Το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2011 αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας,του Κατάρ και της Βενεζουέλας, σε συνάντησή τους στην Ντόχα του Κατάρ.
Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση με στόχο να σταθεροποιηθεί η τιμή πετρελαίου, που έχει χάσει τα 2/3 της αξίας του από το καλοκαίρι του 2014.
Στις συζητήσεις, που σχεδιάστηκαν υπό άκρα μυστικότητα, έλαβαν μέρος ο Σαουδάραβας υπουργός Ali al-Naimi και ο Ρώσος ομόλογός του Alexander Novak, ωστόσο υπήρχαν συνομιλίες και διαβουλεύσεις με τους υπουργούς της Βενεζουέλας και του Κατάρ.
Το «πάγωμα» της παραγωγής στα...
επίπεδα του Ιανουαρίου θα είναι επαρκές, η χώρα επιθυμεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πελάτες της, δήλωσε ο υπουργός Ali Al-Naimi μετά τη συνάντηση, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση επιτυχημένη. «Η χαμηλή τιμή πετρελαίου δεν έχει επίδραση στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο αυξάνεται. Παράλληλα, κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες μέλη του OPEC αλλά και τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να υιοθετήσουν την απόφαση.
Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 10,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, κάτω από τα πρόσφατα υψηλά του Ιουνίου του 2015, στα 10,5 εκατ. βαρέλια.
Η Ρωσία παρήγαγε τον ίδιο μήνα 10,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ένα επίπεδο ρεκόρ για την μετα-σοβιετική εποχή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Κατάρ, που έχει και την προεδρία του OPEC αυτή την περίοδο, θα συντονίσει τις ενέργειες για την τήρηση της συμφωνίας. Μετά την συνάντηση, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Mohammad bin Saleh al-Sada δήλωσε ότι η απόφαση θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της αγοράς.
Το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει προσπάθειες τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Βενεζουέλα για μείωση της παραγωγής ωστόσο δεν υπήρχαν σημάδια ότι οι χώρες του OPEC, και κυρίως η Σαουδική Αραβία, θα δέχονταν κάτι τέτοιο.
Μάλιστα, οι περισσότεροι αναλυτές αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση καθώς δεν περίμεναν να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση.
Γιατί οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές
Αμέσως μετά την ανακοίνωση οι τιμές πετρελαίου περιόρισαν την άνοδο, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο η απόφαση «παγώματος» κι όχι μείωσης της παραγωγής θα είναι αρκετή για να ανακόψει την πτωτική πορεία του «μαύρου χρυσού». Μένει επίσης να φανεί αν θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες ή ακόμα κι αν οι τέσσερις που συμφώνησαν, θα συμμορφωθούν όντως με τη δέσμευση.
«Πρόκειται για μια ανακοίνωση "παγώματος" της παραγωγής από ορισμένες χώρες των οποίων η παραγωγή δεν είχε αυξηθεί τελευταία. Αν το Ιράν και το Ιράν δεν συμφωνήσουν στο "πάγωμα" τότε η συμφωνία δεν αξίζει και πολλά. Αλλά ακόμα κι έτσι να γίνει, μένει να φανεί αν θα τηρήσουν όλοι τη συμφωνία» υποστηρίζει ο Eugen Weinberg, επικεφαλής εμπορευμάτων στην Commerzbank AG.
«Το "πάγωμα" δεν θα δημιουργήσει άμεσα μια στροφή 180 μοιρών στις τιμές αλλά δημιουργεί μια καλύτερη βάση για την ανάκαμψη των τιμών το β' εξάμηνο του έτους» είχε δηλώσει ο Olivier Jakob, επικεφαλής της συμβουλευτικής Petromatrix GmBh, πριν τη συνάντηση.
«Ο θόρυβος γύρω από την πιθανή μείωση της παραγωγής έχει ανεβάσει τον πήχη. Αν δεν δούμε μια συγκροτημένη απάντηση σε έναν μήνα περίπου, οι traders θα επιστρέψουν στις short τοποθετήσεις τους» υποστηρίζει ο επικεφαλής αναλυτής της IG, Chris Weston.
Η τιμή του WTI παλεύει να ξεπεράσει το επίπεδο των 30 δολαρίων, όπως φαίνεται και από το γράφημα. Την Τρίτη έφτασε σε ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 31,5 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Nymex κινείται επίσης στα 30 δολάρια, ενώ η τιμή του Brent κινείται υψηλότερα κατά 2,4% στα 34,2 δολάρια, έχοντας νωρίτερα καταγράψει ράλι έως και 6,5%.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου