Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Γιατί η Wall Street έχει εμμονή με το πετρέλαιο

The Development Driller III, which is drilling the relief well, is seen at the site of the Deepwater Horizon oil spill in the Gulf of Mexico
Αν θέλεις να μάθεις πού πάει το χρήμα τότε ακολούθησε το πετρέλαιο!

Αυτές τις μέρες, είναι πολύ εύκολο να ξέρεις προς τα πού θα κινηθεί το αμερικανικό χρηματιστήριο: προς την κατεύθυνση που πηγαίνουν οι τιμές του πετρελαίου.

Οι μετοχές και το αργό πετρέλαιο έχουν συγκολληθεί μεταξύ τους. Κι αυτή η συγκόλληση προκάλεσε τρόμο την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν στα 26 δολάρια το βαρέλι, πιέζοντας τον δείκτη S&P 500 προς τα κάτω σε επίπεδα Απριλίου 2014. Όμως, στη συνέχεια το πετρέλαιο ανέβηκε κατά 23% στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ωθώντας και τις μετοχές ψηλά.

Ο δείκτης S&P 500 παρουσιάζει σχεδόν απόλυτη συσχέτιση με την τιμή του πετρελαίου, όπως εντόπισε και μια ανάλυση του CNNMoney. Το φαινόμενο είναι μάλλον περίεργο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και οι μετοχές δεν είχαν ποτέ τέτοια συσχέτιση κατά την τελευταία δεκαετία.

«Δεν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου...
οι μετοχές κινούνται βάσει των θεμελιωδών μεγεθών. Η γενική διάθεση τροφοδοτείται από το πετρέλαιο» λέει ο Ντέιβιντ Μάτσα, επικεφαλής έρευνας της State Street Global Advisor Funds.

Κι αυτή η διάθεση φέτος είναι μάλλον αρνητική, μέχρι τώρα. Τόσο ο Dow όσο κι ο S&P 500 παρουσιάζουν πτώση κατά 8%.

Για να επανέλθουν οι αμερικανικές μετοχές, θα πρέπει να αποσυνδεθούν απ’ το πετρέλαιο και να εστιάσουν στα θεμελιώδη μεγέθη. Και για να συμβεί αυτό, οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να γίνουν λιγότερο ασταθείς.

«Μόλις οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιηθούν – ελπίζω σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για μας που μας αρέσει η οδήγηση – τότε το χρηματιστήριο θα ασχοληθεί με άλλα ζητήματα» τονίζει ο Εντ Γιαρντένι, πρόεδρος της εταιρείας επενδυτικών συμβούλων Yardeni Research.

Γιατί, όμως, είναι οι επενδυτές τόσο έντονα εστιασμένοι στο φτηνό πετρέλαιο; Καταρχήν, οι πτωτικές τιμές συχνά αντανακλούν ελλιπή ζήτηση, η οποία προμηνύει οικονομική επιβράδυνση. Επίσης, χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα και η Βραζιλία, βουλιάζουν οικονομικά, δημιουργώντας ανησυχίες σχετικά με μια νέα κρίση χρέους των αναδυόμενων αγορών.

Και, βέβαια, το φτηνό πετρέλαιο σημαίνει πτώση κερδών για τις εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ και για τις οικονομίες πετρελαιοπαραγωγών Πολιτειών όπως το Τέξας και η Βόρεια Ντακότα.


ΠΗΓΗ:fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου