Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Εορταστικό hangover για τα Ελληνικά αιολικά, τα Χριστούγεννα πήγαν για κάλαντα και την Πρωτοχρονιά πάγωσαν απ’ το κρύο;


Είδαμε χθες τη μεγάλη "επιτυχία" των Γερμανικών υπεράκτιων αιολικών, ας ρίξουμε σήμερα μια ματιά και στα Ελληνικά αιολικά, αυτά που μας φόρτωσε η παράνοια της "πράσινης ανάπτυξης", για να χρυσοπληρώνουμε σε καιρό χρεοκοπίας. 

Ανήμερα τα Χριστούγεννα το φορτίο που έπρεπε να αντιμετωπίσει το ηλεκτρικό σύστημα φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα του ΑΔΜΗΕ. Αιχμή 24ώρου στις 8μμ και με το πραγματικό φορτίο ν' ακολουθεί πολύ πιστά την πρόβλεψη. Ο Δεκέμβριος είναι στη χώρα μας ο μήνας που αυξάνει η χρήση των ηλεκτρικών θερμαντικών, πολύ περισσότερο που οι εξωφρενικοί φόροι πάνω στους φόρους έχουν κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης είδος υπό εξαφάνιση. Για την Πολιτεία, είτε με ΝΔ-Πασοκ είτε πλέον με Σύριζα, δεν φαίνεται να έχει καμιά σημασία που και Εργαστήριο του ΕΜΠ επεσήμανε απ' το Νοέμβριο 2013 αυτό που όλοι ξέρουν, τα ηλεκτρικά θερμαντικά είναι ο πιο ακριβός τρόπος θέρμανσης. Στην εποχή των απίστευτων στρεβλώσεων ωστόσο που έχουμε καταλήξει να ζούμε, έχουμε καταφέρει να κάνουμε τα ηλεκτρικά τον πιο περιζήτητο τρόπο θέρμανσης, πολύ απλά είτε ανάβοντας τη θέρμανση για λίγες ώρες είτε μη πληρώνοντας το λογαριασμό της ΔΕΗ! Κι ακόμα περισσότερο η Πολιτεία δίνει το εντελώς ηλίθιο ενεργειακά κίνητρο στους πολίτες να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά θερμαντικά, όταν μετέρχεται πλείστα όσα λαϊκίστικα κόλπα με το δήθεν ...

"κοινωνικό τιμολόγιο", που φορτώνει στις πλάτες των υπολοίπων, αλλά και την πρωτοφανή ανοχή στη συσσώρευση απίστευτων σε ύψος απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ. 

Αντί να ζεσταινόμαστε μέσα στο καταχείμωνο μετασχηματίζοντας τη χημική ενέργεια του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (όπου αυτό υπάρχει) σε θερμική, με βαθμό απόδοσης κοντά στο 85-90%, στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να ζεσταινόμαστε με λιγνίτη, τον οποίο αρχικά μετατρέπουμε σε ηλεκτρισμό με απόδοση γύρω στο 35% και στη συνέχεια σε θερμότητα. Ανάλογα ισχύει και για το φυσικό αέριο. Σοβαρή ενεργειακή αξιοποίηση έχουμε μόνο στις λίγες περιπτώσεις ανά τη χώρα, που με τη θερμότητα από καύση λιγνίτη ή φυσικού αερίου έχουμε τηλεθέρμανση κτηρίων.

Θα πει ίσως καλόπιστα κάποιος, μα να βάλουμε ΑΠΕ, "ο άνεμος φυσά δωρεάν κι ο ήλιος είναι τζάμπα". Ο άνεμος πράγματι φυσά δωρεάν, ο ήλιος πράγματι είναι τζάμπα, αλλά ούτε φυσά συνεχώς ούτε ήλιος υπάρχει πολλές ώρες μέσα στο καταχείμωνο. Άσε που κι ο σχετικός εξοπλισμός μόνο φθηνός δεν είναι.



Τα ηλιακά βέβαια μέσα στο καταχείμωνο δεν μπορούν να δώσουν αξιόπιστη ενέργεια και στη βραδινή αιχμή 24ώρου είναι σκέτο μηδενικό. Αλλά και τα αιολικά για ακόμα μια φορά έλαμψαν με την απουσία τους, ακριβώς τη στιγμή που η χώρα χρειαζόταν ηλεκτρισμό μέσα στο καταχείμωνο, τις γιορτινές ημέρες, τότε που θέλουμε ν' ανάψουμε και τα λαμπάκια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, να δώσουμε λίγη χαρά στα παιδιά. Για αρκετές ώρες ανήμερα τα Χριστούγεννα, όπως βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τα αιολικά έδιναν διψήφια παραγωγή και μόνο το βραδάκι κάπως ζωντάνεψαν, αλλά προφανώς δεν γίνεται να περιμένει κανείς πότε θα φυσήξει για να κάνει Χριστούγεννα. Τα αιολικά στο διασυνδεμένο σύστημα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για το Νοέμβριο 2015, ήταν 1772MW, οπότε η ελάχιστη παραγωγή των 86MW  τα Χριστούγεννα σημαίνει αξιοπιστία ισχύος μόλις 4,9%. Κι αν κάποιος περίμενε να ψήσει γαλοπούλα με αιολικό ρεύμα, ακόμα θα περίμενε, αφού ...

τα φετινά Χριστούγεννα ήταν ηλιόλουστα, αλλά από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η θερμοκρασία έπεσε πολύ κι όπως βλέπετε στο πιο πάνω διάγραμμα η ζήτηση φορτίου του συστήματος αυξήθηκε μετά το μεσημέρι σε σχέση με τα Χριστούγεννα, η βραδινή αιχμή 24ωρης ζήτησης, πάλι στις 8μμ, έφθασε τα 6.912MW (+14,65% ως προς τα Χριστούγεννα).  



Όπως βλέπουμε τώρα στο πιο πάνω διάγραμμα, πάντα από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η μεγάλη παγωνιά που επικράτησε την Πρωτοχρονιά και πάγωσε τα ποτάμια σε Φλώρινα και Ξάνθη, συνέπεσε με την εξαφάνιση των αιολικών απ’ την ηλεκτροπαραγωγή. Για αρκετές ώρες και πάλι η παραγωγή τους ήταν διψήφια κι ακόμα πιο χαμηλή απ' τα Χριστούγεννα, έπεσε και στα 43MW, καταλήγοντας σε μια αξιοπιστία ισχύος 2,4%! Κι αν κάποιος περίμενε να ψήσει τη βασιλόπιτα με αιολικό ρεύμα, ακόμα θα περίμενε. Ούτε γαλοπούλα τα Χριστούγεννα ούτε βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά με τα αιολικά, ας είναι καλά οι θερμικές μονάδες της εγνωσμένης αξιοπιστίας, που παράγουν ρεύμα παρακολουθώντας τη ζήτηση και ηλεκτροδότησαν κι αυτές τις γιορτές τη χώρα. 

Οι πολύ χαμηλοί συντελεστές αξιοπιστίας βεβαίως ταυτίζονται πλήρως με τους αντίστοιχα χαμηλούς συντελεστές που έχουμε δει σε παλαιότερες αναρτήσεις για τα Βρετανικά, Γερμανικά, Δανέζικα και Αμερικάνικα αιολικά. Και δείχνουν πως όταν ο ΑΔΜΗΕ στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 θεωρούσε την αξιοπιστία των αιολικών 10%, μάλλον πολύ υψηλή τη θεωρούσε. Ο Διονύσιος Σολωμός είχε πει πως "Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές" και οι πολύ χαμηλοί συντελεστές αξιοπιστίας των αιολικών είναι πλέον μια παγκόσμια αλήθεια.

Η αξιοπιστία είναι ουσιαστικά εμπιστοσύνη και είναι σαν το γυαλί, αν το γυαλί ραγίσει δεν ξανακολλάει, ουδείς μπορεί να εμπιστεύεται την ηλεκτροπαραγωγή στα αιολικά χωρίς να έχει συνεχώς "στρεφόμενη εφεδρεία" από θερμικές μονάδες υψηλού βαθμού ετοιμότητας, μιας ετοιμότητας που πρέπει ν' αμειφθεί πολύ ακριβά, εκτοξεύοντας το συνολικό κόστος του συστήματος. Μόνο αν κάποτε βρεθεί φθηνό σύστημα αποθήκευσης της ενέργειας των αιολικών μπορεί να χρειαστεί να τα ξανακοιτάξουμε, αλλά προς το παρόν τέτοιο φθηνό σύστημα δεν υφίσταται, η τεχνολογία ακόμα δεν έχει δώσει τέτοια λύση, τα εργοστάσια ηλεκτρόλυσης που προωθούν πειραματικά στη Γερμανία μόνο φθηνά δεν είναι. Και μέχρι να βρεθεί τέτοια λύση αναμένεται να έχει βελτιωθεί η σχέση τιμής/απόδοσης των Φ/Β, ο ήλιος είναι πολύ πιο αξιόπιστος απ’ τον άνεμο, οπότε ποιος θα γυρίσει τότε να κοιτάξει τα αιολικά;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου