρίτερα τη Δευτέρα είχε προβλέψει ότι η συνολική αμερικανική παραγωγή πετρελαίου, η πλειονότητα της οποίας προέρχεται από το σχιστολιθικό, θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα μεταξύ 2015 και 2021 παρά την ύπαρξη χαμηλών τιμών. Η υπηρεσία προβλέπει ότι η αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα περιοριστεί κατά 600 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα μεταξύ 2016 και 2017, αλλά θα αυξηθεί από το 2018 και μετά. «Οποιος νομίζει ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της αύξησης της παραγωγής» αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου «καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί», προειδοποίησε η ΙΕΑ. Κατά τον Τζον Χες, διευθύνοντα σύμβουλο μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών που νοικιάζει πετρελαιοφόρα κοιτάσματα στη Βόρειο Ντακότα, η αμερικανική βιομηχανία ίσως να μην καταφέρει να ανταποκριθεί τόσο γρήγορα σε μεταβολές των τιμών όσο φοβάται ο ΟΠΕΚ. «Ο ισολογισμός πολλών παραγωγών είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση», είπε ο κ. Χες, η εταιρεία του οποίου εμφάνισε πέρυσι τις πρώτες ετήσιες ζημίες έπειτα από 13 χρόνια. «Θα πρέπει να φτιάξουν τον ισολογισμό τους προτού αρχίσουν να επενδύουν ξανά», προσέθεσε. Ο ΟΠΕΚ είχε κηρύξει τον πόλεμο τιμών κατά των Αμερικανών παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου και άλλων παραγωγών με υψηλό κόστος παραγωγής τον Νοέμβριο του 2014, όταν είχε αποφασίσει να μην περιορίσει την παραγωγή του, παρά το γεγονός ότι ήδη από τότε υπήρχε υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά. Εκτοτε οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 50% και μάλιστα στις 12 Φεβρουαρίου είχαν υποχωρήσει στα 26 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.
Ο κ. Ελ Μπάντρι παραδέχτηκε ότι ο ΟΠΕΚ δεν περίμενε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρούσαν τόσο πολύ, όταν είχε αποφασίσει να διατηρήσει αμείωτη την παραγωγή του. Ο ΟΠΕΚ άρχισε να αλλάζει τη στρατηγική του την περασμένη εβδομάδα, όταν οι υπουργοί Πετρελαίου Σ. Αραβίας και Ρωσίας είχαν συμφωνήσει να «παγώσουν» την παραγωγή τους στο επίπεδο του Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έκαναν το ίδιο και οι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Ο κ. Ελ Μπάντρι δήλωσε ότι ο οργανισμός θα αξιολογήσει τη νέα στρατηγική σε τρεις με τέσσερις μήνες προτού αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες. Ωστόσο αρνήθηκε να προσδιορίσει ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι ενέργειες. Κατά τον γ.γ. του ΟΠΕΚ, η μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έχει αναγκάσει τις πετρελαιοπαραγωγές εταιρείες να μειώσουν σε υπερβολικό βαθμό τις επενδύσεις τους, γεγονός που τελικά θα οδηγήσει σε «πολύ υψηλές τιμές» στο μέλλον. «Η ανησυχία είναι ότι αν δεν υπάρξουν επενδύσεις σήμερα, δεν θα υπάρχει παραγωγή στο μέλλον».
(των DAN MURTAUGH και JAVIER BLAS, BLOOMBERG)
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου