Βγάζουν 100 εκατ. ευρώ από το πορτοφόλι τους τα ΕΛΠΕ το επόμενο δεκαήμερο προκειμένου να πληρώσουν τους Ιρανούς.
Το ποσό αφορά τη πρώτη από τις δόσεις διακανονισμού της οφειλής τους ύψους 600 εκατ. ευρώ προς τη NIOC, καθώς η έναρξη πληρωμών αποτελεί και τη προυπόθεση προκειμένου να αρχίσουν οι παραδόσεις του περσικού αργού.
Το πρώτο φορτίο θα παραληφθεί μέσα στο Μάρτιο ή στις αρχές Απριλίου, και ενώ επίκειται επίσκεψη αντιπροσωπείας της NIOC στην Αθήνα. Στην επίσκεψη θα συζητηθει ο τρόπος υλοποίησης της συμφωνίας, καθώς και άλλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Τώρα που έρχεται το περσικό αργό, το ερώτημα για τα ΕΛΠΕ είναι από πόσους προμηθευτές τους θα κόψουν ποσότητες. Το πιθανότερο είναι πως ο ελληνικός όμιλος θα μειώσει αναλογικά τις ποσότητες που αγοράζει από τους πελάτες του, (Λιβυή, Ιράκ, κ.οκ.). Μένει να φανεί πόσο μικρότερες θα είναι αυτές, και από ποιούς θα μειωθούν.
Θυμίζουμε ότι η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα...
στα ΕΛΠΕ να προμηθεύονται από το Ιράν κατ’ ελάχιστον 2 εκατομμύρια βαρέλια το μήνα. Εν δυνάμει, ο όμιλος μπορεί να καλύψει με περσικό αργό το 25% των αναγκών του, αλλά θα πρέπει και η τιμή να είναι ανταγωνιστική. Οι Ιρανοί θα ανακοινώνουν κάθε μήνα τη τιμή πώλησης για το αργό τους. Αναλόγως λοιπόν, θα πράττουν και τα ΕΛΠΕ.
Στο βαθμό επομένως που οι εισαγωγές από το Ιράν καλύψουν το 25% των συνολικών αναγκών του ελληνικού ομίλου, θα περιοριστούν αναλογικά από όλους τους προμηθευτές τους οι ποσότητες που σήμερα λαμβάνουν.
Στο μεταξύ, ανοδικά κινούνταν χθες το βράδυ τα συμβόλαια παράδοσης για το μπρεντ. Η τιμή τους έπαιζε στα 31,01 δολάρια το βαρέλι (+2,28%). Είχαν προηγηθεί το πρωί, δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Ιράν πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Σαουδική Αραβία αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση των αγορών πετρελαίου παγκοσμίως.
Αντίθετα με το μπρεντ, πτωτικά χθες το βράδυ διαπραγματευόταν το WTI. Η τιμή του έπαιζε στα 27,58 δολάρια το βαρέλι (-1,29%).
Πάντως η Διεθνής Ενωση Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει πως ο ΟΠΕΚ είναι απίθανο να καταλήξει σε συμφωνία με άλλους παραγωγούς προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή. Προειδοποιεί δε, για κίνδυνο νέας πτώσης στην τιμή του πετρελαίου, επικαλούμενο την αύξηση της ιρανικής παραγωγής αργού.
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν και η αδυναμία του ΟΠΕΚ να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων και την συνεπακόλουθη "βουτιά" της τιμής του πετρελαίου.
"Είναι πολύ δύσκολο να δούμε την τιμή του πετρελαίου να αυξάνεται σημαντικά", εκτιμά η ΙΕΑ, διαπιστώνοντας κλιμάκωση των κινδύνων.
Τον Ιανουάριο η παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ είχε αυξηθεί κατά 280.000 βαρέλια ημερησίως, στα 32,63 εκατ. βαρέλια. Η αύξηση είχε εδραστεί σε μεγάλο βαθμό, στην ιρανική παραγωγή, η οποία ενισχύθηκε κατά 80.000 βαρέλια, στα 2,99 εκατ. Άνοδο ωστόσο είχαν σημειώσει τόσο η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας (10,21 εκατ. βαρέλια), όσο και του Ιράκ (4,35 εκατ.).
Η μάχη των μεριδίων καλά κρατεί, ο πόλεμος αυτός θα ενταθεί, και πληθαίνουν οι ενδείξεις πως οι προβλέψεις για βαρέλι στα 20 δολάρια δεν είναι ανεδαφικές
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου